Πως η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. δίνει ελπίδα στους Έλληνες που έχουν υποφέρει για τόσο πολύ καιρό


Του Λεωνίδα Χρυσανθόπουλου
O πρέσβης Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος εξηγεί πώς η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου δίνει ελπίδα στον ελληνικό λαό πως μια μέρα θα μπορέσει κι αυτός ν’ αποκτήσει την ανεξαρτησία του. Οι Έλληνες έχουν υποφέρει πολύ στα χέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επέβαλε μια ακραίας μορφής λιτότητα τα τελευταία δέκα χρόνια με τραγικές συνέπειες.
Όταν το θέμα της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. τελικά ρυθμίστηκε με το αποτέλεσμα των εκλογών του Δεκεμβρίου του 2019, πολλοί στην Ελλάδα το είδαν σαν νίκη εναντίον του κατεστημένου της Ε.Ε. που είχε κάνει το παν για ν’ ανατρέψει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016.

Εμείς οι Έλληνες είχαμε μια οδυνηρή εμπειρία από την Ε.Ε. που αγνόησε αποτελέσματα δημοψηφίσματος. Το 61,3% των Ελλήνων ψηφοφόρων ψήφισαν εναντίον περαιτέρω μέτρων λιτότητας στο δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015 για να δουν έκπληκτοι το αποτέλεσμα αυτό ν’ ανατρέπεται με την επιβολή κι άλλων μέτρων λιτότητας ένα μήνα αργότερα.

Η σωρευτική λιτότητα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα από την Ε.Ε. είχε σαν αποτέλεσμα την απώλεια του 28% του εθνικού μας εισοδήματος, η ανεργία έφτασε στο 27% (ήταν 7% πριν από τη λιτότητα) και η ανεργία των νέων ξεπέρασε το 65%. Αποτέλεσμα της αρνητικής αυτής εξέλιξης ήταν ν’ αυξηθεί ο αριθμός των αυτοκτονιών κι ο ετήσιος αριθμός θανάτων ν’ ανεβεί από 70.830 το 2013 σε 124.832 το 2017 και να παραμείνει ακόμη πολύ υψηλός και το 2019 με 121.349 θανάτους.

Η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. δημιουργεί ένα σημαντικό προηγούμενο που δίνει ελπίδα σε πολλούς Έλληνες που θέλουν να φύγουν από την Ε.Ε. ότι μια μέρα θα μπορέσουν κι αυτοί ν’ ανακτήσουν την ανεξαρτησία τους.

Υπάρχει όμως και μια άλλη κατηγορία Ελλήνων που ανησυχούν από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. Πρόκειται γι’ αυτούς που έχουν στενούς δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο, ιδίως για τους συγγενείς ανθρώπων που εργάζονται, σπουδάζουν ή έχουν επιχειρηματικά συμφέροντα εκεί. Οι Έλληνες αυτοί ανησυχούν για τις επιπτώσεις που θα έχει η έξοδος στην εργασία των δικών τους ανθρώπων, στις άδειες διαμονής τους, στην κοινωνική τους ασφάλιση κ.λπ. Σύμφωνα με στατιστικές του Ηνωμένου Βασιλείου περισσότεροι από 12.000 Έλληνες εργάζονται στην Αγγλία.

Οι γονείς των φοιτητών που σπουδάζουν στα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου φοβούνται μήπως τα δίδακτρα διπλασιαστούν η τριπλασιαστούν μετά την έξοδο. Οι επιχειρηματίες ανησυχούν για τις αλλαγές που η έξοδος θα επιφέρει στις εμπορικές τους συναλλαγές με το Ηνωμένο Βασίλειο. Ανάλογες ανησυχίες έχουν εκφράσει και οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες που είναι εγκατεστημένες στο Λονδίνο.

Υπάρχουν επίσης φόβοι ότι μπορεί να θιγεί ο τουριστικός τομέας αφού περίπου 2,5 εκατομμύρια Άγγλοι επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα. Όλ’ αυτά τα θέματα προβλέπεται να διευθετηθούν με τη συμφωνία (settlement agreement) που θ’ αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ε.Ε. φέτος. Προβλέπεται ότι θα υπάρξει μεγάλη ανακούφιση όταν επιλυθούν αυτές οι εκκρεμότητες.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν έμειναν ικανοποιημένες από το τελικό αποτέλεσμα που σφράγισε την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. και τόνισαν ότι πρέπει να επικρατήσει ηρεμία κι ότι η έξοδος μιας χώρας δεν σημαίνει το τέλος της Ε.Ε. αλλά ένα καινούριο ξεκίνημα. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας έχει δημιουργήσει μια ιστοσελίδα για να βοηθήσει τους Έλληνες πολίτες αλλά και τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου που διαμένουν στην Ελλάδα να πάρουν απαντήσεις στις ανησυχίες που έχουν αναφορικά με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση.

Η Ελλάδα είναι απασχολημένη αυτή τη στιγμή με μια επιθετική Τουρκία που προσπαθεί να περιορίσει την πρόσβαση της χώρας στους υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου καθώς και με το πρόβλημα από την ανεξέλεγκτη εισροή προσφύγων-μεταναστών, στα νησιά κατά κύριο λόγο. Αλλά, παρά τις προσωπικές ανησυχίες του καθενός, ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων είναι ικανοποιημένος από την έξοδο γιατί αυτό τους δίνει την ελπίδα ότι στο εγγύς μέλλον θα καταστεί δυνατή η επαναδιαπραγμάτευση με τους δανειστές για το δήθεν χρέος ή ακόμη και η αποχώρηση από την Ε.Ε. εάν ο ελληνικός λαός ψηφίσει ένα κόμμα που θα έχει πολιτική εξόδου.

Όσο η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου πραγματοποιείται ομαλά τόσο περισσότερο διευκολύνεται η Ελλάδα κι άλλα κράτη-μέλη να φύγουν από την Ε.Ε. Χρειάζεται πάντως προσοχή γιατί το κατεστημένο της Ε.Ε. μπορεί να ξαναχτυπήσει κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία εξόδου.

(Το άρθρο αυτό αποτελεί μετάφραση του αγγλικού άρθρου που δημοσιεύτηκε στις 16.01.2020 στην ιστοσελίδα του Campaign for an Independent Britain)

Πηγή: Μέτωπο του ΟΧΙ


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου