Ο Φιντέλ Κάστρο για τον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου: «Θα σήμαινε το τέλος της ανθρωπότητας»


Σε μια περίοδο που κλιμακώνεται η επιθετικότητα των ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν, στο πλαίσιο της ευρύτερης όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ο κίνδυνος μιας γενικευμένης πολεμικής σύρραξης δεν είναι καθόλου απίθανο σενάριο. Αντίθετα, οι προστριβές μεταξύ δυνάμεων που έχουν στην κατοχή τους πυρηνικά όπλα (ΗΠΑ, Ισραήλ, Ιράν, Ρωσία, κλπ) αυξάνουν την ανησυχία και τον προβληματισμό για τις τραγικές συνέπειες που θα μπορούσε να έχει, για τους λαούς της περιοχής και όλου του κόσμου, μια πολεμική σύγκρουση.

Στο φόντο αυτής της κατάστασης, αξίζει να θυμηθούμε τα λόγια του αλησμόνητου ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο Ρουζ. Παρά το γεγονός ότι το 2008 αποσύρθηκε επισήμως από την ενεργό πολιτική δράση, ο Φιντέλ δεν σταμάτησε να παρακολουθεί και να παρεμβαίνει, με γραπτά του κείμενα ή και βιντεοσκοπημένα μηνύματα, στα κοινωνικοπολιτικά τεκταινόμενα. Σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα του, τον Οκτώβρη του 2010, όντας 84 ετών, ο κομμουνιστής ηγέτης προειδοποιούσε για τους θανάσιμους κινδύνους ενός πυρηνικού πολέμου.

Πιο συγκεκριμένα, ο Λίδερ Μάξιμο, σημείωνε:
«Η χρήση πυρηνικών όπλων σε έναν νέο πόλεμο θα σήμαινε το τέλος της ανθρωπότητας. Αυτό το είχε προβλέψει ο επιστήμονας Άλμπερτ Άινστάιν, ο οποίος κατάφερε να μετρήσει τις καταστρεπτικές συνέπειες της παραγωγής θερμότητας εκατομμυρίων βαθμών (κελσίου) που θα εξαέρωνε τα πάντα σε μια μεγάλη ακτίνα απόστασης. Ο σπουδαίος ερευνητής υπήρξε η κινητήριος δύναμη για την ανάπτυξη αυτού του όπλου, πρωτού αυτό γίνει διαθέσιμο στο γενοκτονικό καθεστώς των Ναζί.

Όλες οι κυβερνήσεις του κόσμου υποχρεούνται να σέβονται το δικαίωμα στη ζωή όλων των εθνών και όλων των λαών στον πλανήτη.

Σήμερα υπάρχει ο άμεσος κίνδυνος ενός πολέμου με τη χρήση τέτοιων όπλων και δεν έχω καμία αμφιβολία πως μια επίθεση από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ενάντια στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θα μετατρέπονταν αναπόφευκτα σε παγκόσμια πυρηνική σύρραξη.

Αποτελεί χρέος των λαών να απαιτήσουν το δικαίωμα τους στη ζωή από τους πολιτικούς ηγέτες. Όταν οι ζωές των ανθρώπων και των αγαπημένων τους προσώπων βρίσκονται σε τέτοιο κίνδυνο, κανένας δε μπορεί να παραμένει αδιάφορος, ούτε λεπτό δεν πρέπει να χάνεται στην απαίτηση σεβασμού σε αυτό το δικαίωμα – αύριο θα είναι πολύ αργά.

Ο ίδιος ο Άλμπερτ Άινσταν έλεγε: “Δεν ξέρω με τι όπλα θα διεξαχθεί ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος, αλλά ο Τέταρτος Παγκόσμιος θα γίνει με πέτρες και ξύλα”. Ξέρουμε τι εννοούσε με αυτό και είχε απόλυτα δίκαιο, μόνο που δεν θα είχε μείνει πλέον κανένας για να χρησιμοποιήσει ξύλα η πέτρες.

Ενδεχομένως να υπάρχουν παράπλευρες συνέπειες, λένε πάντοτε οι πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες των ΗΠΑ, προκειμένου να δικαιολογήσουν το θάνατο αθώων ανθρώπων.

Σε έναν πυρηνικό πόλεμο, η παράπλευρη απώλεια θα είναι η ανθρώπινη ύπαρξη.

Να έχουμε τη δύναμη να διακηρύξουμε πως όλα τα πυρηνικά και συμβατικά όπλα, οτιδήποτε εξυπηρετεί τη διεξαγωγή πολέμου, πρέπει να εξαφανιστεί!»



Αυτά σημείωνε, με την διορατικότητα και την σοφία που τον διέκρινε, ο Φιντέλ τον Οκτώβρη του 2010. Και σήμερα, δέκα χρόνια μετά, τα λόγια του παραμένουν εξαιρετικά επίκαιρα.

Πηγή: atexnos.gr


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου