Από τα τετελεσμένα στη συνεννόηση


Του Δημήτρη Γκάζη

Τον Φεβρουάριο, λίγο μετά την ανακοίνωση του East Med, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου, είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο TRT, «εμείς λέμε στους Έλληνες, πως μπορούμε να κάνουμε μια παρόμοια συμφωνία, αρκεί να είστε έτοιμοι να συμβιβαστείτε, να μάθετε να μοιράζεστε στην Ανατολική Μεσόγειο. Όλοι έχουμε δικαιώματα εδώ». Στο ίδιο μήκος κύματος πριν έναν περίπου μήνα και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χ. Ακάρ, απηύθυνε κάλεσμα για διάλογο λέγοντας προς τους Έλληνες «ελάτε να καθίσουμε, να τα βρούμε, να συζητήσουμε, αλλά αν διανοηθείτε να κινηθείτε χωρίς εμάς θα το μετανιώσετε».

Από τότε είχαμε την προσπάθεια εισβολής στα σύνορα στον Έβρο και την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από τον Ερντογάν, το τουρκολιβυκό μνημόνιο που δημιουργεί τετελεσμένα βάζοντας χέρι στην ΑΟΖ όλης της Ν.Α. Μεσογείου, τη συζήτηση για μειωμένη επήρεια των νησιών του Αιγαίου στη χάραξη των θαλάσσιων ζωνών, και τώρα πάμε απ’ τα τετελεσμένα στην προσπάθεια ταπείνωσης ενός ολόκληρου λαού μέσω της ευθείας προσβολής της ιστορίας και του πολιτισμού, με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Η Τουρκία επιδιώκει να σύρει την Ελλάδα σε μια εφ’ όλης της ύλης διαπραγμάτευση που θα οδηγήσει σε παράδοση άνευ όρων στοιχείων της ελληνικής κυριαρχίας στις τουρκικές απαιτήσεις, με ή χωρίς ανοιχτή πολεμική αντιπαράθεση και έχοντας δημιουργήσει προηγουμένως με τετελεσμένα και προκλητικές ενέργειες, ένα συσχετισμό δύναμης συντριπτικά υπέρ της.

Προς αυτή την κατεύθυνση πιέζουν την Ελλάδα και οι δυτικοί μας «σύμμαχοι». «Επιθυμούμε όλα τα μέρη να επικεντρωθούν στο διάλογο και να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που υπάρχουν για να θέσουν ένα θετικό τόνο, καθώς και να αναγνωρίσουν βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου», δήλωσε, πριν λίγες μέρες, ο Τζέφρι Πάιατ και έτσι εξέφρασε για ακόμη μια φορά τις επιθυμίες των ΗΠΑ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η Γερμανία από την άλλη, έχοντας και τον ρόλο της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκάλεσε τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Τουρκίας-Γερμανίας στο Βερολίνο, δίνοντας κι αυτή τον τόνο των επιδιώξεων της για ανοιχτούς διαύλους συνεννόησης με την Τουρκία. Η συνάντηση αυτή που πραγματοποιήθηκε εν κρυπτώ, ενώ στις Βρυξέλλες υποτίθεται πως η Ε.Ε. συζητούσε για τις κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία για την Αγία Σοφία. Μια συνάντηση που ίσως να έμενε στην αφάνεια αν δεν την αποκάλυπτε σε ανύποπτο χρόνο ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση, συνεννόησης και συνεκμετάλλευσης, μοιάζει να είναι προσανατολισμένη και η πολιτική ελίτ στη χώρα μας. Ακόμη και τώρα ο ΥΠΕΞ, κ. Δένδιας δηλώνει πως «η Ελλάδα είναι ανοιχτή στο διάλογο», ενώ πρόσθεσε δικαιολογώντας τη συμμετοχή της στο παζάρι και την τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο πως δεν γίνεται να «αρνούμαστε την οποιαδήποτε συνεννόηση την στιγμή που ζητάμε (απ’ τους συμμάχους μας) να επιβάλλουν κυρώσεις».

Πηγή: edromos.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου