Ελληνοτουρκικά: Βήμα βήμα το «γκριζάρισμα» κυριαρχικών δικαιωμάτων με σφραγίδα ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ

«Διαφιλονικούμενες» περιοχές χαρακτηρίζει ο γαλλικός Γεωπολιτικός Άτλας Θαλασσίων Περιοχών τις περιοχές που διεκδικεί η Τουρκία

Έχουμε ήδη αναφερθεί στην ευρωενωσιακή αποστολή EUNAVFOR MED «IRINI» . Η οποία, ακόμα και σήμερα, αναμένεται να ξεκινήσει.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να αναποδογυρίσει την πραγματικότητα παρουσιάζοντας για μια ακόμα φορά την εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ως τάχα «ασπίδα προστασίας». Απέναντι στην τουρκική «παραβατικότητα» και τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στην εν λόγω περιοχή.

Ωστόσο, μόνο ως «παραβατικότητα» δεν διαβάζουν οι ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης. Βρίσκονται ολοφάνερα πάνω στο τραπέζι του ιμπεριαλιστικού παζαριού, με επίδικο τη διατήρηση της ΝΑΤΟικής συνοχής στη νοτιοανατολική του πτέρυγα.

Βήμα βήμα το «γκριζάρισμα» κυριαρχικών δικαιωμάτων»

Είναι χαρακτηριστικό το πώς στο πλαίσιο αυτών των σχεδιασμών προχωρά βήμα βήμα το «γκριζάρισμα» κυριαρχικών δικαιωμάτων. Όπως γνωστοποίησε το «Βήμα», ο γαλλικός Γεωπολιτικός Άτλας Θαλασσίων Περιοχών (Atlas Geopolitique des Espaces Maritimes – θεωρείται, διεθνώς, πολύ αξιόπιστος), συμπεριέλαβε τη θαλάσσια περιοχή που καλύπτει το απαράδεκτο τουρκολιβυκό μνημόνιο με την ένδειξη της «διαφιλονικούμενης» και «διεκδικούμενης» περιοχής!

Επιπλέον, το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό φέρεται να αναδημοσίευσε τον χάρτη αυτό στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης. Στους διαδικτυακούς λογαριασμούς του Κέντρου Στρατηγικών Σπουδών της Θαλάσσης (Centre d’ Etudes Strategiques de la Marine – CESM). Τόσο στο Facebook όσο και στο Twitter.

Ο χάρτης περιέχει κι άλλα επικίνδυνα στοιχεία. Όπως η σκιαγράφηση της μισής υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου ανατολικά του 25ου μεσημβρινού ως διεκδικούμενης από την Τουρκία. Η περιγραφή της Γαύδου ως διεκδικούμενης από την Τουρκία. Καθώς και άλλου νησιού στο νοτιοανατολικό Αιγαίο (δεν διακρίνεται ευκρινώς στο χάρτη) ως επίσης διεκδικούμενου από την Τουρκία.

Η Τουρκία σταθερή στις επιδιώξεις της

Τα παραπάνω έχουν πάρει έκταση στον τουρκικό Τύπο. Αναφέρεται ότι η «μάχη» της Άγκυρας για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της στην Ανατολική Μεσόγειο αποδίδει αποτελέσματα. Επισημαίνεται ακόμα πως πλέον ο λεγόμενος χάρτης του Πανεπιστημίου της Σεβίλης παύει πλέον να ισχύει. Να σημειωθεί πως στο χάρτη αυτό καταγραφόταν η σύνδεση ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ.

Όλα αυτά, θυμίζουμε, έρχονται λίγες μέρες αφότου με επιστολή της, η Τουρκία κατέθεσε συντεταγμένες στον ΟΗΕ για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών με οδηγό την αυθαίρετη τουρκολιβυκή συμφωνία. Η οποία παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας και καταπατά τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Ο θόρυβος που ξέσπασε ανάγκασε την πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα να εκδώσει ανακοίνωση αναφέροντας ότι οι γαλλικές αρχές έχουν «τοποθετηθεί επί της υποτιθέμενης συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, χαρακτηρίζοντάς την άκυρη» και ότι ο χάρτης «έχει ως αποκλειστικό στόχο την ενημέρωση των αναγνωστών για την ύπαρξη των εν λόγω αξιώσεων, οι οποίες ουδεμία αξία έχουν, καθώς είναι αντίθετες στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

Επικίνδυνος εφησυχασμός

Στην Αθήνα, πηγές του ΥΠΕΞ προσπαθούν να υποβαθμίσουν το θέμα. Επιμένουν ότι επισήμως το Παρίσι έχει χαρακτηρίσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο άκυρο. Επιπροσθέτως, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας με άρθρο του στους «Financial Times» επέλεξε να στηλιτεύσει την Άγκυρα για τους χειρισμούς της στο Προσφυγικό, με αφορμή τα γεγονότα στον Έβρο. Έστειλε ωστόσο ξανά σήμα, εκ μέρους της κυβέρνησης, ότι η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να συνδράμει την Τουρκία. Αφού αυτή «φιλοξενεί» τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων από τη Συρία, αλλά όχι υπό καθεστώς απειλών ή εκβιασμών.

Πηγή: alt.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου