K. Μητσοτάκης: Άριστείο αποδοκιμασίας στα social media

 

Ευρωπαϊκή πρωτιά του Κυριάκου Μητσοτάκη σε αρνητικές αντιδράσεις στα social media - Απενεργοποίησε τα σχόλια στο youtube

Καθώς η κοινωνική κατακραυγή για την κυβερνητική κακοδιαχείριση της πανδημίας κορυφώνεται, ταυτόχρονα με την όξυνση της καταστολής και της αστυνομικής αυθαιρεσίας, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατέκτησε ακόμα μία κορυφαία θέση, αυτή τη φορά σε αρνητικές αντιδράσεις χρηστών στις δημοσιεύσεις του στα social media.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Νίκου Ιωαννίδη για το parallaximag.gr, από δείγμα, βάσει του οποίου υπολογίστηκαν οι θετικές και αρνητικές αντιδράσεις στα πέντε τελευταία ποστ κάθε αρχηγού της κυβέρνησης στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκύπτει πως η θετική ανταπόκριση των χρηστών των social media στις αναρτήσεις του πρωθυπουργού να κυμαίνεται σε ποσοστό 20,1%, τοποθετώντας τον στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Ευρώπης.

Η σύγκριση των αντιδράσεων των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις δημόσιες αναρτήσεις των κυβερνητών τους.

Μεταξύ άλλων πολύ εντυπωσιακό στοιχείο της έρευνας αποτελεί το πλήθος της συμμετοχής, που δείχνει τη διάθεση των Ελλήνων πολιτών να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους στον βασικό υπεύθυνο όλων των πολιτικών που επιβάλλονται τον τελευταίο καιρό: Σε σύνολο 506.000 αντιδράσεων, στα συνολικά 120 ποστ που εξετάστηκαν για τους σκοπούς της έρευνας, οι 220.000 αντιδράσεις καταμετρήθηκαν στα πέντε ποστ του Έλληνα Πρωθυπουργού, πράγμα που σημαίνει πως μόνος του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχει 220.000 αντιδράσεις στις δημοσιεύσεις του και όλοι οι υπόλοιποι κυβερνώντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είδαν 286.000 -όχι τις τελευταίες πέντε ημέρες, αλλά στις πέντε τελευταίες τους αναρτήσεις.

Τη στιγμή της δημοσίευσης της έρευνας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε στις τελευταίες πέντε αναρτήσεις του 220.811 αντιδράσεις (44.369 θετικές – 20,1%, 176.442 αρνητικές – 79,9%) με σαφώς πτωτικές τάσεις.

Τρεις χώρες δεν έχουν συμπεριληφθεί στην έρευνα: Η Γερμανία (καθώς η Angela Merkel είχε ανακοινώσει τη διακοπή λειτουργίας της σελίδας της μόλις έχασε την αρχηγεία του CDU, το 2019), η Πορτογαλία (ο António Costa δεν έχει δημοσιεύσει κάτι από το 2019) και η Σλοβακία (καθώς τα τελευταία ποστ του Igor Matovič έχουν ειρωνικές δημοσιεύσεις και αστεϊσμούς, συνεπώς το δείγμα θα ήταν ανασφαλές -πάντως, γενικώς κυμαίνεται θετικά άνω του 95%). Στην Ιρλανδία ο Michael D. Higgins είναι ανενεργός από το 2018 και λήφθηκαν υπόψη οι δημοσιεύσεις του Micheál Martin.

Για τους σκοπούς της έρευνας εξετάστηκαν οι αναρτήσεις των πολιτικών: Sauli Niinistö, Robert Abela, Andrej Plenković, Emmanuel Macron, Mette Frederiksen, Alexander Van der Bellen, Kaja Kallas, Viktor Orbán, Pedro Sánchez, Stefan Löfven, Xavier Bettel, Alexander De Croo, Gitanas Nausėda, Miloš Zeman, Arturs Krišjānis Kariņš, Micheál Martin, Andrzej Duda, Νίκος Αναστασιάδης, Florin Cîțu, Janez Janša, Boyko Borisov, Mario Draghi, Mark Rutte, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απενεργοποίηση των σχολίων στον πρωθυπουργικό λογαριασμό στο youtube

Σε μια πρωτοφανή κίνηση, μετά την μαζική αρνητική αντίδραση πολιτών στη σελίδα του στο facebook μετά το διάγγελμα, η σελίδα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Youtube απενεργοποίησε τη δυνατότητα σχολιασμού.


Η κίνηση αυτή, ωστόσο, θα μπορούσε να θεωρηθεί έως και αναμενόμενη, καθώς ο Πρωθυπουργός έχει επισημάνει πολλές φορές πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βλάπτουν την δημοκρατία και προσπαθούν να εντείνουν το ήδη τεταμμένο κλίμα. Η κίνηση αυτή του πρωθυπουργού εξήγειρε, όπως ήταν αναμενόμενο πληθώρα αντιδράσεων.


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου