Του Μιχάλη Ψύλου
από την εφημερίδα Δημοκρατία
Ο Τόμας Βιτσκόσκι είναι νοσοκομειακός γιατρός στη Γερμανία και γι` αυτό έχει ήδη εμβολιαστεί κατά του covid 19. Διαθέτοντας μάλιστα και μια ειδική ταυτότητα «εμβολιασμένου» έχει το «προνόμιο» να μετακινηθεί ελεύθερα παντού. Μιλώντας πάντως στην γερμανική Tagesschau ,ο Βιτσκόσκι λέει ότι τέτοιου είδους «προνόμια» είναι άδικα και ανήθικα. «Μέχρι να εμβολιαστούν όλοι οι άνθρωποι που θέλουν να εμβολιαστούν, αυτό θα είναι μια ανήθικη προσφορά”, υποστηρίζει ο Γερμανός γιατρός.
Κατά την άποψή του, τα ειδικά «προνόμια» για όσους εμβολιάζονται ,θα παραβίαζαν την αρχή της ισότητας. «Θα ήταν άδικο -λέει ο Βιτκότσκι -να μπορώ εγώ, για παράδειγμα, να ταξιδέψω στην Ισπανία, αλλά όχι και η οικογένειά μου ,που δεν μπόρεσε να εμβολιαστεί». Αλλωστε, προσθέτει, «ακόμη δεν είναι επιστημονικά σαφές ,εάν τα άτομα που εμβολιάζονται κατά του Covid-19 δεν μπορούν πλέον να μολύνουν άλλους»!
Εύλογα τα ερωτήματα! Τη στιγμή μάλιστα που οι εμβολιασμοί σε όλη την Ευρώπη βαδίζουν με ρυθμό χελώνας λόγω έλλειψης εμβολίων .Οταν ,το ποσοστό των εμβολιασμένων Ευρωπαίων δεν ξεπερνά κατά μέσο όρο το 3% , η συζήτηση για θέσπιση «διαβατηρίων εμβολιασμού» ακούγεται τουλάχιστον περίεργα. Αν δεν ρίχνουν κιόλας την μπάλα στην εξέδρα, για να χρησιμοποιήσουμε ποδοσφαιρικούς όρους…
Η Σουηδία και η Δανία που μίλησαν για ηλεκτρονικά «διαβατήρια εμβολιασμού» έβαλαν πολλά «αν» και ερωτήματα. Η κυβέρνηση της Στοκχόλμης κατέστησε σαφές ότι θα προχωρήσει σε αυτό το βήμα ως το καλοκαίρι «εφόσον καθιερωθεί μία αντίστοιχη διεθνής πρακτική» .Η Δανία επίσης ανακοίνωσε ότι θα λάβει την τελική απόφασή της σχετικά με τις συγκεκριμένες χρήσεις του διαβατηρίου, αφού μελετήσει νέες έρευνες σχετικά με τη μεταδοτικότητα των εμβολιασμένων ανθρώπων.
Η Tagesschau γράφει ότι η ιδέα του «διαβατήριου εμβολιασμού» προέρχεται κυρίως από τις χώρες διακοπών της νότιας Ευρώπης.«Η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία τάσσονται υπέρ μιας ευρωπαϊκής κάρτας εμβολιασμού που θα μπορούσε να διευκολύνει τα ταξίδια. Ο λόγος είναι ξεκάθαρος: μια άλλη θερινή σεζόν χωρίς τουρίστες θα προκαλούσε οικονομική καταστροφή σε αυτές τις χώρες» τονίζει η γερμανική εφημερίδα. Φυσικά εδώ θα μπορούσαμε να θυμηθούμε ότι ένας από τους βασικούς λόγους της μεγάλης διασποράς του ιού στην Ελλάδα ήταν το γεγονός της ανεξέλεγκτης ουσιαστικά εισόδου τουριστών το περασμένο καλοκαίρι, όπως είναι πλέον πανθομολογούμενο. Αλλά το ερώτημα παραμένει: Τώρα τι κάνουμε;
Όχι στα προνόμια από τη Γερμανική αρχή Δεοντολογίας
«Δεν πρέπει να υπάρχουν ειδικά προνόμια για εμβολιασμένα άτομα» αποφάνθηκε το Γερμανικό Συμβούλιο Δεοντολογίας και τάχθηκε κατά της μερικής άρσης των καθημερινών περιορισμών για άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί κατά του Covid-19. «Τα εμβολιασμένα άτομα μπορεί να συνεχίσουν να διαδίδουν τον παθογόνο ιό» λέει η Αλένα Μπούιξ ,πρόεδρος του 26μελούς Γερμανικού Συμβουλίου Δεοντολογίας και καθηγήτρια Δεοντολογίας στην Ιατρική και τις τεχνολογίες υγείας στο Πολυτεχνείο του Μονάχου. «Μια ατομική άρση των περιορισμών στην ελευθερία μόνο για εμβολιασμένους ανθρώπους, θα μπορούσε στην καλύτερη περίπτωση να δικαιολογηθεί εάν ήταν επαρκώς βέβαιο ότι δεν θα μπορούσαν να μεταδώσουν τον ιό. Ωστόσο, θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη ζητήματα δικαιοσύνης και οι συνέπειες για την αποδοχή της στρατηγικής εμβολιασμού» ,
Αλλά και η Καγκελάριος Μέρκελ έχει απορρίψει κατηγορηματικά κάθε συζήτηση για παροχή προνομίων στους εμβολιασμένους. Κάθετα αντίθετη είναι και η πρόεδρος του Die Linke -του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς, Κάτια Κίπινγκ : «Όχι μόνο ο έλεγχος θα γίνει δύσκολος στην καθημερινή ζωή, αλλά η κοινωνική συνοχή θα καταρρεύσει εάν ορισμένοι εξαιρούνται από τους περιορισμούς .Τα προνόμια στους εμβολιασμένους ανθρώπους βλάπτουν τον αγώνα κατά της πανδημίας» λέει η Κίπινγκ.
Ο Γερμανός Εργατολόγος Αλεξάντερ Μπρέντερεκ λέει μάλιστα ότι κάνει λάθος όποιος πιστεύει ότι το κράτος “χορηγεί” βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και “επιτρέπει” την άσκησή τους. «Τα βασικά δικαιώματα είναι αναφαίρετα ,κανείς δεν τα “χορηγεί”, κανείς δεν μπορεί να “επιτρέψει” σε κάποιον να ασκήσει τα βασικά του δικαιώματα» τονίζει.
«Δεν είμαστε μπάτσοι»
Τι λένε όμως και κάποιοι, πιο άμεσα ,ενδιαφερόμενοι; Ο Εντσο Ντικαλοτζέρο ,ιδιοκτήτης εστιατορίου στο Βερολίνο , είναι κατηγορηματικός: «Εμείς δεν είμαστε μπάτσοι» λέει ο Ιταλός εστιάτορας ,χαρακτηρίζοντας «παράλογη» την ιδέα να επιτρέπει μόνο σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί εναντίον του covid 19 να εισέρχονται στο εστιατόριό του. Ο γερμανικός Σύνδεσμος ξενοδοχείων και εστιατορίων εκφράζει επίσης έντονο σκεπτικισμό: «Η συζήτηση είναι πρόωρη, διότι δεν μπορούν όλοι να εμβολιαστούν» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συνδέσμου.
«Πρέπει να υπάρχουν διπλά πρότυπα;» διερωτάται ο ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Ντόρμουντ, Στέφαν Μίντζες. Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στο δρόμο σε τροχαία δυστυχήματα, αλλά η οδήγηση δεν έχει ποτέ απαγορευτεί σε μερικούς και δεν έχει δοθεί ως προνόμιο σε κάποιους άλλους.
Τα εργοστάσια δεν κλείνουν επίσης ,αν και η περιβαλλοντική τους ρύπανση θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων. «Ο καθένας πρέπει να έχει ίση μεταχείριση, σύμφωνα με το Σύνταγμα και όχι ειδικά προνόμια» λέει ο Στέφαν Μίντζες και προσθέτει: «Θα ήταν υποχρεωτικός ο εμβολιασμός από την πίσω πόρτα ,εάν τα εμβολιασμένα άτομα αντιμετωπίζονταν καλύτερα από τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.. Κάτι τέτοιο θα απειλούσε να χωρίσει την κοινωνία δύο τάξεων. Η καταπολέμηση της πανδημίας ήταν πάντα μια πράξη αλληλεγγύης. Όλοι υποφέρουν το ίδιο, πρέπει να προστατεύουν ο ένας τον άλλον, χωρίς διάκριση. Όλα τα άλλα είναι άδικα» προσθέτει ο Γερμανός ερευνητής .
Η ιταλική εφημερίδα “il Sole 24Ore” θέτει επίσης άλλο ένα ερώτημα σε σχέση με την άσκηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, στην εκπαίδευση και τη θρησκεία : «Αν και η επιστήμη δηλώνει σαφώς ότι τα σχολεία και οι εκκλησίες είναι τόποι πιθανής διάδοσης του ιού, είναι δυνατόν να επιτρέπεται η είσοδος στην τάξη ή σε χώρους λατρείας μόνο σε όσους έχουν εμβολιαστεί;»
Όπως γράφει η ιταλική εφημερίδα , «η λογική του κράτους δεν πρέπει να είναι τιμωρητική απέναντι σε εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά να εγγυηθεί την προστασία όλου του πληθυσμού και ιδιαίτερα των πιο αδύναμων».
Προς το παρόν όμως ,όλα έχουν αφεθεί στο έλεος των φαρμακευτικών κολοσσών και στη συνεχή επιβολή όλο και πιο αυστηρών περιοριστικών μέτρων. Όπως λέει εύστοχα ,ο Γάλλος συγγραφέας Ρενό Μπουσάρ «από την στρατιωτικοποίηση της αστυνομίας , φτάσαμε στην στρατιωτικοποίηση της ιατρικής και της δημόσιας υγείας. Ξυπνήστε. Μετά την οικονομία ,που οι ανίκανοι έχουν στείλει στον τοίχο ,είναι η δημόσια υγεία-το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο που έχει μείνει σε εμάς- να είναι όμηρος των μεγάλων συμφερόντων και όλων εκείνων που αποκομίζουν τεράστια οφέλη από το οικονομικό και κοινωνικό lock down»…
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου