Ο Ερντογάν ξεσαλώνει και η ΕΕ του προσφέρει… κίνητρα


Του Μιχάλη Ψύλου

από την εφημερίδα Δημοκρατία

H Τουρκία εκδίδει NOTAM  για αεροναυτικά γυμνάσια με πραγματικά πυρά μεταξύ Ρόδου -Καστελόριζου από 16-22 Σεπτεμβρίου. Ενημερώνει δηλαδή τη διεθνή κοινότητα ότι η περιοχή αυτή η οποία εκτείνεται 36 ναυτικά μίλια νοτίως των τουρκικών ακτών σε διεθνή ύδατα  και  μάλιστα εντός του FIR Αθηνών αποτελεί …τουρκική επικράτεια και κυριαρχία.

Το τουρκικό Υπουργείο Εθνικής Αμυνας ανακοινώνει προκλητικά ότι «οι  φρεγάτες και οι κορβέτες που ανήκουν στις Ναυτικές μας Δυνάμεις συνεχίζουν αποφασιστικά το καθήκον τους να συνοδεύουν και προστατεύουν το ερευνητικό πλοίο ORUÇ REİS, το οποίο συνεχίζει να εργάζεται στις περιοχές δικαιοδοσίας μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν θα επιτρέψουμε την  ανομία και τον εκφοβισμό στην περιοχή . Είμαστε δυνατοί, αποφασιστικοί και ισχυροί!”

Την ίδια ώρα η Αγκυρα πραγματοποιεί στρατιωτικά γυμνάσια στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο με στόχο «την αμοιβαία εκπαίδευση, συνεργασία και κοινή επιχειρησιακή δράση μεταξύ της διοίκησης των τουρκικών …ειρηνευτικών δυνάμεων της Κύπρου και των δυνάμεων ασφαλείας της ΤΔΒ Κύπρου (sic)”, όπως αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Αμυνας.

Μετά απ` όλα αυτά ο Τούρκος πρόεδρος  Ερντογάν σε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ …προειδοποιεί κυνικά ότι θα δοκιμαστεί αν είναι… ειλικρινής η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ανατολική Μεσόγειο.”Ο Πρόεδρος Ερντογάν κάλεσε τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη μέλη να συμπεριφέρονται υπεύθυνα ,δίκαια, αμερόληπτα και αντικειμενικά σε όλα τα περιφερειακά ζητήματα, ιδίως στην Ανατολική Μεσόγειο”,όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Τούρκου προέδρου.

Ποια περιμένατε ότι θα ήταν η απάντηση του προέδρου του Ευρωπαικού Συμβουλίου; Οχι φυσικά ότι θα διέρρηγνε και τα ιμάτιά του! Αυτό δεν το έχει κάνει ποτέ ,άλλωστε  απέναντι στον Ερντογάν! Αλλά και να προσφέρει στον Ερντογάν …κίνητρα για να τον κατευνάσει ; Ναι,ακριβώς, το αποκαλύπτει το πρακτορείο Bloomberg: «Η Ε.Ε. θα προσφέρει στην Τουρκία κίνητρα προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα και την Κύπρο επί των θαλάσσιων διεκδικήσεων» αναφέρει το Bloomberg , επικαλούμενο δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου που δεν κατονομάζεται, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Σαρλ Μισέλ με τον Ερντογάν. Φυσικά ,ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε στον Ερντογάν ότι «προετοιμάζει κυρώσεις κατά της Άγκυρας σε περίπτωση αποτυχίας της διαμεσολάβησης»,αλλά σιγά μην κρύωσε το αυτί του Τούρκου Προέδρου. 

Οπως σημειώνει το πρακτορείο  «η Ε.Ε επιθυμεί μια εποικοδομητική σχέση με την Αγκυρα και προσπαθεί να κρατήσει μια ευαίσθητη ισορροπία με την Τουρκία, επιδιώκοντας να υπερασπιστεί την κυριαρχία των κρατών-μελών της, Ελλάδας και Κύπρου, και ευελπιστώντας ότι διπλωματικές πρωτοβουλίες μπορούν να αμβλύνουν τις εντάσεις με ένα στρατηγικά σημαντικό εταίρο, την Τουρκία, η οποία παίζει ρόλο-κλειδί στον περιορισμό του κινδύνου νέου κύματος μεταναστών από τη Μέση Ανατολή στην Ε.Ε»… Μιλώντας στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA ,o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε μάλιστα ότι καλωσορίζει την “προσέγγιση καρότου και μαστίγιου”, αφήνοντας το “δρόμο του διαλόγου ανοιχτό”, για να ενισχυθεί με μια “πολυμερή διάσκεψη”. Θα το προτείνει στην επόμενη σύνοδο κορυφής των 27 ηγετών αργότερα αυτό το μήνα, η οποία σύμφωνα με τα σχέδια θα πραγματοποιηθεί αυτοπροσώπως»…

Πολύ καρότο και ελάχιστο μαστίγιο! Πολύ σωστά η γαλλική Liberation «επισημαίνει ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της η Ευρωπαική Ένωση αντιμετωπίζει άμεσες απειλές εναντίον δύο κρατών-μελών της, την Ελλάδα και την Κύπρο,αλλά δεν καταφέρνει να σκληρύνει τη στάση της έναντι της Τουρκίας και δεν είναι σε θέση να αντιδράσει από κοινού στις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο Πέλαγος». Και όχι μόνο αυτό: «Κάποιες χώρες μέλη αλλά και οι κοινοτικοί θεσμοί εκτιμούν ότι η στάση των Ελλήνων προκαλεί αναστάτωση και δεν πρέπει “να πέσουμε στο παιχνίδι τους”, όπως εξηγεί καλός γνώστη της Τουρκίας στις Βρυξέλλες»,γράφει η γαλλική εφημερίδα ,προσθέτοντας ότι «είναι απίθανο ότι …διστακτικές κυρώσεις να αρκούν για να φρενάρουν τις ορέξεις του τούρκου Προέδρου, τις οποίες όλοι πια γνωρίζουν στις Βρυξέλλες».

Εχουμε φτάσει πια στο σημείο να αξιώνει κυρώσεις κατά του Ερντογάν η …Σαουδική Αραβία ,αλλά η ίδια η Ευρώπη να ρέπει σε ατέρμονες συζητήσεις μήπως και πειστεί ο Σουλτάνος με τα λόγια! Η σαουδαραβική εφημερίδα Arab News «μόνο αν οι Ευρωπαίοι θέσουν ως προτεραιότητα την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, θα αποτρέψει τον Ερντογάν να συνεχίσει περαιτέρω τις επιζήμιες πολιτικές του».

Οπως αναφέρει ο βρετανικός Guardian «οι αραβικές χώρες και το Ισραήλ επειδή ανησυχούν για τo στυλ του πολιτικού ισλάμ που λανσάρει ο Erdogan, έχουν προσεγγίσει την Ελλάδα …Στην Τουρκία υπάρχει μια στροφή στον αυταρχισμό, υπό την προεδρία Eρντογάν και για πρώτη φορά, από την εποχή της Οθωμανική Αυτοκρατορίας ο στρατός της Τουρκίας έχει τόσο εκτεταμένο παγκόσμιο αποτύπωμα… O Ερντογάν εντάσσει τη διεθνή διαμάχη στον ευρύτερο αναθεωρητισμό του. Θεωρεί την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκίας όχι ως θρίαμβο, αλλά ως χαμένη ευκαιρία. Γι’αυτό τα εδάφη που χάθηκαν με τη συνθήκη της Λωζάνης του 1923, όπως τα νησιά του Αιγαίου, βρίσκονται σήμερα στην καρδιά της εξωτερικής του πολιτικής» διαπιστώνει η βρετανική εφημερίδα.

Ο βετεράνος αμερικανός διπλωμάτης  Εντουαρντ Στάφορντ γράφει ότι «ο Τούρκος πρόεδρος  Ερντογάν έχει ταλέντο στο να εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες που του δίνει η μοίρα, με τη μορφή λιγότερο αποφασιστικών αντιπάλων.Αξιοποιεί  την εσωτερική διχόνοια στην ΕΕ για να επεκτείνει την επιρροή του ή ακόμη και τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου. Οικοδομεί ένα μέτωπο εσωτερικής δυσαρέσκειας για την ελληνική κυριαρχία σε νησιά του Αιγαίου . 

Ο στόχος του Ερντογάν υπερβαίνει κατά πολύ  όμως την ενίσχυση  μιας ισχυρής διαπραγματευτικής θέσης σχετικά με την κατανομή των φυσικών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου. Αρέσκεται να εμφανίζεταΙ  ως υπερασπιστής των μουσουλμανικών συμφερόντων, προνομίων και δικαιωμάτων – όπου κι αν βρίσκονται. Ακόμη και για τους καταπιεσμένους μουσουλμάνους Ουιγούρους στη δυτική Κίνα… 

Για όλα αυτά, η κατάσταση στη Μεσόγειο είναι απίθανο να επιλυθεί εάν και έως ότου ο Ερντογάν αποφασίσει ότι έχει αποσπάσει  αρκετά ‘”δικαιώματα και προνόμια”, για να κάνει μια υποχώρηση. 

Σύντομη σε διάρκεια,φυσικά…»

Πηγή: militaire.gr

Δρόμος ανοιχτός

1 σχόλιο :

 1. Γεια σας και Καλώς ήλθατε στο Spotlight Global Financial Services, Το όνομά μου είναι Claudia Klein, είμαι δανειστής και επίσης χρηματοοικονομικός σύμβουλος.

  Χρειάζεστε απόλυτα οικονομική ενίσχυση; Χρειάζεστε δάνειο για διάφορους σκοπούς; αν η απάντησή σας είναι ναι, θα σας συμβουλεύσω να επικοινωνήσετε με την εταιρεία μου μέσω | spotlightglobalservices@gmail.com | ή στείλτε μας μήνυμα στο WhatsApp: +4915758108767 | και έχετε ένα δάνειο στον λογαριασμό σας εντός 24 ωρών, επειδή παρέχουμε Εξαιρετικές Υπηρεσίες δανείου σε όλο τον κόσμο.

  Προσφέρουμε κάθε είδους υπηρεσίες δανείου (Προσωπικό Δάνειο, Επιχειρηματικό Δάνειο και πολλά άλλα), προσφέρουμε μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα δάνεια και επίσης μπορείτε να δανειστείτε έως και 15 εκατομμύρια ευρώ. Η εταιρεία μου θα σας βοηθήσει να επιτύχετε μια ποικιλία στόχων με ένα ευρύ φάσμα προϊόντων δανείου.

  Γνωρίζουμε ότι η λήψη νόμιμου δανείου ήταν ανέκαθεν τεράστιο πρόβλημα Για άτομα που έχουν οικονομικό πρόβλημα και χρειάζονται λύση σε αυτό, πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να λάβουν μετοχικό δάνειο από τις τοπικές τους τράπεζες ή άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα λόγω υψηλού ενδιαφέροντος επιτόκιο, ανεπαρκής ασφάλεια, αναλογία χρέους προς εισόδημα, χαμηλό πιστωτικό αποτέλεσμα ή άλλους λόγους.

  Όχι περισσότεροι χρόνοι αναμονής ή άγχος τραπεζικές επισκέψεις Η υπηρεσία μας είναι διαθέσιμη 24/7 - μπορείτε να λάβετε δάνειο και να ολοκληρώσετε τις συναλλαγές σας όποτε και όπου το χρειάζεστε.

  Παρέχουμε 24ωρες υπηρεσίες δανείου παγκόσμιας κλάσης. Για ερωτήσεις / ερωτήσεις; - Αποστολή email σε | spotlightglobalservices@gmail.com | ή στείλτε μας μήνυμα στο WhatsApp: +4915758108767 |

  Η οικογένειά σας, οι φίλοι και οι συνάδελφοί σας δεν χρειάζεται να γνωρίζουν ότι έχετε χαμηλά μετρητά, Απλώς γράψτε μας και θα λάβετε δάνειο.

  Η οικονομική σας ελευθερία είναι στα χέρια σας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή