Για τον Μ. Χρυσοχοΐδη η αστυνομική βία είναι μέσο «εκσυγχρονισμού» της χώρας

 

Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Για τις δυνάμεις που κυριαρχούν στο υφιστάμενο διπολικό σκηνικό η υπόθεση της αστυνομικής βίας σε πολιτικό επίπεδο έχει ουσιαστικά κλείσει. Η συνεδρίαση της Βουλής την προηγούμενη Παρασκευή, όπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, για το θέμα αυτό, θεωρείται και το άτυπο όριο της πολιτικής σύγκρουσης που νοείται στις σημερινές συνθήκες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συζήτηση εκείνη θέλησε να διατηρήσει τις πολιτικές ισορροπίες των δύο «χώρων» που αποτελούν το πολιτικό ακροατήριο της Νέας Δημοκρατίας. Έτσι σε μία προσπάθεια να γίνει αρεστός στο «πολιτικό κέντρο» αποδοκίμασε τις εικόνες της αστυνομικής αγριότητας στην Νέα Σμύρνη λέγοντας πως υπήρξε μια «απαράδεκτη συμπεριφορά ενός αστυνομικού απέναντι σε έναν νεαρό». Πρόσθεσε επίσης πως «μόνον όταν ο ένστολος σέβεται τον πολίτη μπορεί να κερδίσει τον δικό του σεβασμό. Μόνον όταν η συμπεριφορά του είναι επαγγελματική μπορεί να είναι αποτελεσματική». Από την άλλη όμως φρόντισε να «ησυχάσει» και το ακροδεξιό ακροατήριο της Νέας Δημοκρατίας, τονίζοντας πως δεν θα ανεχθεί φαινόμενα όπως αυτά του 2008 και του 2011. Έστω κι αν – εμμέσως πλην σαφώς- έβαλε κατά της κυβέρνησης του Κ.Καραμανλή και του τρόπου που διαχειρίστηκε της διαδηλώσεις για την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου αλλά και του Αντώνη Σαμαρά, που «έκανε (πολιτικό) παιχνίδι» με τις «πλατείες» του 2011 στη προσπάθειά του να ανέλθει στην εξουσία.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε επίσης προσπάθεια να αποκομίσει πολιτικά οφέλη από τον εντεινόμενο κυβερνητικό αυταρχισμό, δίχως όμως να ταυτιστεί με κινηματικές διαδικασίες, αφού κάτι τέτοιο εκτιμά πως δυσχεραίνει τα ανοίγματα που επιδιώκει προς τις «κεντρώες» ψήφους. Έτσι, τις καταγγελίες για αστυνομική αυθαιρεσία, συνόδεψε και η πρόταση για διακομματική επιλογή του αρχηγού της αστυνομίας. Μία πρόταση που, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ ήξερε ότι δεν θα δεχθεί η κυβέρνηση, μιας και συνιστά περιορισμό της εξουσίας της σε έναν κομβικό τομέα, δείχνει σαφέστατα συναινετικά στοιχεία. Άλλωστε για την αξιωματική αντιπολίτευση πολιτικές προτάσεις όπως η κατάργηση των ΜΑΤ και των λοιπών ακραίων κατασταλτικών μηχανισμών (με εξαίρεση την Ομάδα Δράση) αποτελούν στοιχεία του πολιτικού του παρελθόντος. Ουδεμία σχέση έχουν με το «κεντρώο» μέλλον του.

Η παρέμβαση Χρυσοχοΐδη

Υπήρξε όμως κάποιος που …έβαλε τα πράγματα στην θέση τους. Δεν ήταν άλλος από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Φρόντισε την Καθαρά Δευτέρα το βράδυ να εκδώσει ένα μανιφέστο 14 σελίδων που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου του.

Αν και φαινομενικά με αυτό απαντά στα όσα του έχει καταμαρτυρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, στην ουσία ξεκαθαρίζει ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κινείται στην κατεύθυνση της όξυνσης της αστυνομικής βίας. Μάλιστα, την αντιλαμβάνεται ως μέσο … «εκσυγχρονισμού» της χώρας και προσαρμογής της στα δεδομένα που ισχύουν σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Εκεί που η κρατική δυνατότητα «χτυπήματος» των κοινωνικών αγώνων και οι κατασταλτικοί μηχανισμοί δεν βρίσκονται στην …διακριτική ευχέρεια των πολιτικών προτεραιοτήτων της εκάστοτε κυβέρνησης. Αντιθέτως αποτελούν έναν υποχρεωτικό, πάγιο μηχανισμό για την διαμόρφωση όρων «οικονομικής ανάπτυξης».

Το πνεύμα αυτό ήταν εμφανέστατο σε κάποια σημεία του πολυσέλιδου κειμένου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Κάνοντας αναφορά στον εξοπλισμό της ΕΛ.ΑΣ και ιδίως των μονάδων όπως η ΟΠΚΕ και η ΔΡΑΣΗ επισημαίνει πως «η ένδυση των αστυνομικών είναι ανάλογη των καθηκόντων και της αποστολής της Ομάδας ή Υπηρεσίας, στην οποία υπηρετούν, εναρμονιζόμενη με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και πρακτικές. Να μην είναι σύγχρονη; Να μην είναι Ευρωπαϊκή;».

Επίσης σε άλλο σημείο γίνεται σύγκριση με τις κατασταλτικές δυνατότητας άλλων χωρών της Ε.Ε. Με την επισήμανση ότι η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται …πίσω αφού διαθέτει μόνον την δυνατότητα να βάλλει εναντίον των διαδηλώσεων με νερό (και φυσικά να εξαπολύει «πογκρόμ» όπως αυτό που είδαμε στην Νέα Σμύρνη).

Αντιθέτως – όπως επισημαίνεται στο κείμενο – «σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Αυστρία) γίνονται βίαια επεισόδια σε πορείες που έχουν απαγορευτεί για την αποφυγή διασποράς της πανδημίας. Ναι, σε όλες τις χώρες έχουν απαγορευτεί πορείες και διαδηλώσεις για να αποφευχθεί η διάδοση του ιού. Εκατοντάδες διαδηλωτές έχουν τραυματιστεί, άνθρωποι έχουν ακρωτηριαστεί ή και πεθάνει. Οι Αστυνομίες για να διαλύσουν το βίαιο πλήθος δεν χρησιμοποιούν μόνο δακρυγόνες ουσίες και νερό, αλλά και λαστιχένιες σφαίρες, χειροβομβίδες καουτσούκ, άλογα και σκύλους».

Στο ίδιο κείμενο τεχνηέντως τσουβαλιάζονται οι πάντες που δεν «κάθονται σπίτι τους» και διαδηλώνουν για οποιονδήποτε λόγο σε …εχθρούς της υγείας αλλά και της ευημερείας της χώρας. Ενδεικτική είναι η αναφορά στην κινητοποίηση στη Νέα Σμύρνη όπου τονίζεται πως «στη διαδήλωση συμμετείχαν μέλη κομματικών νεολαιών, κομμάτων, συνδικάτων, αναρχικών συλλογικοτήτων, ομάδων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, χούλιγκαν κτλ από όλη την Αττική». Σε άλλο σημείο τονίζεται ότι «στη Νέα Σμύρνη δεν συνέρρευσαν μόνο χούλιγκανς, αλλά και μέλη οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και αναρχικών ομάδων, ορισμένες εκ των οποίων έχουν συμμετάσχει και αναλάβει την ευθύνη σε παρεμβάσεις ή και έκνομες ενέργειες».

Αυτά ενώ υποστηρίζεται πως στη Nέα Σμύρνη οι κάτοικοι της περιοχής είχαν υποδεχθεί θετικά την αστυνομία σε σημείο μάλιστα που την …χειροκροτούσαν. Ενδεικτική είναι η φράση που περιέχεται: «Πως εκφράσθηκε η οργή; (σ.σ εναντιον της αστυνομίας) υπάρχουν βίντεο διαμαρτυρίας για την αναστάτωση και τα δακρυγόνα και βίντεο όπου χειροκροτούνται οι αστυνομικοί που διώχνουν τους κουκουλοφόρους!».

Η παρέμβαση αυτή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Σε μία χρονική συγκυρία που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει στην Βουλή για ψήφιση νομοσχέδια όπως το ασφαλιστικό και το εργασιακό, η κυβέρνηση θέλησε να δώσει σαφές στίγμα των προθέσεών της. Να ξεκαθαρίσει δηλαδή ότι έχει απλά δεν προτίθεται να προχωρήσει σε νομοθετικό «μορατόριουμ» αλλά το αντίθετο: Θα «βαφτίσει» υπεύθυνους για την διασπορά της πανδημίας οποιονδήποτε αμφισβητήσει τις σκληρές νεοφιλελεύθερες επιλογές της. Έτσι οι κατασταλτικοί μηχανισμοί θα δράσουν άμεσα, επαγγελματικά, αποτελεσματικά και με …ευρωπαϊκή σφραγίδα.

Πηγή : ημεροδρόμος

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου