Γιατί βιάζεται ο Ερντογάν για πολεμική δράση


Του Λεωνίδα Χρυσανθόπουλου *

Η Τουρκία παραβίασε χθες τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, αρχίζοντας σεισμογραφικές έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Το τουρκικό σεισμογραφικό πλοίο συνοδεύεται από πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού τα οποία είναι αντιμέτωπα με τα πλοία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού. Καταβάλλονται προσπάθειες από τον διεθνή παράγοντα να αποφευχθεί πολεμική σύγκρουση.

Η Ελλάδα, παρά την παραβίαση της κυριαρχίας της, αντιδρά “ευγενικά” με ηλεκτρονικούς θορύβους που παρεμποδίζουν το τουρκικό σεισμογραφικό να συλλέξει τα στοιχεία που θέλει. Θα μπορούσε όμως να είχε ήδη ρίξει προειδοποιητικές βολές κατά του τουρκικού σεισμογραφικού. Δεν το έκανε, για να δείξει στον διεθνή παράγοντα τις ειρηνικές της διαθέσεις. Για την Τουρκία αυτό αποτελεί ένδειξη αδυναμίας της Αθήνας και για αυτό η τουρκική πλευρά θα αυξήσει τις προκλήσεις της. Το επόμενο βήμα που θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα στη θάλασσα είναι η ελαφρά εμβολή του τουρκικού σεισμογραφικού πλοίου, οι προειδοποιητικές βολές και τέλος η εμπλοκή με αληθινά πυρά.

Ο Ερντογάν θέλει την πολεμική αναμέτρηση τώρα, γιατί καταρρέει από στιγμή σε στιγμή η οικονομία της χώρας του. Μια πολεμική αναμέτρηση με θετικά αποτελέσματα για την Τουρκία θα ανέβαζε τη δημοτικότητά του στο εσωτερικό και θα του επέτρεπε να ζητήσει χρήματα από τον διεθνή παράγοντα για να σώσει την οικονομία του ακόμη και με αντάλλαγμα παραχώρησης στην Ελλάδα ελληνικού εδάφους που θα είχε μόλις κατακτήσει, όπως πιστεύει, κατά τη διάρκεια αυτού του Blitzkrieg. Γι’ αυτό βιάζεται ο Ερντογάν για πολεμική δράση τώρα.

Η Ελλάδα ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. για να συζητήσει την κατάσταση. Σωστή κίνηση, αλλά για να είναι αποτελεσματική θα πρέπει να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για λήψη κυρώσεων κατά της Τουρκίας και να μην το αναθέσει, όπως κάνει παγίως, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στον Ύπατο Εκπρόσωπο Μπορέλ, οι οποίοι δεν κάνουν απολύτως τίποτα. Οι κυρώσεις που θα προτείνει η Ελλάδα πρέπει να είναι σοβαρές, να αφορούν συγκεκριμένα το πάγωμα της Συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης και επίσης την απαγόρευση των τουρκικών εξαγωγών στην Ε.Ε. και των πάσης φύσεως εισαγωγών από την Ε.Ε. προς την Τουρκία. Αυτό θα περιλαμβάνει και το εμπάργκο όπλων, που θα στεναχωρήσει βέβαια την Γερμανία η οποία για πρώτη φορά θα πρέπει να προτιμήσει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη από την τσέπη της. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογα μέτρα είχαν ληφθεί από την ΕΟΚ, μετά από αρκετή δυσκολία, κατά της Αργεντινής στις 15 Απριλίου του 1982 σαν συνέπεια της εισβολής της Αργεντινής στα νησιά Falklands στις 2 Απριλίου του 1982.

Η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει την συμμετοχή σε διμερείς συζητήσεις με την Τουρκία, όπως έχει συμφωνηθεί με την Μέρκελ, για τον απλούστατο λόγο ότι η χώρα μας, με την πολιτική της ότι “δεν διεκδικούμε τίποτα”, δεν μπορεί να κάνει καμία παραχώρηση, γιατί αν κάνει μόνο εθνική κυριαρχία θα παραχωρήσει. Το μόνο ενδεχομένως που θα μπορούσε να συμφωνηθεί, όχι σε διμερείς διαπραγματεύσεις, αλλά σε απευθείας επικοινωνία του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, θα ήταν ένα μορατόριουμ σε όλη την περιοχή για έρευνες αορίστου ή συγκεκριμένης διάρκειας. Θα πρέπει επίσης τα διαβήματα προς την Άγκυρα να γίνονται στην Αθήνα από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών προς τον Τούρκο Πρέσβη και όχι στην Άγκυρα από τον Επιτετραμμένο μας προς τον αρμόδιο διευθυντή του τουρκικού υπουργείο Εξωτερικών, γιατί έτσι υποβαθμίζεται το ελληνικό διάβημα.

Οι ΗΠΑ, ευτυχώς ή δυστυχώς, λόγω της διάλυσης που επικρατεί στην Ουάσιγκτον δεν είναι σε θέση να επηρεάσουν την κατάσταση. Αλλά και ως χώρα είναι η πιο ακατάλληλη να επικαλείται το διεθνές δίκαιο, ιδίως μετά την επιβολή κυρώσεων σε δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, επειδή άρχισαν έρευνες κατά αμερικανικών στρατιωτών στο Αφγανιστάν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Τέλος, ένα θετικό στοιχείο της κρίσης είναι ότι εξασθενίζει ακόμα περισσότερο το ΝΑΤΟ που δεν είναι σε θέση να κάνει κάτι για την εκτόνωση της κατάστασης, προσθέτοντας μια ακόμα αποτυχία στις τόσες άλλες.

Η Ελλάδα θα είναι μόνη της σε αυτές τις δύσκολες στιγμές και μόνη της θα αντιμετωπίσει με επιτυχία τον εχθρό, όπως έκανε και στο παρελθόν.

* Ο Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος υπηρέτησε ως πρέσβης της Ελλάδος στην Αρμενία, την Πολωνία, τον Καναδά, ως Γ.Γ. του ΟΣΕΠ (2006-12) και ως Γενικός Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών. Για την αντιμνημονιακή του αντίσταση του αφαιρέθηκε με προεδρικό διάταγμα το 2013 ο τίτλος του πρέσβη επί τιμή, που του επεστράφη το 2016.

Πηγή: ΚΟΣΜΟΔΡΟΜΙΟ

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου