Γερμανία : Ο πιο κακός μαθητής στον COVID ,παρέσυρε σε παταγώδη αποτυχία όσους την ακολούθησαν


Του Μιχάλη Ψύλου

από την εφημερίδα Δημοκρατία

Ο «αδιόρθωτος» κύριος Σόιμπλε ξαναχτύπησε: “Το κράτος δεν μπορεί να προστατεύσει όλους από τον θάνατο” δήλωσε ο πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Die Welt ,ερωτηθείς για το γεγονός ότι ο κορονοϊός σαρώνει τη Γερμανία. Οι νεκροί από τον COVID 19 είναι εκατοντάδες κάθε μέρα , γεγονός που ανάγκασε την κυβέρνηση Μέρκελ να επιβάλει ένα πολύ σκληρό Lockdown. Να θυμήσουμε βέβαια ,ότι και τον περασμένο Απρίλιο-στο πρώτο κύμα της πανδημίας-ο Σόιμπλε είχε και πάλι προκαλέσει την κοινή γνώμη λέγοντας ότι είναι «λάθος να δοθεί ύψιστη προτεραιότητα στην προστασία της ζωής στην εποχή της πανδημίας». Μιλώντας τότε στην εφημερίδα Tagesspiegel , ο 77χρονος Σόιμπλε είχε πει μάλιστα ότι «όταν ακούω πώς όλα τα άλλα πρέπει να μείνουν πίσω για να προστατεύσουμε τη ζωή, τότε πρέπει να πω: Αυτό δεν είναι σωστό με αυτήν την απόλυτη έννοια».

Και φυσικά η άποψη του παντοδύναμου Σόιμπλε ήταν εντολή τότε για την κυβέρνηση Μέρκελ. Και να σε ποια τραγική θέση έφτασε η «ατμομηχανή» της Ευρώπης: Να κλειδώνει τον πληθυσμό έως τις 10 Ιανουαρίου για να αποτρέψει τα χειρότερα. Και να εναποθέτει η κυβέρνηση Μέρκελ όλες τις ελπίδες στους εμβολιασμούς ,που ουδείς γνωρίζει ακόμη πόσο αποτελεσματικοί θα είναι στον άμεσο περιορισμό της πανδημίας.

Πώς έφτασε η Γερμανία σε τέτοια καταστροφικά στοιχεία; Ο Αντουάν Φλαχό ,επιδημιολόγος και διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, λέει ότι η εξήγηση είναι απλή: «Η Γερμανία δεν έλαβε εγκαίρως αρκετά και αυστηρά μέτρα… Σε αντίθεση με το πρώτο κύμα, οι Γερμανοί καθυστέρησαν, περίμεναν πολύ, και τα ημίμετρα δεν λειτούργησαν” λέει ο Γάλλος επιδημιολόγος.

Η Γερμανία δεν διαθέτει μια «βιώσιμη στρατηγική» για την αντιμετώπιση της πανδημίας, λέει στην FAZ ο επιδημιολόγος Γιόνας Σμιντ Χανασίτ ,καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου. «Μια ακολουθία lockdown δεν συνιστά μια μακροπρόθεσμη στρατηγική. Η προσπάθεια των υγειονομικών αρχών να εντοπίσουν τις επαφές των μολυσμένων ατόμων έχει αποτύχει σε πολλά μέρη. Όχι μόνο επειδή δεν υπάρχει προσωπικό, αλλά και επειδή οι αρχές δεν μπορούν πλέον να ανακαλύψουν πού ακριβώς μολύνεται κάποιος από τον ιό».

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση Μέρκελ για τους χειρισμούς της στο δεύτεροι κύμα της πανδημίας εξαπολύει και το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel στο τεύχος του που κυκλοφόρησε το Σάββατο με τίτλο «Η αποτυχία του χειμώνα». Γράφει το Γερμανικό περιοδικό: «Η Γερμανία σπατάλησε το αρχικό της πλεονέκτημα .Ενώ πριν από λίγους μήνες, η Γερμανία επαινέθηκε σε όλο τον κόσμο ως υποδειγματικός μαθητής στον αγώνα κατά της πανδημίας, η χώρα σπατάλησε τη φήμη της αυτό το φθινόπωρο. Μια σειρά εσφαλμένων υπολογισμών από τους πολιτικούς το φθινόπωρο συνέβαλε στην απότομη αύξηση των μολύνσεων COVID-19 τις τελευταίες ημέρες» σημειώνει το Der Spiegel

«Τα νοσοκομεία στην περιοχή Γκέρλιτζ στην Σαξονία είναι γεμάτα από ασθενείς με covid 19. Tα νεκροτομεία ξεχειλίζουν λόγω του μεγάλου αριθμού θανάτων από κορονοϊό αυτή την εβδομάδα. Αυτή είναι η Γερμανία τον Δεκέμβριο του 2020. Οι πολιτικοί υποσχέθηκαν στους ανθρώπους κάτι που δεν μπορούσαν να τηρήσουν. Δημιούργησαν ελπίδες που τώρα ξεθωριάζουν» γράφει το γερμανικό περιοδικό .

Κι όμως! Από τον περασμένο Σεπτέμβριο ,πολλοί επιστήμονες είχαν συστήσει στη Γερμανική κυβέρνηση να διδαχθεί από τη Νέα Ζηλανδία και από πολλές χώρες της Ανατολικής Ασίας που κατάφεραν να περιορίσουν τον ιό με σκληρά μέτρα και μαζικά τεστ . Η Εθνική Ακαδημία Επιστημών Leopoldina είχε ζητήσει από τα τέλη Σεπτεμβρίου “αποτελεσματικούς κανόνες για το φθινόπωρο και το χειμώνα”. Το δυστύχημα είναι οτι πολλές ευρωπαικες χώρες εμπιστεύθηκαν τη Γερμανική «συνταγή» και στην πανδημία και τώρα το πληρώνουν επίσης ακριβά…

Δεν φταίει ο πληθυσμός

Αντίθετα ,υπήρξαν και επιτυχημένες προσεγγίσεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν παράδειγμα για κάθε ευρωπαική χώρα. Αλλά έμειναν στα αζήτητα.

Στην πανεπιστημιακή πόλη του Τίμπιγκεν ,για παράδειγμα, ο «Πράσινος» δήμαρχος Μπόρις Πάλμερ αντιμετώπισε θετικά την κατάσταση με μαζικά τεστ του πληθυσμού και την προστασία των ομάδων υψηλού κινδύνου ,παρέχοντας τους δωρεάν μάσκες και τη δυνατότητα να μετακινούνται με ταξί ,με εισιτήριο …λεωφορείου. Πριν από λίγες μέρες, επίσης, το Νοσοκομείο Niederlausitz στην πόλη Σένφτενμπεργκ του Βρανδεμβούργου ζήτησε βοήθεια λόγω της οξείας έλλειψης προσωπικού. Η απήχηση της έκκλησης ήταν «εντυπωσιακή» στην κοινωνία των πολιτών ,δήλωσε εκπρόσωπος του νοσοκομείου. Πάνω από 90 εθελοντές έτρεξαν να βοηθήσουν από την πρώτη κιόλας ημέρα…

Υπάρχουν και πολιτικοί όμως που δεν διστάζουν να πουν με γενναιότητα τα πράγματα με το όνομά τους: Ο Χριστιανοκοινωνιστής Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ τονίζει ότι «το πλεονέκτημα που κέρδισε η Γερμανία στην πανδημία την άνοιξη έχει σπαταληθεί και αυτό δεν οφείλεται στην έλλειψη πειθαρχίας μεταξύ του πληθυσμού, αλλά κυρίως στα ανεπαρκή κυβερνητικά μέτρα.” Η κυβέρνηση απέτυχε να σημειώσει πρόοδο σε βασικούς τομείς περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού. “Η ευκαιρία χάθηκε το καλοκαίρι για να τεθεί υπό έλεγχο η ασθένεια”, λέει επικριτικά η επιδημιολόγος Μαρία Βαν Κέρχοφ της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. «Δεν υπήρχε ουσιαστική στρατηγική για τα τεστ» γράφει το Spiegel. Στην Βαυαρία οι πολίτες κατέκλυσαν τα γραφεία δημόσιας υγείας όταν οι αρχές προσφέρθηκαν να παράσχουν σε όλους τους κατοίκους ένα τεστ δωρεάν. Στην πολιτεία της Έσσης, έγιναν τεστ στους καθηγητές, αλλά όχι σε όλο το προσωπικό των νοσοκομείων. Παρόμοιες ιστορίες ακούγονται και αλλού. Και αυτό ακριβώς είναι το καταστροφικό. Όσον αφορά την προστασία των ομάδων κινδύνου, η γερμανική κυβέρνηση παρέμεινε επίσης πολύ χαλαρή.

Ρωτήσαμε Ελληνες νοσοκομειακούς γιατρούς που δίνουν καθημερινά τη μάχη με τον κορονοϊό να αξιολογήσουν το ρεπορτάζ του Der Spiegel σε σχέση και με την κατάσταση που υπήρξε στην Ελλάδα, καθώς η χώρα μας ,όπως και η Γερμανία, είχε αναδειχθεί πρωταθλήτρια στην αντιμετώπιση του πρώτου κύματος. «Αν το Spiegel έβαζε το όνομα “Ελλάδα “εκεί που αναφέρεται για την Γερμανία, δεν θα έπεφτε επίσης και πολύ έξω» τόνισαν οι νοσοκομειακές πηγές στη «δημοκρατία» . Όπως είπαν «στη χώρα μας έχει διαπιστωθεί για παράδειγμα ότι πραγματοποιούνται λιγότερα τεστ ,σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης αλλά και από όσα χρειάζονται. Η χώρα μας βρίσκεται στην 34η θέση στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τη διενέργεια τεστ ανά εκατομμύριο κατοίκων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Worldmeter. Σε ό,τι αφορά επίσης την ιχνηλάτηση και την απομόνωση των κρουσμάτων, φαίνεται ότι δεν υπάρχει ομοιόμορφη αντιμετώπιση .Ειδικά στα μικρότερα αστικά κέντρα στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχει το ερώτημα σε ποιο βαθμό ελέγχθηκαν και ιχνηλατήθηκαν αποτελεσματικά οι αλλοδαποί εργάτες γης που φέρονται να έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη μετάδοση της νόσου, έως την καθυστερημένη απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει μεθοριακούς σταθμούς και να επιβάλει τον έλεγχο με rapid test σε όσους εισέρχονται στη χώρα.

Handelsblatt: Τεράστιο το κόστος και στην Ελλάδα

H γερμανική Handelsblatt γράφει ότι και «στην Ελλάδα, τα μέτρα περιορισμού δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. Από τα 121.253 κρούσματα που εντοπίστηκαν στην Ελλάδα από τα τέλη Φεβρουαρίου, τα 83.121 αναφέρθηκαν μόλις τον τελευταίο μήνα .Η εικόνα είναι παρόμοια για τους νεκρούς : 3.370 άνθρωποι έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής από τον covid19 και πάνω από τα τρία τέταρτα αυτών ,τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο».

Η γερμανική οικονομική εφημερίδα σημειώνει ότι η Ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει το lockdown έως τις 7 Ιανουαρίου, αλλά αυτό είναι μια καταστροφή για το λιανεμπόριο. Το νέο lockdown θα πλήξει ακόμη περισσότερο το εμπόριο τροφοδοσίας, το οποίο είχε “κλείσει” για αρκετές εβδομάδες την περασμένη άνοιξη .Τα 80.000 εστιατόρια, ταβέρνες και καφετέριες απασχολούν περίπου 330.000 άτομα. «Από τις 366 ημέρες του τρέχοντος έτους, είμαστε ανοιχτοί μόνο τις 151», υπολογίζει ο σύλλογος εστιατορίων στη Θεσσαλονίκη. Από τις περίπου 5.500 εταιρείες του κλάδου, 1.500 δεν θα επιβιώσουν , εκτιμά ο εκπρόσωπος του συλλόγου Μιχάλης Επιτροπίδης, όπως αναφέρει η Handelsblatt και προσθέτει: «η οικονομία της Ελλάδας δεν βυθίστηκε τόσο πολύ ούτε το 2011, τη χειρότερη χρονιά της οικονομικής κρίσης.

Η Eurostat εκτιμά επίσης στο 5,2% την απώλεια μέσου εισοδήματος από την εργασία φέτος στην ΕΕ, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Για τους χαμηλόμισθους, οι απώλειες ήταν 3-6 φορές περισσότερες σε σύγκριση με τους υψηλόμισθους, στις μισές χώρες. Αυτό αποτυπώνεται και στην Ελλάδα με τη χώρα να είναι δεύτερη, πίσω από την Κροατία, στις μεγαλύτερες απώλειες εισοδήματος. Στους χαμηλόμισθους μάλιστα, οι εισοδηματικές απώλειες είναι σχεδόν διπλάσιες σε σύγκριση με τους υψηλόμισθους. Στη Γερμανία ,το ελάχιστο ωρομίσθιο αναμένεται βέβαια να αυξηθεί την 1η Ιανουαρίου από 9,35 ευρώ στα 9,50 ευρώ και στα 10,45 ευρώ τον Ιούλιο του 2022 . Οι Σοσιαλδημοκράτες και τα συνδικάτα ζητούν κατώτατο ωρομίσθιο 12 ευρώ ,αλλά οι Γερμανοί Βιομήχανοι το απορρίπτουν καθώς « η μείωση της παραγωγής φέτος κατά 10% είναι η πιο σοβαρή από το 2009 και την κρίση του ευρώ» λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Βιομηχάνων (BDI) Ντίτερ Κεμπφ και αξιώνει φυσικά «περαιτέρω φοροαπαλλαγές για τις εταιρείες λόγω της πανδημίας».

Πρόγραμμα άμεσης ενίσχυσης των φτωχότερων νοικοκυριών

Το γαλλικό Institut Montaigne, εκτιμά ότι είναι άμεση ανάγκη να διατεθούν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ στα στα φτωχότερα νοικοκυριά για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση. Όπως λένε οι Γάλλοι οικονομολόγοι Ερίκ Σανέ και Ζιλιέν Νταμόν «σε καταστάσεις άνευ προηγουμένου όπως αυτές που ζούμε σήμερα ,το καλύτερο κίνητρο που μπορεί να σώσει την παρτίδα περνά μέσα από μια αυξημένη δαπάνη για τα φτωχότερα στρώματα”. Προτείνουν μάλιστα οι ενισχύσεις αυτές να ξεκινήσουν με τη διανομή κουπονιών κατανάλωσης , που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε τομείς που επηρεάζονται έντονα από την κρίση, όπως κατασκευές, ξενοδοχεία ,εστιατόρια και εμπόριο τροφίμων. Προτείνουν ακόμη την επέκταση του συστήματος εγγυημένων από το κράτος πολύ χαμηλότοκων δανείων για φοιτητές και όλους τους νέους. Ο στόχος είναι η καταπολέμηση των οικονομικών δυσκολιών που υφίστανται λόγω της αυξανόμενης ανεργίας.

Ερευνα του ινστιτούτου INSEE στη Γαλλία έδειξε άλλωστε ότι η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης λόγω του Covid-19 ήταν διπλάσια για το φτωχότερο 10% των νοικοκυριών από ό, τι μεταξύ του πλουσιότερου 10% . «Εάν το κράτος επενδύσει υπέρ των φτωχότερων, τα νοικοκυριά θα χρησιμοποιήσουν τα χρήματα στην αγορά. Αυτό θα τονώσει επομένως την κατανάλωση και θα αναζωογονήσει εν μέρει την οικονομία» τονίζουν οι δύο Γάλλοι οικονομολόγοι . Και να μην μας παραμυθιάζουν οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας θα έχει αγοράσει μέχρι το τέλος του 2020 απ όλη την ευρωζώνη κρατικά ομόλογα αξίας 800 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας (PEPP). Η ΕΚΤ θα διαθέσει επίσης για αγορά ομολόγων άλλα 1.050 δισεκατομμύρια ευρώ για 15 μήνες (όλο το 2021 και το πρώτο τρίμηνο του 2022).Κάπου δηλαδή 90 δισεκατομμύρια τον μήνα ,γεγονός που καθιστά δυνατή την εύκολη απορρόφηση του ελλείμματος των κρατών της ζώνης του ευρώ για μεγάλο διάστημα.

Πρέπει να προετοιμαστούμε άλλωστε γιατί «ο κόσμος μετά την πανδημία θα είναι χειρότερος από τον παλιό» όπως λέει ο Γάλλος οικονομολόγος Μαρκ Τουατί .«Στη ζώνη του ευρώ ,όπου η ύφεση παραμένει από τις πιο σοβαρές στον κόσμο, το 2021, ακόμη και αν μια τεχνική ανάκαμψη είναι πολύ πιθανή, θα παραμείνει περιορισμένη και ανεπαρκής για να επιτρέψουμε στα προ κρίσης επίπεδα» λέει ο Τουατί και προσθέτει: «Εάν συνεχιστεί, μια τέτοια οπισθοδρόμηση θα καταλήξει αναπόφευκτα στη δραματική μείωση των ελευθεριών μας, προκαλώντας παράλληλα μια αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας».

Πηγή: militaire.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου