Τι γυρεύει η αμερικάνικη αλεπού στο Φανάρι;


Της Λαμπρινής Θωμά

Ενώ οι ΗΠΑ «βράζουν» μετά τις εκλογές, διχασμένες όσο ποτέ, ο επικεφαλής του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο, συνεχίζει ακάθεκτος τις δραστηριότητές του, βάζοντας μάλιστα στις προτεραιότητες των τελευταίων δύο μηνών της θητείας του στην κορυφή της αμερικάνικης διπλωματίας, την Ορθοδοξία. 

Αποφασισμένος, όπως δήλωσε, να προωθήσει «την ισχυρή εμμονή [των ΗΠΑ] στη θρησκευτική ελευθερία ανά τον κόσμο» – έτσι λέγεται η μετατροπή της πίστης σε γεωπολιτικό όπλο – ο Πομπέο μεταβαίνει τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, και κατόπιν μεταβαίνει στην Γεωργία, για να συναντήσει τον γηραιό Πατριάρχη Ηλία, στο πλαίσιο δεκαήμερης επίσκεψής του στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, του Καυκάσου και της Αραβικής Χερσονήσου. Κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, ο επικεφαλής του Στέητ Ντηπάρτμεντ δεν θα συναντήσει κανέναν Τούρκο αξιωματούχο, κάτι που ακριβώς δείχνει ότι η βαρύτητα της επίσκεψης στο Πατριαρχείο ξεπερνά τις συνήθεις διπλωματικές πρακτικές. 

Άλλωστε, η ανακοίνωση του Στέητ Ντηπάρτμεντ ότι «θα συζητήσει θέματα προώθησης της θρησκευτικής ελευθερίας στην Τουρκία» με τον Πατριάρχη, έχει ήδη προκαλέσει την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης Ερντογάν, η οποία τον κάλεσε «να ασχοληθεί καλύτερα με την Ισλαμοφοβία, τα εγκλήματα μίσους και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός των ΗΠΑ». 

Κατά πολύ ενδιαφέρουσα σύμπτωση, δύο μόλις μέρες πριν την επίσκεψη Πομπέο ο Εθνικός Κήρυκας της οικογένειας Διαματάρη φιλοξενεί συνέντευξη του Πατριάρχη, στην οποία αναφέρεται στην πρωτοκαθεδρία του που την φέρει να διασφαλίζει την ενότητα της Εκκλησίας, στη σχολή της Χάλκης, στην σκέψη του κάποια στιγμή να παραιτηθεί και στην αξία του Αμερικής Ελπιδοφόρου (που πολλοί προδιαγράφουν ως διάδοχό του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται). 

Στα όσα μπορεί να σηματοδοτεί η επίσκεψη, ας προσμετρηθεί και η μεγάλη «αγωνία» των ΗΠΑ για την αυτοκεφαλία μίας ακόμη σχισματικής εκκλησίας, στη Βόρεια Μακεδονία.

Με το ένα μάτι στην Ουκρανία…

Η επίσκεψη Πομπέο στο Φανάρι γίνεται λίγο μετά την πρόσκληση του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, να επισκεφθεί την Ουκρανία σύντομα, πρόσκληση που ο Βαρθολομαίος αποδέχθηκε αναφέροντας ότι θα γίνει μόλις τελειώσει το πρόβλημα με την πανδημία. Αναλυτές αναφέρουν ότι, η προσκληση Ζελένσκι έγινε λόγω εξωτερικών πιέσεων από τον αμερικάνικο παράγοντα, καθώς οι αρχικές θέσεις του σημερινού προέδρου της Ουκρανίας ήταν κοσμικές και απέφευγε κάθε εμπλοκή στο σχίσμα της Ορθοδοξίας, που στήριξε ο προκάτοχός του, Ποροσένκο. Στην Ουκρανία έχει καταγραφεί με στοιχεία η εμπλοκή της εκεί αμερικάνικης πρεσβείας στο σχίσμα, επί Ποροσένκο.

Η επίσκεψη Βαρθολομαίου θα ενισχύσει, θεωρητικώς, τον Επιφάνιο αλλά όχι και τον Ζελένσκι. Ο Επιφάνιος είναι ο εκλεκτός όχι μόνο των ΗΠΑ αλλά και των ακροδεξιών και νεοναζιστικών στοιχείων της Ουκρανίας, και δεν έχει την υποστήριξη του εκκλησιάσματος – και άρα της συντριπτικής πλειονότητας των ψηφοφόρων – που δεν συνδέονται με ακραία εθνικιστικά στοιχεία. Και, βεβαίως, η επίσκεψη Βαρθολομαίου αποτελεί ξεκάθαρη πρόκληση για τη Μόσχα, που αγωνίζεται να κρατήσει εν ζωή τους κανόνες της Εκκλησίας. 

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στους ευρωπαϊκούς διεθνείς οργανισμούς, επίσκοπος Μπαρυσέφκα Βίκτωρ, έχει επιδοθεί σε αγώνα ενημέρωσης στην Ευρώπη, για την κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία, όπου οι Ορθόδοξοι που δεν έχουν προσδεθεί στο αμερικάνικο άρμα αντιμετωπίζουν διακρίσεις και διώξεις. Ιεροί ναοί καταλαμβάνονται, πιστοί ξυλοκοπούνται και οι συστημικές και αθρόες θρησκευτικές διακρίσεις δίνουν και παίρνουν, μετά το σχίσμα που πυροδότησε και υπέθαλψε η στάση του Φαναρίου. Οι καταγγελίες αυτές έχουν ήδη κοινοποιηθεί στον ΟΗΕ και τον ΟΑΣΕ, οι αντιδράσεις των οποίων αναμένονται σύντομα.

…και το άλλο στην Κύπρο

Η επίσκεψη Πομπέο γίνεται σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για την Ορθοδοξία, καθώς ο Κύπρου Χρυσόστομος έχει δημιουργήσει βαθύ χάσμα στην Εκκλησία της Κύπρου, με την πραξικοπηματική του ενέργεια να μνημονεύσει τον σχισματικό Επιφάνιο της Ουκρανίας, ακολουθώντας τον ολισθηρό δρόμο που άνοιξε το Φανάρι προκαλώντας τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων ετών στην ενότητα της Ορθοδοξίας. 

Οι αντιδράσεις τόσο ορισμένων μελών της Ιεράς Συνόδου της Κυπριακής Εκκλησίας όσο και των θεολογικών ενώσεων του νησιού κατά της μονομερούς και πραξικοπηματικής ενέργειας του Κύπρου Χρυσόστομου, έχουν βαθύνει ακόμη περισσότερο το σχίσμα μεταξύ Μόσχας και Φαναρίου. Οι αντιδράσεις από πλευράς της ρωσικής ορθοδοξίας συνεχίζονται, με δύο πολύ χαρακτηριστικές δηλώσεις, τις τελευταίες ημέρες. Χθες, ο προκαθήμενος της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, μακαριώτατος  Κιέβου Ονούφριος έκανε λόγο για «κοινή βάση» του σχίσματος του 1054 και αναφέρθηκε εμμέσως στη σχέση του Φαναρίου με τις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι το Οικουμενικο Πατριαρχείο σήμερα «δίνει στον Καίσαρα όχι μόνο τα του Καίσαρα, αλλά και τα του Θεού». 

Αυστηρή ήταν και η νέα δήλωση, επί του θέματος, του επικεφαλής του συνοδικού τμήματος του Πατριαρχείου της Μόσχας για τη σχέση της Εκκλησίας με την κοινωνία και τα μέσα ενημέρωσης, Βλαδίμηρου Λεγκόιντα. Ο κ. Λεγκόιντα επαίνεσε τη στάση των μητροπολιτών που αντιστέκονται στο πραξικόπημα και έκανε λόγο για «εσφαλμένη συμπεριφορά του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου» που αποτελεί πλήγμα στην ενότητα της Ορθοδοξίας. 

Πηγή: ΚΟΣΜΟΔΡΟΜΙΟ

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου