Είσαι Ν.Δ; Ανέβασε στο Facebook μια φωτογραφία με μάσκα…



Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Μπορεί η κυβέρνηση να (μην) διανέμει δωρεάν μάσκες στους μαθητές που καλεί να πάνε στις 7 Σεπτεμβρίου στα σχολεία, να μην σκοπεύει να διανείμει δωρεάν τυχόν εμβόλιο που θα βρεθεί για τον Covid 19, να μην συνταγογραφεί τα test στα οποία ζητά εμμέσως να υποβληθούν όσοι επιστρέφουν από διακοπές, μας δίνει όμως την ευκαιρία – εντελώς δωρεάν – να δούμε όλα τα στελέχη του κόμματος … μασκοφορεμένα στα social media!

Αυτή την έκκληση έκανε προς τα μέλη του κόμματος σε επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει

«σήμερα καλούμε όλα τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος μας να ανεβάσουν συμβολικά φωτογραφία προφίλ με μάσκα στα κοινωνικά τους δίκτυα».

Αυτό μάλιστα το θεωρεί ως …κλιμάκωση της κομματικής της δράσης αφού όπως δηλώνει «η Νέα Δημοκρατία πολύ πριν την έξαρση των κρουσμάτων και την αυστηροποίηση των μέτρων προστασίας, είχε ήδη αναστείλει όλες τις κομματικές της εκδηλώσεις». Σημειώνει μάλιστα ότι «θα δώσουμε και αυτή τη μάχη ενάντια στην έξαρση των fake news και της συνωμοσιολογίας». Απευθύνει επίσης και έκκληση στα πολιτικά κόμματα ώστε «να πάρουν καθαρή θέση υπέρ της χρήσης μάσκας. Κάθε μορφή αφωνίας, αστερίσκων και “ναι μεν αλλά” σε αυτή τη φάση είναι εθνικά επικίνδυνη».

Η «πρωτοβουλία» αυτή του κομματικού μηχανισμού της Νέας Δημοκρατίας, ώστε να μιμηθούν τα μέλη της την κίνηση που έκανε πριν από λίγε ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντικαθιστώντας τις φωτογραφίες του στους λογαριασμούς του στα social media με άλλες όπου φοράει μάσκα, δεν αντέχει σε κριτική. Κινείται προφανώς στο έδαφος μιας επικοινωνιακής καμπάνιας που μάλλον έχει ως πρότυπο την …προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ και μάλιστα σε μία πολύ πιο «φτωχή» εκδοχή μιας και ο Αμερικανός πρόεδρος δαπανά αξιοσημείωτα ποσά προκειμένου να επανεκλεγεί. Αντιθέτως η Πειραιώς διάλεξε την μάλλον «τζαμπατζίδικη» εκδοχή των κοινωνικών δικτύων, αφού -όπως φάνηκε από την περίφημη λίστα Πέτσα- έχει διαφορετικές αντιλήψεις για το πώς και προς ποιους πρέπει να δαπανώνται τα διαφημιστικά κονδύλια.

Φυσικά η Νέα Δημοκρατία στην προπαγάνδα της υπέρ της μάσκας, μάλλον ξεχνά τους ιερείς που πραγματοποίησαν την ορκωμοσία του τελευταίου ανασχηματισμού, όπου δεν φορούσαν μάσκα σε εσωτερικό χώρο. Ούτε το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε τον 15υγουστο το μυστήριο της μετάληψης σε Μονή των Χανίων όπου συνωστίζονταν άνθρωποι χωρίς μάσκα μεταλαμβάνοντας από το ίδιο κουτάλι. 

Αυτά όμως ίσως είναι λεπτομέρειες μπροστά στην ουσία: Αυτό όμως που πάνω από όλα δείχνει η συγκεκριμένη κίνηση είναι η πρόθεσή της Νέας Δημοκρατίας να διαχειριστεί την διαφαινόμενη έξαρση της πανδημίας κατά βάση με όρους επικοινωνιακής τακτικής και μάλιστα αμφιβόλου ποιότητας. Προφανώς στο ίδιο πνεύμα εντάσσονται οι δηλώσεις του Βασίλη Κικίλια περί εμβολίου τον ερχόμενο Δεκέμβριο που δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά. Επίσης η επικοινωνιακή εμμονή να ανοίξουν οι σχολικές μονάδες στις 7 Σεπτέμβρη χωρίς να έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο ώστε να υπάρχει μια άλλη κατάσταση από αυτή του Σεπτέμβρη του 2019 όταν δεν υπήρχε πανδημία: Τάξεις με τον ίδιο αριθμό μαθητών, ίδιος αριθμός εκπαιδευτικών, ίδια κτιριακή υποδομή κ.λ.π.

Την πραγματική στόχευση της κυβέρνησης έδωσε σήμερα ανάγλυφα ο Στέλιος Πέτσας δηλώνοντας πως η κυβέρνηση «απαντά όλους εκείνους που προσπαθούν να καλλιεργήσουν την εικόνα ότι «το πράγμα ξεφεύγει στη χώρα μας». Για τον λόγο αυτό παρέθεσε στοιχεία διεθνών συγκρίσεων λέγοντας ότι «σε παγκόσμιο επίπεδο, ο μέσος όρος κρουσμάτων είναι 2.831 ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους. Αντίστοιχα, στην Ελλάδα ανέρχονται σε 693 ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους. Και ενώ ο μέσος όρος θανάτων παγκοσμίως είναι 100 ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους, στην Ελλάδα είναι 22, δηλαδή πέντε φορές περίπου μικρότερος». Επίσης είπε πως «η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας ήταν καλύτερη στην πρώτη φάση της πανδημίας, έναντι των περισσοτέρων άλλων χωρών και εξακολουθεί να είναι καλύτερη και στη δεύτερη φάση της». Με απλά λόγια … «κοιτάξτε γύρω σας τι γίνεται, εμείς πάμε καλά».

Όμως ακόμη και αν κάποια στιγμή … «δεν πάμε καλά», πράγμα που ουδείς μπορεί να αποκλείσει, βλέποντας τις κυβερνητικές πρακτικές, η απάντηση έχει από τώρα ετοιμαστεί. Όπως επανέλαβε ο Στέλιος Πέτσας «η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στην χαλάρωση στο εσωτερικό. Στον εφησυχασμό». Ευθύνες στην κυβερνητική πολιτική δεν υπάρχουν. Εξ ορισμού, ότι κι αν γίνει.

Το συμπέρασμα που προκύπτει από την εικόνα του «οργανωμένου κράτους που ελέγχει την κατάσταση» που επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση είναι σχετικά απλό: Γνωρίζει πως το μόνο που διαθέτει είναι ο περιορισμός στην μετάδοση της νόσου που επιτεύχθηκε τους πρώτους μήνες της πανδημίας, ο οποίος οφείλεται κατά κύριο λόγο στην διάθεση των λαϊκών στρωμάτων να λειτουργήσουν αλληλέγγυα και να αυτοπροστατευθούν. Εφόσον τα «καύσιμα» αυτής της υπόθεσης θα «καταναλωθούν» με την πάροδο του χρόνου και ιδίως των επόμενων κρίσιμων μηνών το μόνο που θα μείνει είναι η …πραγματικότητα: Αυτή του επόμενου 7μηνου όπου οι πολίτες θα πρέπει να εξοφλούν έναν φόρο κάθε μήνα, της ανεργίας που έχει ήδη πάρει την ανιούσα και θα εκτοξευθεί αλλά και ενός συστήματος υγείας που δεν έχει ακόμη καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Μια πραγματικότητα που αδυνατεί πλήρως να διαχειριστεί…

Πηγή : ημεροδρόμος

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου