Εξαγγέλλουν δις (για ποιους;) και στους εργαζόμενους μοιράζουν επιδόματα φτώχειας!


Επιδόματα ανέχειας, εργασιακές σχέσεις λάστιχο και ανυπαρξία στοιχειωδών μέτρων προστασίας των θέσεων εργασίας μετά την 31η Μαϊού, χαρακτηρίζουν τον κεντρικό πυρήνα των μέτρων της κυβέρνησης που ο πρωθυπουργός προκλητικά από το βήμα της Βουλής – και στη συνέχεια οι υπουργοί του – χαρακτήρισαν “παρεμβάσεις στήριξης και ενίσχυσης των εργαζομένων”.

Στην πραγματικότητα οι κυβερνητικές ανακοινώσεις παρέχουν πλήθος αντεργατικών δυνατοτήτων στους εργοδότες προκειμένου να “απασχολήσουν” όπως επιθυμούν τους εργαζόμενους τους, διασφαλίζουν τα συμφέροντα των τραπεζών και κλείνουν το μάτι στο μεγάλο κεφάλαιο για την χορήγηση νέων γενναίων επιδοτήσεων.

Σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, το συνολικό κόστος των μέτρων που βρίσκονται σε εφαρμογή ή θα υλοποιηθούν το προσεχές διάστημα, ισχυρίστηκε ότι ανέρχεται σε περίπου 12,5 δισ. ευρώ, και η… προστιθέμενη αξία τους σε 17,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον ίδιο «σε αυτό το πλαίσιο μέτρων θα προστεθούν, το επόμενο διάστημα, νέες πρόνοιες που συνδέονται και με την αξιοποίηση Ευρωπαϊκών ταμείων, όπως είναι:

  • η ενίσχυση της απασχόλησης μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος SURE,
  • η αξιοποίηση εγγυοδοτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων,
  • το νέο πλαίσιο επιδότησης των δανειοληπτών που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό,
  • η ενίσχυση κλάδων της οικονομίας, όπου απαιτείται, μέχρι το τέλος του έτους.
Στο πλαίσιο αυτής της “κουβαρντάδικης”… αριθμητικής, το συνολικό κόστος των μέτρων εκτιμάται, πάντα από τον κ.Σταικούρα, ότι θα διαμορφωθεί στα 24 δισ. ευρώ».

Παρά, όμως, την… καταιγίδα των δις, η περίφημη “επανεκκίνηση της οικονομίας” που διατυμπανίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, στήνεται πάνω σε αποδοχές πείνας για τον εργαζόμενο λαό και κατακρεούργηση στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων, όπως προκύπτει από την “εξειδίκευση” των μέτρων στην οποία προχώρησαν μαζί με τον υπουργό Οικονομικών, οι Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης και Εργασίας Γ. Βρούτσης.


Μισθοί, επιδόματα πείνας για τους εργαζόμενους και εργασιακές σχέσεις «λάστιχο»

Ειδικότερα:

— Οι εργοδότες θα μπορούν να παρατείνουν κατα επιπλέον 30 μέρες και μέχρι τις 31 Μαϊού την αναστολή των συμβάσεων μέχρι και για το 60% των εργαζομένων που είχαν πριν το κλείσιμο των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα: «Δίνεται η δυνατότητα κατάργησης της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τουλάχιστον για ποσοστό 40%, εφόσον η αναστολή έχει διαρκέσει κατ’ ελάχιστον δεκαπέντε ημέρες. Οι παραπάνω επιχειρήσεις και εργοδότες θα έχουν την δυνατότητα να παρατείνουν την αναστολή μέρους των συμβάσεων εργασίας που έχουν τεθεί σε αναστολή, όχι μεγαλύτερου του 60%, κατά ανώτατο χρονικό διάστημα 30 ημερών και όχι πέραν της 31ης Μαΐου 2020». Όπως προκύπτει ξεκάθαρα, μετά το τέλος της αναστολής της σύμβασης (την 31η Μάη) ο εργοδότης θα μπορεί ακόμα και να απολύσει τους εργαζόμενους που έχει με αναστολή εργασίας αφού δεν θα υπάρχει κανένα μέτρο προστασίας από το κράτος!

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργού Εργασίας: «Η παράταση της αναστολής των συμβάσεων θα ισχύσει υπό δύο βασικές προϋποθέσεις: την απαγόρευση απολύσεων και της μείωσης του προσωπικού τους μέχρι τις 31 Μαΐου και την ρητή διατήρηση των θέσεων εργασίας με τις ίδιες μορφές συμβάσεων». Αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή την… περίτεχνη διατύπωση, και εν αναμονή της σχετικής ΚΥΑ, σημαίνει σε μετάφραση ότι από 1 Ιουνίου δεν υπάρχει καμία απαγόρευση απολύσεων.

Ο εργοδότης, παρ’ όλο που θα είναι ανοιχτή η επιχείρησή του και θα λειτουργεί κανονικά, θα έχει την ευχέρεια – σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση – να επιλέξει ποιους και πόσους εργαζόμενους θα επαναφέρει στην εργασία τους. Ετσι θα υπάρξουν εργαζόμενοι με μηδενική απασχόληση, οι οποίοι θα περιμένουν να ζήσουν με το κρατικό επίδομα “ειδικού σκοπού” που ήδη από την προηγούμενη εμπειρία γνωρίζουμε ότι αφορά σε 534 ευρώ. Δηλαδή οι εργαζόμενοι με το συγκεκριμένο ποσό καλούνται να φάνε, να πληρώσουν νοίκια, λογαριασμούς, χρέη κ.α για έναν ολόκληρο μήνα!

— Με τα ίδια χρήματα καλούνται να επιβιώσουν και οι εργαζόμενοι των οποίων παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις και εργοδότες των οποίων η απαγόρευση λειτουργίας με εντολή δημόσιας αρχής εξακολουθεί να υφίσταται κατά τον μήνα Μάιο. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας: «Μέχρι να αρθεί και η τελευταία αρνητική επίπτωση της πανδημίας, θα συνεχίσουμε να χορηγούμε την αποζημίωση ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους παραμένουν σε προσωρινή αναστολή της σύμβασής τους ή οι δραστηριότητες όπου απασχολούνται επαγγελματικά παραμένουν κλειστές για υγειονομικούς λόγους».

— Επίσης οι εργοδότες θα μπορούν να απασχολήσουν τους εργαζόμενους τους σε συνθήκες μειωμένου ωραρίου και άρα μειωμένων αποδοχών. «Τυχόν απώλειες που θα προκύψουν» από τη διαφορά του μισθού που λάμβανε πριν τα μέτρα ο εργαζόμενος, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, «θα αναπληρωθούν από την Πολιτεία με κονδύλια που θα διασφαλιστούν από την ενεργοποίηση του νέου ευρωπαϊκού προγράμματος SURE». Πέραν ότι δεν αναφέρεται το ποσοστό αναπλήρωσης, προσέξτε τη διατύπωση: Που… «θα εξασφαλιστούν». Δηλαδή αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν και οι εργαζόμενοι θα τα λάβουν κάποια στιγμή…

— Δίνεται επίσης «η δυνατότητα σε επιχειρήσεις και εργοδότες των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητά τους είτε έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ, να ανακαλούν προσωρινά την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους με σκοπό την αντιμετώπιση εκτάκτων, κατεπειγουσών, μη αναβαλλόμενων και ανελαστικών αναγκών». Δηλαδή οι εργοδότες θα μπορούν να καλούν για εργασία και να ανακαλούν προσωρινά την αναστολή εργασίας, όπως το επιθυμούν για να αντιμετωπίσουν τις «ανάγκες» των επιχειρήσεων τους! Μόνη προϋπόθεση για «την προσωρινή επάνοδος στην εργασία εργαζομένων των οποίων η σύμβαση τελεί σε αναστολή ( …) να δηλώνεται από τις επιχειρήσεις και τους εργοδότες με ειδικό έντυπο στο ΠΣ Εργάνη».

— Οι επιχειρήσεις – εργοδότες, που είχε ανασταλεί η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής ή ήταν πληττόμενες σημαντικά θα μπορούν να προσαρμόζουν το ωράριο εργασίας των εργαζομένων τους με το ωράριο λειτουργίας τους, κατά τα οριζόμενα από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Η προσαρμογή του ωραρίου εργασίας θα συμπαρασύρει το καθεστώς εργασίας των εργαζομένων, παρότι κατά την κυβέρνηση θα πραγματοποιείται υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα μεταβάλλεται το είδος της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων αυτών.


“Προστασίας” πρώτης κατοικίας για… 3 μήνες και μετά στο «σφυρί»

–Η κυβέρνηση παρατείνει την λεγόμενη προστασία της πρώτης κατοικίας, με τα χαρακτηριστικά του υφιστάμενου Νόμου, για 3 ακόμη μήνες, έως το τέλος Ιουλίου 2020. Τρεις μήνες και τέλος, λοιπόν, με την (όποια) προστασία της πρώτης κατοικίας, λες και μετά την πάροδο των τριών μηνών τα λαϊκά νοικοκυριά που θα έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την κρίση θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους. Αλλά είπαμε για την κυβέρνηση πρώτιστο μέλημα είναι οι απαιτήσεις και οι …ανάγκες των τραπεζών.

Κατά τα λοιπά οι υπουργοί ανακοίνωσαν:

Αναστολή βεβαιωμένων οφειλών

Οι αναστολές βεβαιωμένων οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία εξακολουθούν να υφίστανται, τον μήνα Μάιο, για το σύνολο των μέχρι σήμερα πληττόμενων επιχειρήσεων.

Οι επιχειρήσεις που ανοίγουν δεν θα έχουν έκπτωση ενοικίου

Η έκπτωση 40% επί του ενοικίου της επιχείρησης, όπως και της πρώτης κατοικίας και της φοιτητικής κατοικίας τέκνων των εργαζομένων της, συνεχίζει να υφίσταται και τον μήνα Μάιο, για το σύνολο των μέχρι σήμερα πληττόμενων επιχειρήσεων. Για τις επιχειρήσεις που θα ανοίξουν τον Μάιο, το συγκεκριμένο μέτρο δεν θα επαναληφθεί για τους επόμενους μήνες.


Υποσχέσεις για ενισχύσεις των επιχειρήσεων

Δρομολογείται, εντός των επόμενων δύο μηνών, μία δεύτερη επιστρεπτέα προκαταβολή, όπου μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι επιχειρήσεις. Από την πρώτη εφαρμογή του μέτρου ωφελήθηκαν κυρίως οι μεγάλες επιχειρήσεις αφού υπήρχαν πολύ αυστηρά κριτήρια για την χορήγηση οικονομικών ενισχύσεων για μικρές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους. Η ίδια κατεύθυνση θα συνεχιστεί, κάτι που ομολόγησε και ο Σταικούρας δηλώντας: «Θα καταβληθεί σε περισσότερες από 90.000 επιχειρήσεις και μάλιστα άμεσα με 1 δισ. ευρώ. Το 99% των επιχειρήσεων αυτών απασχολεί πάνω από 50 εργαζόμενους και θα εισπράξουν ποσά τουλάχιστον 2.000, 4.000, 8.000 και 15.000 ευρώ αναλόγως των εργαζομένων τους».

Υποσχέθηκαν εντός του Μαΐου “στοχευμένες κλαδικές πολιτικές”, σε τομείς που υφίστανται τα μεγαλύτερα οικονομικά πλήγματα, όπως είναι, ενδεικτικά, ο τουρισμός, οι μεταφορές και τμήματα του πρωτογενούς τομέα.

600 ευρώ και τέλος για τους επιστήμονες

— Για τους επιστήμονες: Όσοι από τους δικαιούχους είχαν αιτηθεί τη συμμετοχή τους στην υπ’ αριθ. πρωτ. 286/2-4-2020 πρόσκληση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και τους καταβλήθηκε το ποσό των 400 ευρώ ως προκαταβολή, τους καταβάλλεται το ποσό των 200 ευρώ για την αποπληρωμή του ποσού της οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 600 ευρώ. Όσοι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης ειδικού σκοπού δεν είχαν λάβει μέρος στην παραπάνω πρόσκληση, δύνανται, μέχρι τις 08.05.2020, να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση στο περιβάλλον του Πληροφοριακού Συστήματος (Π.Σ.) «ΕΡΓΑΝΗ» (supportemployees.services.gov.gr) για την καταβολή της ανωτέρω οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης ειδικού σκοπού, με τη χρήση των κωδικών taxisnet, που διαθέτουν.

Νέοι δικαιούχοι των 800 ευρώ

— Για τις ειδικές κατηγορίες: Μέσα στην εβδομάδα θα ανοίξει στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ το σχετικό ηλεκτρονικό έντυπο για τις νέες κατηγορίες εργαζομένων όπως οικοδόμοι, εργαζόμενοι σε τουριστικά επαγγέλματα και άλλες κατηγορίες εργαζόμενων -συνολικά 160.000 δικαιούχοι- προκειμένου να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση για την λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, επιδόματος ύψους 800 ευρώ. Στόχος τους, όπως είπαν, να καταβληθούν τα χρήματα στους δικαιούχους το διάστημα 5-8 Μαΐου.

Και «Δήλωση Αυτοσυμμόρφωσης»

Ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης ανακοίνωσε πως οι επιχειρήσεις καλούνται να συμπληρώσουν την «Δήλωση Αυτοσυμμόρφωσης» η οποία θα αποτελεί τον οδηγό συμμόρφωσης των εργοδοτών και των εργαζομένων στις επιταγές του ΕΟΔΥ και κατ’ επέκταση της προστασίας όλων από τον κίνδυνο διασποράς του ιού μέσα στους χώρους εργασίας. Ρόλος ελεγκτή ανατίθεται στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε) που καθίσταται ο αρμόδιος φορέας για τον έλεγχο εφαρμογής των μέτρων προστασίας, της διαπίστωσης παραβάσεων και επιβολής κυρώσεων. Ερώτημα είναι αν οι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν από την τσέπη τους εκτός από τα μέτρα προστασίας και την έλλειψη τέτοιων μέτρων…

Πηγή: ημεροδρόμος

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου