Εργασιακά: Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται


Του Δημήτρη Κωστάκου 

“Κοινωνικός διάλογος και έκτακτη ανάγκη, είναι όταν συζητούν οι λύκοι με το πρόβατο, τι θα φάνε το μεσημέρι”, είχε πει ένας παλιός συνδικαλιστής εξερχόμενος από υπουργικό γραφείο.

Σε δίνη έχουν εγκλωβιστεί οι εργαζόμενοι στη χώρα μας και με τη… βούλα της Eurostat, ενώ η συντριπτική πλειονότητα εκφράζει φόβους ότι με άλλοθι την υγειονομική κρίση κινδυνεύουν θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα, ενώ τίθενται εν αμφιβόλω ακόμη και οι θέσεις εργασίας.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται νομοσχέδιο-σκούπα για τα εργασιακά με προβλέψεις (σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες) σχετικά με τις απολύσεις, την μείωση του κόστους των υπερωριών, την διευθέτηση του χρόνου εργασίας και την λειτουργία (;) των συνδικάτων.

Οι προβλέψεις της νέας νομοθετικής παρέμβασης, θα εφαρμοστούν μετά από… διάλογο, σύμφωνα, με τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων.

Από τα στοιχεία της Eurostat προκύπτει ότι η Ελλάδα κατέχει τη θλιβερή πρωτιά στις αναστολές συμβάσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ταυτόχρονα, είναι ουραγός στο ποσοστό απασχόλησης επί του συνολικού πληθυσμού.

Σε ό,τι αφορά το ποσοστό απουσίας από την απασχόληση, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση πανευρωπαϊκά, με 39,6%, με τη δεύτερη Κύπρο να βρίσκεται σε απόσταση (32%). Ακολουθούν η Ισπανία (27,9%) και η Γαλλία (27,7%). Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Βουλγαρία (10,9%), στη Λετονία (12%) και στο Λουξεμβούργο (12,9%).

Σε επίπεδο ωρών εργασίας, όλα τα κράτη-μέλη κατέγραψαν μείωση. Μοναδική εξαίρεση κατά το β’ τρίμηνο του έτους, ήταν η Φινλανδία.

Η Ελλάδα, κατέχει την τρίτη θέση (-21%). Μόνο η Ισπανία (-25,9%) και η Πορτογαλία (-23,3%) είχαν χειρότερη επίδοση.

Ως προς το ποσοστό των απασχολουμένων, η απασχόληση στη χώρα βρίσκεται στο 60,2% κατά το β’ τρίμηνο του έτους, όταν είναι 73,3% ο μέσος όρος της Ε.Ε. Μόνο η Τουρκία (49,5%) και η Βόρεια Μακεδονία (58,9%) έχουν χειρότερα ποσοστά…

Ανασφάλεια

Εντωμεταξύ, κλίμα ανασφάλειας και απαισιοδοξίας στην αγορά εργασίας, αποτυπώνει έρευνα που διενήργησε η εταιρεία ALCO για λογαριασμό της ΓΣΕΕ.

Περισσότεροι από 7 στους 10 εργαζόμενους εκφράζουν φόβους ότι η πανδημία θα αποτελέσει αφορμή για διακινδύνευση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων.

Παράλληλα, το 54% δηλώνει ανασφαλές ως προς τη διατήρηση της θέσης εργασίας του το επόμενο εξάμηνο.

Απαισιοδοξία καταγράφεται και στο θέμα της εξέλιξης των αμοιβών με το 57% να θεωρεί πιθανή την μείωση μισθών, ενώ το ποσοστό όσων δηλώνουν αισιόδοξοι για τον μισθό τους παρουσιάζει πτώση τριών ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τον περασμένο Ιούνιο και διαμορφώνεται στο 32%.

Τηλε-φτώχεια

Το 32% των εργαζομένων δήλωσε ότι έχει μεταβληθεί η σχέση εργασίας του μετά την πανδημία, από πλήρη σε “ελαστική” απασχόληση (12%) ή τηλεργασία (20%).

Το 52% των ερωτηθέντων, εκφράζει απαισιοδοξία για την πορεία της χώρας.

Οι εργαζόμενοι, αξιολογούν αρνητικά την ραγδαία ανάπτυξη της τηλεργασίας, σε ποσοστό έως και 67%, καθώς: Το 67% των ερωτηθέντων την αξιολογεί αρνητικά ως προς την εξέλιξη των εργασιακών δικαιωμάτων του, το 61% την θεωρεί αρνητική εξέλιξη ως προς τις ώρες εργασίας του, το 60% την θεωρεί αρνητική ως προς την εξέλιξη της αμοιβής του,το 52% την αξιολογεί αρνητικά ως προς την προσωπική ζωή του και το 45% την αξιολογεί αρνητικά ως προς την επαγγελματική ανέλιξή του.

Πηγή: ΚΟΣΜΟΔΡΟΜΙΟ

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου