Ο East Med και στο βάθος οι επιπτώσεις της δολοφονίας Σουλεϊμανί


Του Περικλή Δανόπουλου 

Αρχικά, σε μια περίοδο που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γεμίσει με γεωπολιτικούς και γεωστρατηγικούς αναλυτές, θα τονίσω ότι δεν είμαι ούτε το ένα ούτε το άλλο. Προσπαθώ να χρησιμοποιώ λογική, δεδομένα και ιστορία, ώστε να βγάλω συμπεράσματα.

Για τον East Med, θα ξεκινήσω ανάποδα. Θα κάνω πολιτική και μόνο κριτική, σε φίλους-αγωνιστές, που εκτιμώ, οι οποίοι βλέπουν στην κόντρα για τους αγωγούς, την Τουρκία, αντίθετη προς το Ισραήλ....ως αντι ιμπεριαλιστική την οποία ίσως και να έπρεπε να προσεγγίσουμε. Ανεπίτρεπτη και ανιστόρητα πολιτικά θέση, από ανθρώπους που βάζουν το δίκαιο πάνω απ όλα. Η Τουρκία , ήταν είναι και θα είναι, μια ακραία επιθετική περιφερειακή ιμπεριαλιστική δύναμη και τέτοιες θέσεις, είναι αντίθετες στα Εθνικά μας συμφέροντα.

Τώρα σχετικά με τον East Med. Από όσα τουλάχιστον έχω διαβάσει, πρόκειται για ένα μεγαλόπνοο έργο, μικρής απόδοσης, μεγάλου κόστους και βραχύβιο αφού θα ξεκινήσει-ΑΝ ξεκινήσει - σε 5, 6 χρόνια και έχει ημερομηνία λήξης το 2050,οπότε και στην ΕΕ θα ισχύσουν αυστηρά μέτρα σχετικά με την καθαρή ενέργεια. Τα οφέλη τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου, είναι απροσδιόριστα. Αν το δούμε πολιτικά, τότε βρίσκουμε πολλά θέματα...

Ο αρχικός άξονας των τεσσάρων χωρών, έγινε τελικά με τρις αφού η Αίγυπτος ανέκρουσε πρύμναν. Και έτσι έμειναν οι δυο χώρες του Ελληνισμού, που κάνουν (υποτίθεται) αγώνα για την παράνομη κατοχή και εποικισμό της βόρειας Κύπρου από την Τουρκία, με το Ισραήλ, το κατεξοχήν κράτος καταπατητή της Παλαιστινιακής γης. Το όποιο ηθικό πλεονέκτημα επομένως χάνεται, και η όποια επίκληση του διεθνούς Δικαίου πάει περίπατο.

Στον east Med, είναι αντίθετες Αίγυπτος, Συρία, Λίβανος, Παλαιστίνη και φυσικά η Ρωσία, η οποία πλήττεται αλλά όχι τόσο σοβαρά. Συνεπώς η χώρα μπαίνει όλο και πιο βαθιά στην εξάρτησή της από ΗΠΑ και φυσικά τον τοποτηρητή της στην Μέση Ανατολή, Ισραήλ. Και φυσικά, καθόλου άσχετη δεν είναι και η κατασκευή του μεγάλου ραντάρ που κατασκευάζει το Ισραήλ στην Κρήτη. Η εξάρτηση πλέον, δεν έχει τον χαρακτήρα προτεκτοράτου, αλλά δορυφόρου, για όσους θυμούνται πως αποκαλούνταν τα κράτη που έλεγχε η Σοβιετική Ένωση.

¨Οσο για την Τουρκία, τώρα είναι που η εκτράχυνσή της ανεβαίνει στα ύψη, τώρα είναι που θα έχει πολλούς ακόμα λόγους να γίνει περαιτέρω επιθετική.

Και φτάσαμε στην δολοφονία του στρατηγού Σουλεϊμανί. Ενός ήρωα του Ιράν, με δράση κατά των τζιχαντιστών του ΙΣΙΣ, που συμπτωματικά....ουδέποτε ενόχλησαν, ούτε ασχολήθηκαν με τον φυσικό εχθρό τους στην περιοχή, το Ισραήλ δηλαδή. Η δολοφονία του στρατηγού, φέρνει ακόμα πιο κοντά το ενδεχόμενο πολέμου. Και φέρνει ακόμα περισσότερο την Ελλάδα, κοντά στην πολεμική εμπλοκή, με την ''καινούργια'' φιλία και συνεργασία με το Ισραήλ και φυσικά με την παραδομένη εδώ και καιρό κυριαρχία της χώρας στα Δυτικά άνομα συμφέροντα. Διότι όπως εύστοχα παρατήρησε η φίλη Σ.Ν., στην Κρήτη θα πέσει το βάρος των επιχειρήσεων, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ας πανηγυρίσουμε λοιπόν όλοι, για την νέα φιλία μας, με το νο1 εχθρό του Ιράν στην Μέση Ανατολή, για την απώλεια πραγματικών συμμάχων όπως η Συρία, και για την οριστική απομάκρυνση από την ομόδοξη τουλάχιστον Ρωσία .

Ψυχή βαθιά.

ΥΓ.  Όσο για την περίφημη ΑΟΖ που υποτίθεται ότι θα ανακηρυχθεί, από πότε η Τουρκία σέβεται διεθνή δίκαι και συμφωνίες, ώστε να την εμποδίσει η ΑΟΖ; Και πως να επικαλεστείς τα δίκια σου, όταν συμμαχείς με τους Ισραηλινούς καταπατητές δολοφόνους....



Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου