Του Γιώργου Καλογήρου *
Δεν είναι λίγες μέχρι σήμερα οι επιστημονικές έρευνες σε Ευρώπη και Αμερική (ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μετέδωσε πριν ένα μήνα ειδική εκπομπή για το θέμα), οι οποίες καταδεικνύουν αυτό για το οποίο κάθε άνθρωπος με κοινή λογική ήταν ήδη σίγουρος: στις περιοχές που υποφέρουν από ατμοσφαιρική ρύπανση τα κρούσματα και οι θάνατοι από τον Covid-19 είναι πολύ περισσότερα, ενώ οι ασθενείς αντιμετωπίζουν τον κορονοϊό πολύ πιο δύσκολα. Τα αιωρούμενα μικροσωματίδια (τα περίφημα PM2,5) έχουν την ικανότητα να εισέρχονται στους πνεύμονες και να προκαλούν ποικίλες δυσλειτουργίες, νεοπλάσματα, αιφνίδιους θανάτους, αλλά και κατάπτωση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η πόλη του Βόλου είναι μία από τις περιοχές της Ελλάδος που βιώνει εδώ και μερικά χρόνια μία τρομακτική αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης λόγω της καύσης σκουπιδιών από το εντός αστικού ιστού εργοστάσιο της τσιμεντοβιομηχανίας Lafarge. Παρόλες τις μεγάλες και συνεχείς αντιδράσεις των Βολιωτών, και του συνόλου των επιστημονικών φορέων της περιοχής, στο προηγούμενο lockdown του Μαρτίου-Απριλίου η συγκεκριμένη εταιρεία βρήκε την ευκαιρία να αυξήσει τις ημερήσιες ποσότητες καύσης εκμεταλλευόμενη το γεγονός πως ο κόσμος κλείστηκε στα σπίτια του. Σήμερα, εν μέσω του δεύτερου lockdown, με τους θανάτους και τα κρούσματα να αυξάνονται τρομακτικά, η Lafarge συνεχίζει την ίδια τακτική.
Όπως δημοσίευσε στο λογαριασμό του στο Facebook παιδίατρος της περιοχής, την προηγούμενη Κυριακή, και τις βραδινές ώρες μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας, σύμφωνα με τους μετρητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας η συγκέντρωση μικροσωματιδίων PM2,5 ήταν 120 μg/m3, τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει ως ανώτατο αποδεκτό όριο τα 25 μg/m3.
Χθες Παρασκευή, από το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείου Βόλου ανακοινώθηκαν 16 θάνατοι ασθενών με Covid 19. Οι σωροί των ανθρώπων υπερβαίνουν τον αριθμό των έξι θαλάμων χαμηλής ψύξης και ως εκ τούτου οι υπόλοιποι φιλοξενούνται σε κλιματιζόμενο χώρο δίπλα από το νεκροτομείο του νοσοκομείου. Την ίδια στιγμή, ο ρυθμός μετάδοσης R της πανδημίας είναι στο Βόλο κατά πολύ μεγαλύτερος από τις υπόλοιπες πόλεις της Θεσσαλίας.
Φαίνεται πως ήρθε λοιπόν η ώρα να δούμε μπροστά στα μάτια μας και να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε τα όσα σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση διαβάζαμε μέχρι τώρα σε διεθνείς επιστημονικές μελέτες. Οι πολίτες, οι επιστημονικοί φορείς, μεταξύ των οποίων το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ο Ιατρικός Σύλλογος, οι επαγγελματικές ενώσεις και τα εργατικά σωματεία της πόλης είχαν προειδοποιήσει για την κατάσταση και τους τεράστιους κινδύνους. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Βόλου και οι Υπουργοί Περιβάλλοντος (Μανώλης Φάμελλος και Κωστής Χατζηδάκης, από την προηγούμενη και την παρούσα κυβέρνηση αντίστοιχα) έδωσαν στη Lafarge το ελεύθερο να κάνει ό,τι θέλει με την υγεία των πολιτών. Σήμερα, εν μέσω της ανεξέλεγκτης υγειονομικής κρίσης, βιώνουμε τα αποτελέσματα των επιλογών τους.
Στο “και πέντε” της κρίσης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ανακοίνωσε την ενίσχυση των νοσοκομείων της Θεσσαλίας με 2,5 εκατομμύρια ευρώ για κλίνες και 5 εκατομμύρια ευρώ για προσλήψεις προσωπικού, μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020. Είναι ο ίδιος που έδωσε μέσω του Περιφερειακού Συμβουλίου τη θετική γνωμοδότηση για την κατασκευή εργοστασίου SRF από τον Δήμο Βόλου, το οποίο θα τροφοδοτεί με στερεά απόβλητα τους αποτεφρωτήρες της Lafarge. To Υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε την τελική περιβαλλοντική άδεια στον Δήμο Βόλου (ΑΕΠΟ) πριν μια βδομάδα.
Το ολοκαύτωμα που βλέπουμε να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας έχει συγκεκριμένες αιτίες και συγκεκριμένους υπεύθυνους. Το ολέθριο ανεξέλεγκτο άνοιγμα του τουρισμού από τον μοιραίο Πρωθυπουργό, ο οποίος συναντώντας πανηγυρικά την Άλκηστη Πρωτοψάλτη μπροστά από το Μαξίμου τον Απρίλιο έκλεισε το μάτι στους μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου. Τη μηδενική στήριξη του ΕΣΥ όσον αφορά τις προσλήψεις προσωπικού και την ισχυροποίηση των δομών. Την απόλυτη απουσία ελέγχου και ιχνηλάτησης στους τομείς μεγάλης συγκέντρωσης εργασίας (τα μεγάλα συγκροτήματα στη Βιομηχανική Περιοχή του Βόλου μετράνε κρούσματα από τον Αύγουστο ακόμα).
Όμως στην περίπτωση του Βόλου, οι μέχρι τώρα απώλειες και όσες ακολουθήσουν συνδέονται άμεσα με την καύση σκουπιδιών από το εργοστάσιο της Lafarge. Ως εκ τούτου έχουν την υπογραφή του εν ενεργεία Δημάρχου, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Υπουργείου Περιβάλλοντος το οποίο εν μέσω μιας υγειονομικής καταστροφής επιλέγει να δώσει την τελική άδεια για το εργοστάσιο SRF. Δεν είναι αργά για να την πάρει πίσω.
* Ο Γιώργος Καλογήρου γεννήθηκε στον Βόλο. Σπούδασε φιλολογία και ασχολείται ερευνητικά με τη μεταπολεμική λογοτεχνία.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου