Εργασιακές σχέσεις ''γαλέρας'' με ακραίο σχέδιο του υπουργείου Εργασίας


Ο Χρήστος Μέγας γράφει στο ieidiseis.gr για το ακραίο σχέδιο που έχει στα σκαριά του το υπουργείο Εργασίας για τις υπερωρίες. Απ΄ ότι φαίνεται τα χειρότερα είναι μπροστά…

Οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν και πέραν του 8ώρου την ημέρα, αλλά δεν θα πληρώνεται τις υπερωρίες. Θα παίρνουν ρεπό όποτε δεν έχει δουλειά ή μια σακούλα τρόφιμα… Δηλαδή η αμοιβή της εργασίας γίνεται και επίσημα δώρο της επιχείρησης.

Το ακραίο αυτό σχέδιο έχει στα σκαριά του το υπουργείο Εργασίας, ενόσω συντάσσει τις προτάσεις για το νέο εργασιακό με το ελαστικό 8ωρο και την αμοιβή… λάστιχο. Σε μια από τις προτάσεις προβλέπεται ότι ο επιπλέον χρόνος εργασίας ανά ημέρα θα συμφωνείται ατομικά με κάθε εργαζόμενο και αυτός ο χρόνος θα επιστρέφεται είτε με την μορφή του μειωμένου ωραρίου και του ρεπό ή, ακόμη και με πληρωμή σε είδος….

Εν μέσω πανδημίας και ενόσω βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διπλή (οικονομική και υγειονομική) κρίση η κυβέρνηση σχεδιάζει να μεταφέρει το κόστος ανάταξης αποκλειστικά στις πλάτες των εργαζομένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζει σχέδιο νόμου όπου μεταξύ άλλων προβλέπονται:

1. Ο μισθωτός δεν θα έχει σταθερό ωράριο ούτε ως προς την ώρα έναρξης της βάρδιας – ούτε πολύ περισσότερο- ως προ τον χρόνο αποχώρησης, κάτι που προκαλεί τεράστια προβλήματα στην οικογενειακή ζωή εν μέσω πανδημίας (σχολεία, δραστηριότητες παιδιών κ.α.). Το ωράριο εργασίας θα συμφωνείται ατομικά με τον μισθωτό και δεν προβλέπεται διαδικασίες Συλλογικής Διαπραγμάτευσης μεταξύ επιχείρησης και Συλλόγου εργαζομένων.

2. Ο συνολικός αριθμός των ετήσιων υπερωριών θα αυξηθεί, άρα καταρρίπτεται το επιχείρημα της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, αλλά δεν θα βελτιώνονται και τα οικονομικά του εργαζομένου, αφού η επιχείρηση θα μπορεί να «επιστρέφει» τον επιπλέον χρόνο εργασίας με ρεπό ή μειωμένο ωράριο (6ωρο κ.λπ.) σε περιόδους παραγωγικής ύφεσης.

3. Οι υπερωρίες θα μπορούν να πληρώνονται και σε «είδος», μια πρόβλεψη που καταρρακώνει κάθε έννοια εργασίας, αμοιβής και αυτονόμησης του μισθωτού από τις επιδιώξεις της επιχείρησης. Πέραν του γεγονότος ότι το ασφαλιστικό σύστημα θα απολέσει έσοδα και ο εργαζόμενος συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

4. Παρακάμπτονται οι Σύλλογοι εργαζομένων και το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα και οι εργοδότες θα διαπραγματεύονται ατομικά, με κάθε απασχολούμενο ξεχωριστά, το ημερήσιο ωράριο εργασίας, τον τρόπο επιστροφής του πρόσθετου χρόνου εργασίας και τυχόν αντιπαροχές (τρόφιμα κ.λπ.) σε περίπτωση που οι παραγωγικές ανάγκες δεν επιτρέπουν την επιστροφή του πρόσθετου χρόνου εργασίας.

Το εν λόγω σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός του μήνα με στόχο να εισαχθεί στη Βουλή προς ψήφιση μέσα στο Δεκέμβριο.

Οι συγκεκριμένες προβλέψεις επί του σχεδίου αναμένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις μεταξύ των συνδικάτων και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Εξάλλου, με αφορμή τα εργασιακά η κυβέρνηση επέλεξε να μην προωθήσει φέτος το σχέδιο για την κεφαλαιοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Θέμα που μετατίθεται για τα μέσα του 2021 ώστε να μην συμπέσει με το εργασιακό και δημιουργηθεί κοινωνικό «τσουνάμι» αντιδράσεων…

Πηγή: militaire.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου