Ο κύβος ερρίφθη: Ντόρτια για τους συνταξιούχους


Του Δημήτρη Κωστάκου

“Το να περιμένεις κάτι από το τίποτα, είναι το πιο δημοφιλές είδος ελπίδας” σύμφωνα με τον Αμερικανό γνωμικογράφο Arnold H. Glasow (1905-1988).

Κι αυτό το γνωρίζουν οι “αρμόδιοι” που κάθε φορά αναλαμβάνουν να “ψαλιδίσουν” την ελπίδα των πολιτών. Στην προκειμένη περίπτωση, των συνταξιούχων.

Έτσι, ανατρέποντας τις διεκδικήσεις των απομάχων της εργασίας, αφήνουν το 60% χωρίς αναδρομικά και οδηγούν τους υπόλοιπους στην λογική “πάρε τα λεφτά και τρέξε”.

Η επιστροφή αναδρομικών, η οποία αναμένεται μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, δεν έχει καμία σχέση με τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων, ούτε επί της ουσίας ούτε επί της διαδικασίας.

Αποτελεί, μάλιστα, τον πιλότο για την μελλοντική αντιμετώπιση διεκδικήσεων εκ μέρους των πολιτών, ασχέτως του ποιο κόμμα βρίσκεται στην κυβέρνηση.

Αρχικά, δια της μεθόδου της “σαλαμοποίησης”, τα ποσά συρρικνώνονται.

Στην συνέχεια, προκειμένου να καταβληθούν ακόμη και αυτά τα δραματικά μειωμένα ποσά σε λιγότερους, ζητείται ρητά η παραίτηση των συνταξιούχων από το δικαίωμα της μελλοντικής προσφυγής στη Δικαιοσύνη.

“Κερασάκι” στην τούρτα, η επίκληση από τους κυβερνώντες των αυξημένων αναγκών της ελληνικής κοινωνίας, ώστε ενδεχόμενες αντιδράσεις εκ μέρους των θιγομένων να (κατα)κριθούν και να αντιμετωπιστούν μέσα από το πρίσμα του “κοινωνικού αυτοματισμού”, ο οποίος την τελευταία δεκαετία της οικονομικής κρίσης , απασχολείται… υπερωριακά.

Οι 8 παγίδες των αναδρομικών

Η διαδικασία που ακολούθησε η κυβέρνηση, είναι η εξής:

 • Αντί να λάβει πολιτική απόφαση για τα αναδρομικά, προκάλεσε πιλοτική δίκη. Η απόφαση, περιόρισε την υποχρέωση του κράτους στο ενδεκάμηνο από 11.6.2015 έως 13.5.2016, αντί των αναδρομικών για 72 μήνες που διεκδικούσαν οι συνταξιούχοι.
 • Η κυβέρνηση, αποδέχεται την δικαστική απόφαση, αλλά σε… ελεύθερη μετάφραση.
 • Με βάση τον ισχυρισμό ότι η απόφαση αφορά μόνο στις κύριες συντάξεις, καταθέτει σχετική τροπολογία για τον ιδιωτικό τομέα, εξαιρώντας τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων (μειώθηκαν) και των δώρων Χριστουγέννων-Πάσχα (καταργήθηκαν).
 • Οι δικαιούχοι, περιορίζονται στο ένα εκατομμύριο αντί των 2,5 εκατομμυρίων και το ποσό που πρέπει να επιστραφεί μειώνεται στο 1,4 δισ. αντί των 3,9 δισ. ευρώ.
 • Με νέα τροπολογία για τον Δημόσιο τομέα και ενώ εκκρεμεί απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (!), προβλέπεται ότι τα αναδρομικά ποσά που θα καταβληθούν στους συνταξιούχους του Δημοσίου αφορούν μόνο τις περικοπές του νόμου 4093/2012 και όχι τις περικοπές του 4051/2012 .
 • Τα αναδρομικά, θα καταβληθούν άτοκα.
 • Με την αποδοχή από τον δικαιούχο των αναδρομικών στις κύριες συντάξεις, παύουν οι αξιώσεις για τις παροχές επικούρησης και δώρων. Δηλαδή, οι συνταξιούχοι καλούνται να απεμπολήσουν το δικαίωμα της μελλοντικής προσφυγής στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να λάβουν τα μειωμένα αναδρομικά.
 • Με τις ενέργειες αυτές, δημιουργούνται συνταξιούχοι τεσσάρων ταχυτήτων: α) η πλειονότητα, η οποία δεν θα λάβει αναδρομικά, β) οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα στους οποίους θα επιστραφούν χρήματα από δύο περικοπές του 2012, γ) οι συνταξιούχοι του Δημοσίου στους οποίους θα δοθούν αναδρομικά από μια περικοπή και δ) όσοι έχουν προσφύγει στην Δικαιοσύνη, με την εκδίκαση των υποθέσεων να συνεχίζεται κανονικά (παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση καθησύχαζε τους συνταξιούχους πως δεν χρειάζεται να προχωρήσουν σε αγωγές).
 • Παράλληλα, "στον αέρα” βρίσκονται οι κληρονόμοι των δικαιούχων που απεβίωσαν, καθώς δεν έχει αποφασιστεί αν θα υπάρξει ρύθμιση για την καταβολή των αναδρομικών σε αυτή την κατηγορία.

Πηγή: ΚΟΣΜΟΔΡΟΜΙΟ

Δρόμος ανοιχτός

1 σχόλιο :

 1. Γεια σας Κυρίες και κύριοι, Χρειάζεστε οικονομική βοήθεια; Είμαι η Σούζαν Μπένσον. Είμαι δανειστής και επίσης οικονομικός σύμβουλος.

  Χρειάζεστε ένα επιχειρηματικό δάνειο, ένα προσωπικό δάνειο, ένα στεγαστικό δάνειο ή ένα δάνειο για να ολοκληρώσετε το έργο σας; αν η απάντησή σας είναι ναι, θα σας συνιστούσα να επικοινωνήσετε με την εταιρεία μου. Παρέχουμε κάθε είδους υπηρεσίες δανείων, συμπεριλαμβανομένων μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων δανείων. Για περισσότερες πληροφορίες, γράψτε μας μέσω email: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) ή στείλτε μας μήνυμα απευθείας στο WhatsApp μέσω: +447903159998 και λάβετε απάντηση σε μια στιγμή.

  Είμαστε μια ολοκληρωμένη εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και δεσμευόμαστε να σας βοηθήσουμε να βελτιώσετε τους μακροπρόθεσμους και βραχυπρόθεσμους οικονομικούς σας στόχους. Ειδικευόμαστε στην παροχή δομημένων λύσεων χρηματοδότησης σε ιδιώτες και εταιρείες με τον πιο αποτελεσματικό και ταχύτερο τρόπο.

  Ακολουθούν ορισμένοι λόγοι για τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί μας για δάνειο.
  * Ευκολία - Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για δάνειο ανά πάσα στιγμή, οπουδήποτε.
  * Ευέλικτο ποσό - Αποφασίζετε πόσα θέλετε να δανειστείτε.
  * Γρήγορη άμεση χρηματοδότηση - Λάβετε το δάνειο σας εντός 24 ωρών μετά την έγκριση.
  * Ευέλικτο επιτόκιο 3%.
  * Υψηλά ποσοστά έγκρισης
  * Ευέλικτη αποπληρωμή - Παίρνετε την ευκαιρία να επιλέξετε την ημερομηνία αποπληρωμής, είτε εβδομαδιαία, μηνιαία ή ετήσια για διάρκεια 1-30 ετών.
  * Απλή διαδικτυακή εφαρμογή.
  * Εξατομικευμένη καθοδήγηση και εξειδίκευση.
  * Χωρίς κρυφές χρεώσεις

  Μην χάσετε μια ευκαιρία λόγω έλλειψης χρημάτων. Επικοινωνήστε με την εταιρεία μου τώρα, μπορούμε να σας βοηθήσουμε με ένα δάνειο, επειδή έχουμε βοηθήσει πολλά άτομα και οργανισμούς που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες σε όλο τον κόσμο

  Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προσφορά δανείου, στείλτε μας το αίτημα δανείου σας μέσω:
  Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com
  WhatsApp: +447903159998

  Οι μεσάζοντες / σύμβουλοι / μεσίτες είναι ευπρόσδεκτοι να φέρουν τους πελάτες τους και προστατεύονται 100%. Με πλήρη εμπιστοσύνη, θα συνεργαστούμε για τα οφέλη όλων των εμπλεκόμενων μερών.

  ΑπάντησηΔιαγραφή