Ο νεοφιλελευθερισμός και η περιγραφή Μητσοτάκη για επιστροφή στους πατρίκιους και στους πληβείους


Του Περικλή Δανόπουλου

Θα ήταν κουβέντες για διακωμώδηση στα social media, αν δεν ήταν η περιγραφή της δυστοπίας. Σε συνέντευξη στον ιστορικό και συγγραφέα Γιουβάλ Νώε Χαράρι, o Κ. Μητσοτάκης περιέγραψε την σκέψη του για το μέλλον, μέσα από τον ''κοινωνικό φιλελευθερισμό'' και την αναβίωση των τάξεων.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ανέφερε τις αλλαγές που θα υπάρξουν στον χώρο της εργασίας και ανέφερε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων... "Ίσως υδραυλικοί και ηλεκτρολόγοι δεν θα τα αντικατασταθούν απο ρομπότ πριν από άλλα επαγγέλματα....η ιδέα να μορφώνεσαι, να βρίσκεις εργασία και να παίρνεις σύνταξη είναι ίσως ήδη παρωχημένη"  και πως "Ξέρετε, αυξήσαμε τα όριο συνταξιοδότησης, ένα καλό με την κρίση στην Ελλάδα είναι ότι ήδη κάναμε δύσκολες μεταρρυθμίσεις που άλλες Ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν κάνει καν"...

Αυτά τα όμορφα, που βρίσκονται μέσα σε αυτό τον αδίστακτο άνθρωπο, είναι η περιγραφή του νεοφιλελευθερισμού, στην πιο αποτρόπαιη μορφή του. Η κοινωνία των αρίστων, που είναι τα ανώτερα οικονομικά στρώματα που θα μορφώνονται ιδιωτικά, οι πληβείοι που θα γίνονται τεχνίτες, εργάτες και σερβιτόροι, και οι ηλικιωμένοι, που θα αφήνονται να αργοπεθαίνουν, εκτός αν εισαχθεί με νόμο η ευθανασία.

Αυτός είναι ο θαυμαστός καινούργιος κόσμος, τον οποίο με χαρά περιγράφουν οι νεοφιλελέ ολετήρες. 

Η επιστροφή στους πατρίκιους και στους πληβείους, στους ευγενείς και την ''τρίτη τάξη'', η αναβίωση της ''πάλης των τάξεων'' στην πιο σκληρή μορφή της, Η κοινωνία που τα πάντα πωλούνται ακριβά, των πολλών αγαθών που αγοράζονται από λίγους.

Η ζωή ''επί χρήμασι'', όπου το χρήμα είναι αγαθό, στα χέρια της ελίτ και το κανονιστικό πλαίσιο θα θα βάζουν οι ''επι χρήμασι'' εκδιδόμενες πόρνες του πολιτικού συστήματος.

E preterea censeo Carthago delenda est....

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου