Του Δημήτρη Γκάζη
Η αναφορά του τίτλου γίνεται στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκαν από τον κ. Τσιόδρα, στις 2 Απριλίου, τα νέα κρουσματα από τον κορωνοϊό. 27 νέα κρούσματα, μαζί μ’ αυτά και άλλα 23 στην δομή προσφύγων και μεταναστών στη Ριτσώνα, και άλλα 119 στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Συνολικά 169 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση απ’ την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας. Τα νούμερα αυτά όμως δείχνουν και κάτι ακόμη, τους πολλαπλούς τρόπους με τους οποίους η χώρα μας είναι εκτεθειμένη στην πανδημία. Και αν σε πρώτο βαθμό, με την έγκαιρη λήψη μέτρων η χώρα μας κατάφερε να περιορίσει τις επιπτώσεις του νέου ιού, παρά τη χρόνια και συνεχιζόμενη απαξίωση της Δημόσιας Υγείας, τώρα αυτά τα νούμερα έρχονται να δείξουν, κάποια ακόμη από τα αδύναμα σημεία του συστήματος.
Ένα πλοίο σε καραντίνα
Είναι ιδιοκτησίας ΑΝΕΚ αλλά ναυλώθηκε στα τέλη Φλεβάρη από ισπανική εταιρία με σκοπό να λειτουργήσει ως πλωτό ξενοδοχείο. Ξεκίνησε το ταξίδι του από το Τσεσμέ της Τουρκίας, από όπου παρέλαβε και τους 300 ανθρώπους που θα απασχολούνταν ως εργαζόμενοι για το ταξίδι με πρώτο προορισμό το Καντίθ της Ισπανίας. Αρχές Μαρτίου η Τουρκία επιβάλει τα πρώτα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό, δέχεται να αποβιβαστούν από το πλοίο μόνο οι Τούρκοι υπήκοοι, και οι υπόλοιποι εγκλωβίζονται αναγκαστικά στο πλοίο. Τα λιμάνια της Ισπανίας όπου ήταν ο προορισμός είναι προφανώς κλειστά, και έτσι το πλοίο καταπλέει στον Πειραιά στις 21 Μαρτίου, όπου και αγκυροβολεί στα ανοιχτά, καθώς ήδη υπάρχει απαγόρευση κατάπλου στη χώρα μας. Συνολικά 380 επιβαίνοντες από 14 διαφορετικές χώρες βρίσκονται σε καραντίνα αφού σε τεστ που διενήργησε ο ΕΟΔΥ βρέθηκαν θετικοί στον ιό, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει χωρισμό των επιβαινόντων σε καμπίνες ανάλογα με το αν ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου ή όχι, και τη μεταφορά των σοβαρότερων περιπτώσεων σε νοσοκομεία της Αττικής. Ήδη όπως ανακοινώθηκε δύο επιβαίνοντες έχουν ήδη μεταφερθεί σε νοσοκομείο, καθώς κρίθηκε απαραίτητη η νοσήλια τους.
Ανάλογες περιπτώσεις με πλοία σε καραντίνα έχουν υπάρξει κι άλλα σε χώρες όπως η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ. Η ιδιαιτερότητα μας είναι ότι δεν μιλάμε για μια μεγάλη χώρα, με ισχυρό σύστημα υγείας. Είναι χαρακτηριστικό πως οι ασθενείς του πλοίου φθάνουν στο 10% των ως τώρα επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα μας. Η χώρα μας με έντονη ναυτιλιακή δραστηριότητα, «δυσανάλογη» για το μέγεθος της, βρίσκεται εκτεθειμένη στην πρακτική όλων των χωρών να κλείσουν τα λιμάνια τους χωρίς καμιά συνεργασία για ανάλογα περιστατικά, και καλείται τώρα μόνη της να καλύψει τις ανάγκες φροντίδας των εγκλωβισμένων αυτών ανθρώπων, που ως εξωγενής παράγοντας έρχεται να μεγεθύνει το βάρος της αντιμετώπισης της πανδημίας.
Τα hot-spot ως υγειονομική βόμβα
Στη συνέντευξη του κ. Τσιοδρα στις 2 Απρίλη, αναδείχθηκε για πρώτη φορά με τόση ένταση από την αρχή της κρίσης της πανδημίας, και ο υγειονομικός κίνδυνος των hot-spot. Τα 23 νέα κρούσματα που βρέθηκαν στη δομή φιλοξενίας της Ριτσώνας, σήμαναν συναγερμό και εξανάγκασαν τους αρμόδιους υπουργούς να αλλάξουν το μονότονο καθησυχαστικό τους ύφος και τις δηλώσεις περί πλήρους προετοιμασίας και οχύρωσης, και να πάρουν –για ακόμη μια φορά εκ των υστέρον– μέτρα. Προς το παρόν είναι αδιευκρίνιστο πως «εισήχθη» ο ιός στην δομή, ενώ ο μεγάλος όγκος των κρουσμάτων οδήγησαν τους υπεύθυνους να τη θέσουν σε καραντίνα, να αυξήσουν τα μέτρα περιορισμού εντός της, ενώ κλιμάκια του ΕΟΔΥ διενεργούν ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων. Την Παρασκευή 3/4, δεύτερη μέρα της καραντίνας, παρουσιάστηκαν και τα πρώτα επεισόδια, με άρνηση εκ μέρους κάποιων εκ των μεταναστών να πειθαρχήσουν στα μέτρα ή να δεχτούν εξέταση από τους γιατρούς του ΕΟΔΥ, και όλα αυτά σε μια από τις μικρές και σχετικά καλά οργανωμένες δομές. Είναι ερώτημα τι θα γίνει όταν εμφανιστούν (ή μάλλον όταν ανακοινωθούν) τα πρώτα κρούσματα στις δομές στα νησιά, όπου οι πρόσφυγες και οι μετανάστες διαβιούν σε απάνθρωπες συνθήκες, και όπου οι δομές υγείας είναι πιο περιορισμένες από αυτές στην ηπειρωτική χώρα.
Η συγκέντρωση μεγάλων πληθυσμών σε χώρους όπως τα hot-spot είναι λογικό να ανησυχεί τις αρχές, οι οποίες όλο το προηγούμενο διάστημα δεν έκαναν τίποτα για να αποσυμφορήσουν τις υπερπλήρεις δομές στα νησιά και αλλού. Τώρα εμφανίζουν ως μονόδρομο τη μεγαλύτερη αστυνόμευση, και ως πανάκια τα κλειστά κέντρα, για να καλύψουν την υγειονομική βόμβα που δημιούργησαν, αποδεχόμενοι να μετατραπεί η χώρα μας σε hot-spot όλης της Ευρώπης. Μέτρα περιορισμού και καραντίνας είναι, εδώ που φτάσαμε, αναγκαίο να ληφθούν, όμως είναι ερώτημα αν είναι εφικτό να αποτελέσουν πραγματική λύση, αφού όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία η ταχύτητα διάδοσης του ιού σε κλειστές κοινωνίες είναι πολύ μεγάλη.
Και η μη προβλέψιμη Τουρκία
Την ίδια στιγμή συνεχίζουν οι ροές μεταναστών από την Τουρκία προς τα νησιά του Β.Α. Αιγαίου, ενώ μετά από απόφαση της κυβέρνησης οι νεοαφιχθέντες μένουν εκτός των ΚΥΤ, για να αποφευχθεί να μεταφερθεί ο ιός εντός τους. Όσο περνούν οι μέρες ο αριθμός των νεοαφιχθέντων μεγαλώνει, και οι προσωρινές λύσεις διαμονής μοιάζουν με ημίμετρα. Χαρακτηριστικά μόνο στην Λέσβο, είχαμε πάνω από 150 ανθρώπους να τοποθετούνται προσωρινά, άλλοι σ’ ένα λεωφορείο στο λιμάνι της Μυτιλήνης, άλλοι κάτω από σπασμένες βάρκες στο λιμάνι της Πέτρας, άλλοι σε σκηνές στο Μανταμάδο, μέχρι και σ’ ένα παρεκκλήσι.
Σε καραντίνα τα Πομακοχώρια της Ξάνθης
Η κωμόπολη του Εχίνου του Δήμου Μύκης στην Ξάνθη είναι η πρώτη περιοχή της χώρας μας στην οποία επιβάλλεται πλήρης αποκλεισμός 14 ημερών. Σύμφωνα με τις αρχές, η εικόνα από τα μέχρι στιγμής κρούσματα στα χωριά αυτά, φοβίζει για τη μεγάλη και γρήγορη διάδοση του ιού. Μια υποβαθμισμένη οικονομικά περιοχή, μια κλειστή ορεινή κοινωνία, μπαίνει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, το νοσοκομείο Ξάνθης ενισχύεται εκτάκτως για να αντιμετωπίσει πιθανή έξαρση των κρουσμάτων. Οι μεγαλύτεροι όμως φόβοι των αρχών σύμφωνα με τον Δήμαρχο Μύκης κ. Χουσεΐν Ριτβάν Ντελή, είναι οι εκατοντάδες άνθρωποι που αυτές τις μέρες, επιστρέφουν σπίτια τους στην περιοχή, μετά από το κλείσιμο εργοστασίων και ναυπηγιών στη Γερμανία, την Ολλανδία και άλλες χώρες της Β. Ευρώπης στα οποία εργάζονται.
Πηγή: edromos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου