Βαρύ το κόστος, άδηλο το μέλλον


Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Αποτυχία στην πρόληψη, βαρύ το κόστος στην οικονομία - Στα εμβόλια ποντάρει τα ρέστα της η κυβέρνηση
 
Η πανδημία δεν υποχωρεί. Το δεύτερο κύμα παραμένει πολύ ισχυρό και είναι παρακινδυνευμένο να συζητάμε ακόμη για σταθεροποίηση. Το άμεσο μέλλον δεν είναι ιδιαίτερα σαφές και η εικόνα του δεύτερου λοκντάουν δεν πείθει ότι τα μέτρα τηρούνται. Στη Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, ύστερα από τρεις εβδομάδες «κλειδώματος» της οικονομίας η επιδημιολογική εικόνα παραμένει ανησυχητική.
 
Η σοβαρότητα της κατάστασης είναι τέτοια ώστε ακόμη και η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή δεν είχε σχεδόν τίποτε από τις εντάσεις που είχαμε συνηθίσει τους τελευταίους μήνες. Αυστηρή αλλά ήπια σε τόνους κριτική από τον Τσίπρα, ο οποίος επικεντρώθηκε κυρίως σε προτάσεις, χαμηλόφωνη υπεράσπιση πεπραγμένων και χωρίς τις συνήθεις ειρωνικές εξάρσεις από τον Μητσοτάκη.
 
Οι λόγοι ανησυχίας από τη μη υποχώρηση του δεύτερου κύματος είναι πολλοί:
 
● Το σύστημα Υγείας είναι στα όριά του.
 
● Ασθενείς «αποκεντρώνονται» μεταφερόμενοι από τα μεγάλα αστικά κέντρα σε μικρότερα.
 
● Ασθενείς με ηπιότερα συμπτώματα της λοίμωξης Covid-19, σύμφωνα με πληροφορίες, πάνε στο σπίτι τους για να διασωληνωθούν σοβαρότερα περιστατικά. Η «επιλογή ασθενών» εφαρμόζεται, έστω μερικώς, παρότι διαψεύδεται.
 
● Εξακολουθούν να λειτουργούν σοβαρές εστίες μετάδοσης του ιού, παρά τα μέτρα – ακριβώς λόγω της μη τήρησής τους.
 
● Οι ασθενείς είναι κατά μέσον όρο αρκετά νεότεροι από ό,τι στο πρώτο κύμα, στοιχείο που αποδεικνύει ότι οι νεαρότερες ηλικίες έκαναν «του κεφαλιού τους» και μάλλον συνεχίζουν, αφού βρίσκουν πρόθυμους συνηγόρους στο πολιτικό σύστημα.
 
● Η καλοκαιρινή διασπορά – εξαιτίας του ανοίγματος του τουρισμού – αποτέλεσε τη βάση για την ευρεία χειμερινή εξάπλωση.
 
● Οι συγκοινωνίες δεν έχουν βελτιωθεί ούτε στο ελάχιστο με συνέπεια να συνεχίζουν, ακόμη και εν μέσω του λοκντάουν, να αποτελούν εστίες διασποράς.
 
● Το εύρος της διασποράς και το μερικό λοκντάουν έχουν στερήσει τη δυνατότητα ιχνηλάτησης των κρουσμάτων.
 
Το επόμενο κύμα

Με βάση αυτά τα δεδομένα – δεν είναι τα μόνα βεβαίως – οι προειδοποιήσεις των ειδικών επιστημόνων για χειρότερο τρίτο κύμα εντός του Ιανουαρίου φαίνονται δυστυχώς λογικές, αφού και η βάση εκκίνησης θα είναι πολύ ευρύτερη, οι πραγματικές δυνατότητες ενίσχυσης και θωράκισης του ΕΣΥ είναι περιορισμένες και λόγω χρόνου και οι καιρικές συνθήκες θα είναι οι χειρότερες που αντιμετωπίσαμε από την έναρξη της πανδημίας.
 
Ας μην ξεχνάμε άλλωστε κάποια βασικά πράγματα, όπως ότι το σύστημα Υγείας βρισκόταν σε τραγική κατάσταση πριν από τον κορωνοϊό, με χιλιάδες κενές θέσεις, οι οποίες δεν του επέτρεπαν να λειτουργήσει με πλήρεις δυνατότητες ούτε για την αντιμετώπιση των «φυσιολογικών» υγειονομικών αναγκών. Η σφραγίδα των μνημονίων και της αιματηρής λιτότητας είναι ανεξίτηλη.
 
Το ερώτημα είναι πλέον πώς θα δομηθεί το σύστημα στην επόμενη φάση του και από την άποψη αυτή είναι κάπως παρήγορο το ότι Μητσοτάκης και Τσίπρας καυγαδίζουν γι’ αυτό από τώρα. Αυτός ο καυγάς – και οι τόνοι με τους οποίους διεξάγεται – αφήνει μια ελπίδα ότι μπορούμε να περιμένουμε μια συγκροτημένη, στοχευμένη και επί της ουσίας ενίσχυση.
 
Ωστόσο το άμεσο θέμα είναι τι θα γίνει αν όντως προκύψει νέο κύμα – κάτι μάλλον αναπόφευκτο – και αν όντως είναι χειρότερο από το τρέχον. Η κυβέρνηση, παρά τη διστακτικότητά της να επιτάξει ιδιωτικές δομές και υπηρεσίες, θα υποχρεωθεί πιθανότατα να το κάνει σε ευρεία κλίμακα.
 
Παραμένει πάντως ο στόχος να κερδηθεί όσο το δυνατόν περισσότερος χρόνος ώστε να φτάσουμε στα εμβόλια, τα οποία αποτελούν το επόμενο μεγάλο ερώτημα ως προς την αποτελεσματικότητα, τον χρόνο ανοσίας και τη δυνατότητα να περιορίσουν τη μετάδοση του ιού από τους φορείς του.
 
Επένδυση και ελπίδα

Τα εμβόλια είναι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το μεγαλύτερο ποντάρισμα της κυβέρνησης, όχι μόνο για λόγους θετικής πολιτικής επικοινωνίας, όχι μόνο επειδή τα χρησιμοποιεί για να πουλήσει ελπίδα ως αντίδοτο στον ζόφο, ούτε μόνο επειδή τα χρησιμοποιεί ως κίνητρο για να αντέξει η κοινωνία το βάσανο του λοκντάουν, το οποίο μπορεί να εφαρμόζεται κυλιόμενα για αρκετούς μήνες ακόμη.
 
Κυρίως ποντάρει στον μαζικό εμβολιασμό και στην επιτυχία του επειδή έτσι ελπίζει ότι θα μειώσει τη ζημία στο σύνολο της οικονομίας, τις επιδοτήσεις (με δανεικά) σε επιχειρήσεις και εργαζομένους και, κυρίως, ότι θα δώσει την ευκαιρία στην οικονομία να δουλέψει σε κανονικούς – αν όχι υψηλούς ρυθμούς – έστω τα τρία πέμπτα του 2021, στα οποία περιλαμβάνεται και η κρισιμότατη τουριστική περίοδος.
 
Άλλωστε η επιτυχία των εμβολιασμών είναι η σημαντικότερη προϋπόθεση ώστε να λειτουργήσει η διεθνής τουριστική αγορά και, συνεπώς, να προσδοκούμε κι εμείς βασίμως ένα αξιοπρεπές μερίδιο.
 
Ήδη η κυβέρνηση βλέπει στις δημοσκοπήσεις – τελευταίο δείγμα η Κάπα Research – ότι η κοινωνία της χρεώνει χωρίς περιστροφές το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο αποδίδει στην παγκοίνως πλέον αντιληπτή απουσία προετοιμασίας.
 
Μπορεί αυτή η «χρέωση» να μην είναι αυτή την ώρα ικανή να μετακινήσει το πολιτικό εκκρεμές, αλλά έχει σε σοβαρό βαθμό τραυματίσει την εικόνα των «σοβαρών διαχειριστών» – η οποία προβαλλόταν σε αντίθεση με αυτή των «ανίκανων συριζαίων» – που η Ν.Δ. φιλοτεχνούσε από τα χρόνια της αντιπολίτευσης.
 
Όταν μάλιστα θα έρθει και η ώρα του «λογαριασμού», δηλαδή της φορολογικής αφαίμαξης για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας στα δημόσια οικονομικά, τότε οι σημερινές αρνητικές εντυπώσεις θα προσλάβουν, πιθανότατα, ισχυρότερη πολιτική σημασία. Και όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι, μέχρι να έρθει το εμβόλιο, δεν θα ζήσουμε τις τραγικές στιγμές που όλοι – μα όλοι! – ειλικρινώς απευχόμαστε...

Πηγή : ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου