Στην κρίση εκτός από τα μέτρα υπάρχουν και οι ηθικοί κανόνες. Ποιοι τους παραβιάζουν; Κυρίως η κυβέρνηση.


Του Γιώργου Λακόπουλου

Πριν από όλα ψυχραιμία. Η Ελλάδα βρίσκεται  αντιμέτωπη με μια νόσο που επεκτείνεται σε  ολόκληρο τον πλανήτη.

Όσο καθυστερεί η ανακάλυψη του φαρμάκου-  και του εμβολίου εν συνεχεία- οι πιθανότητες για  απώλειες ανθρώπινης ζωής μεγαλώνουν.

Είναι καθήκον της  Πολιτείας να περιορίσει αυτόν το μακάβριο κατάλογο και των  πολιτών να  συνδράμουν με τον τρόπο τους.

Αλλά προς Θεού: δεν επίκειται αφανισμός του γένους– όπως υποδηλώνει  η κυβερνητική ρητορική και τα μιντιακά ηχεία της. Δεν είμαστε όλοι μελλοθάνατοι.

 Ούτε έχει κηρυχθεί κανένας πόλεμος- αν δεν θέλουμε να παίζουμε με τις λέξεις. Θα πεθάνουν άνθρωποι από το ιό. Αλλά ένα ποσοστό αυτών των θανάτων θα είχε επέλθει και με την εποχική γρίπη.

Ο φόβος αναδύεται από την ευκολία μετάδοσης και κυρίως την έλλειψη αντίδοτου. Δεν χρειάζεται να τον μεγεθύνουν.  Μην στείλουμε τον κόσμο στο ψυχιατρεία.

Το λόγο έχει μόνο η επιστήμη

Αυτή τη στιγμή εξελίσσεται μια  επιστημονική μάχη. Όχι πολιτική. Πρωτίστως επιστημονική. Αγώνας δρόμου της επιστήμης να θωρακίσει την ανθρώπινη ζωή απέναντι σε μια απειλή.

Έγινε με το AIDS στις αρχές της δεκαετία του 1980. Και αργότερα με τον Η1Ν1 και τον Ebola. Η επιστήμη θα βρει τη λύση. Πάντα τη βρίσκει.

Θα την είχε βρει ήδη, αν οι πόροι για την έρευνα δεν κατευθύνονταν αλλού, παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων.

Η διασπορά του κορωνοϊού θα ήταν μικρότερη, άρα και τα θύματα λιγότερα, αν οι ψοφοδεείς κυβερνήσεις είχαν κινητοποιηθεί νωρίτερα.

Αν πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών -μαριονέτες, αντί να υπολογίζουν το πολιτικό κόστος και να φοβούνται την αντίθεση των συμφερόντων, είχαν πάρει εγκαίρως μέτρα κατά της διασποράς.

Αν ενίσχυαν τα δημόσια συστήματα υγείας, αντί να κάνουν μπίζνες με τους ιδιώτες. Φαγώθηκαν τα λεφτά, πατριώτη.

Φάρμακο η ενίσχυση του ΕΣΥ

Μετά από όλα αυτά καλό είναι να δούμε την προσπάθεια της Ελλάδας στις πραγματικές της διαστάσεις.

Το προσωπικό του δημοσίου συστήματος υγείας κάνει αυτό που ξέρει να  κάνει. Μέχρι στιγμής με σχετική επιτυχία: οι απώλειες σε ζωές παραμένουν περιορισμένες.

Λόγω της επιστημονικής  επάρκειας και  ευσυνειδησίας  των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού.

Όχι λόγω των κυβερνητικών μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς.

Το  καλαμπούρι  για την «ελληνική κυβέρνηση πρωταθλήτρια στην Ευρώπη»  γίνεται ενοχλητικό.

Τα  μέτρα έχουν επικουρικό ρόλο στην κλινική αντιμετώπιση της νόσου. Αναχαιτίζουν τη διασπορά και κατανέμουν στο χρόνο την επιβάρυνση του ΕΣΥ.

Πρωθυπουργός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όχι νομπελίστας της Ιατρικής. Τις οδηγίες του Παγκοσμίου οργανισμού ακολουθεί- με καθυστέρηση, όπως  και σε  άλλες χώρες. Δεν ανακαλύπτει την  πυρίτιδα.

Αντί να διαμορφώνεται από την κυβερνητική πλευρά πολεμική ατμόσφαιρα, η  Πολιτεία οφείλει να προσφέρει στο ΕΣΥ ό,τι χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τη νόσο. Και δεν το κάνει…

Οι πολίτες οφείλουν να αυτενεργήσουν για την προστασία τους -κατά τις οδηγίες της Πολιτείας.  Και δεν το κάνουν πάντα.

Η ήττα της πολιτικής

Τους κανόνες διαμορφώνουν οι επιστήμονες και όχι ο Πρωθυπουργός προσωπικά, όπως προσπαθεί να μας υποβάλει μιλώντας διαρκώς σε πρώτο πρόσωπο.

Τοσο απλά είναι τα πράγματα.

Και η πολιτική;  Η πολιτική έχει ήδη ηττηθεί. Θα πρέπει να απολογηθεί για τη σημερινή κατάστασή.  Αλλά όχι τώρα.

Προς το παρόν πρέπει να κάνει τη  δουλειά της: η κυβέρνηση να κυβερνάει και η  αντιπολίτευση να ελέγχει.

Συνιστά παρέκβαση από κανόνες αν η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιπολιτευτεί την  αντιπολίτευση και η αντιπολίτευση να υποκαταστήσει την κυβέρνηση.

Καθείς εφ’ ω ετάχθη.. Και όταν έλθει η ώρα  ο ξενοδόχος θα κάνει το λογαριασμό.

Παραβιάσεις και κερδοσκοπία

Σ’ αυτό το παιχνίδι εκτός από τις πρακτικές υποχρεώσεις όλων, υπάρχουν και ηθικοί κανόνες. Πρέπει να τους τηρούν όλοι και πρωτίστως οι πολιτικοί. Αλλά από την πρώτη στιγμή παραβιάζονται. Κυρίως απο την κυβέρνηση.σ

Δεν είναι ηθικό την ώρα της κρίσης η κυβερνητική προπαγάνδα να αξιοποιεί το συγκριτικό της πλεονέκτημα στα ΜΜΕ για να καλλιεργεί ένα είδος… προσωπολατρίας (!!!) για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Επειδή έκανε το αυτονόητο. Όπως θα έκανε κάθε πρωθυπουργός στη θέση του. Αυτά ειναι τριτοκοσμικά. Και αν μη τι άλλο βιάζονται..

Είναι ανήθικο η κυβέρνηση, υποκρινόμενη ότι εμπιστεύεται  το ΕΣΥ,  να του φορτώνει όλο το βάρος  της  κρίσης και ταυτόχρονα όχι απλώς να  προστατεύει  τους κλινικάρχες – για να μην «μολυνθούν» οι υποδομές τους-   αλλά τους …δίνει και δουλειά  με διπλάσια αμοιβή.

Διόλου ηθικό δεν είναι απέναντι στην κοινωνία να υπόσχονται οι υπουργοί ότι θα καλύψουν πλήρως το κόστος της κρίσης για όλους και να μην λέει ο Πρωθυπουργός την αλήθεια: η κρίση υπερβαίνει τις αντοχές της χώρας και δεν σας υπόσχομαι τίποτε. Όταν περάσει  θα κάνουμε ό,τι θα μπορεί να γίνει.

Είναι ανήθικο να μην επιβάλλει η κυβέρνηση σε εργοστάσια -π.χ. βιομηχανίες καλλυντικών-  να παράγουν τα υλικά που απαιτούνται στην αντιμετώπιση του ιού.

Είναι ανήθικο πολιτικοί να κρύβονται, όσο είναι ανήθικο και για όσους  πετριγυρίζουν στα ΜΜΕ για να προβληθούν. Και διπλά ανήθικο για  πολιτικούς αρχηγούς να δρουν με βάση τις υποδείξεις επικοινωνιολόγων και ίματζ μέικερς, για να ενισχύουν το προφίλ τους.

Είναι ανατριχιαστικά ανήθικη η παρατηρούμενη κερδοσκοπία – που δεν βλέπει η κυβέρνηση. Πρόσωπα και φορείς αντί να συνεισφέρουν, να προσπαθούν να επωφεληθούν: έμποροι να πουλήσουν υπερτιμημένα τα προϊόντα τους, επαγγελματίες να προσφέρουντις υπηρεσίες τους μετά την  κρίση,  πολιτικοί να ενισχύσουν την εικόνα τους.

Τέλος ειναι ανήθικο για την την αντιπολίτευση να κάνει πως δεν αντιλαμβάνεται τις συνέπειες της κρίσης στην οικονομία. Να εκμεταλλεύεται τη δύσκολη θέση στην οποία περιέρχεται η κυβέρνηση, μετατρέποντας τον έλεγχο – που οφείλει να ασκεί και μέσα στην κρίση- σε πλειοδοσία, για να  δείξει  φιλολαϊκό της πρόσωπο. Με λεφτά που δεν υπάρχουν.

Πηγή: ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου