Μεθεόρτια με ευρωπαϊκή … συμπάθεια

 

Του Δημήτρη Μηλάκα

Χτες 25 Μαρτίου, την ίδια πάνω κάτω ώρα της τηλε- συνόδου κορυφής της ΕΕ η οποία μάλιστα είχε στην ατζέντα της το θέμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, η Αγκυρα συνέχιζε την επίδειξη δύναμης σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο, υποδηλώνοντας ότι είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να πράττει ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντά της.

Ετσι, λοιπόν, την 25η Μαρτίου, ημέρα ύψιστης ελληνικής εθνικής εορτής:
• 9 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη προχώρησαν σε παραβιάσεις στο Αιγαίο, αγνοώντας ένα συμπεφωνημένο Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σύμφωνα με το οποίο οι δύο χώρες δεν πραγματοποιούν ασκήσεις τις ημέρες των μεγάλων εθνικών και θρησκευτικών εορτών.
• Η Τουρκία προχώρησε στη δέσμευση περιοχής για άσκηση του ρωσικού πολεμικού ναυτικού με πυρά νοτίως του Καστελόριζου στις 6 Απριλίου παράτυπα καθώς η περιοχή είναι σε ελληνική δικαιοδοσία

Φαίνεται, ωστόσο, ότι οι Ευρωπαίοι Εταίροι, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής κυβέρνησης, αφήνουν κατά μέρος τέτοιες μικρο- λεπτομέρειες, και στο κείμενο των συμπερασμάτων επιβραβεύουν τελικά την Τουρκία η οποία από τον Νοέμβριο μέχρι και τώρα δεν έχει στείλει το Ορουτς Ρεις στις ακτές του Καστελόριζου ή της Ρόδου.

Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι η Τουρκία, εξ αιτίας της πειρατικής της συμπεριφοράς το τετράμηνο Αυγούστου - Νοεμβρίου του 2020 ήταν υπόλογη στην ΕΕ και αντιμέτωπη με κυρώσεις.
Αντί των κυρώσεων, η ελληνική κυβέρνηση βοήθησε στο ξέπλυμα της Αγκυρας συμφωνώντας στο ξεκίνημα διπλωματικών (διερευνητικές επαφές) και στρατιωτικών (μηχανισμός αποσυμπίεσης στο ΝΑΤΟ) συνομιλιών.

Ετσι λοιπόν στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου ορίζονται οι προϋποθέσεις και οι όροι με τους οποίους θα πρέπει να συμμορφωθεί η Τουρκία προκειμένου να ενεργοποιηθεί η «θετική ατζέντα» της ΕΕ. Επίσης, εμπεριέχεται ο όρος ότι η όποια πρόοδος με την Τουρκία είναι αναστρέψιμη.

Με πιο απλά λόγια, η ζωή συνεχίζεται όπως συνεχίζεται και η εξέλιξη των ευρωτουρκικών σχέσεων κατά κύριο λόγο στο οικονομικό επίπεδο το οποίο είναι για τους Εταίρους πολύ σημαντικότερο απ ότι τα δημοκρατικά ιδεώδη και τα ανθρώπινα δικαιώματα για τα οποία υποτίθεται ότι κόπτονται οι άρχοντες των Βρυξελλών. 

Άλλωστε λίγες μόλις μέρες πριν τη Σύνοδο ο Ερντογάν απέσυρε την Τουρκία από τη Διεθνή «Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης» για την προστασία των γυναικών από τη βία. Κάτι που κατάπιαν αμάσητο οι …υπερευαίσθητοι Ευρωπαίοι. Όπως αμάσητο κατάπιαν Αθήνα και Λευκωσία το γεγονός ότι η Τουρκία παρά το γεγονός ότι έχει δημιουργήσει τετελεσμένα στην Κυπριακή ΑΟΖ και σε θαλάσσιες περιοχές νότια Ρόδου και Καστελόριζου, συνεχίζει να είναι προνομιακός εταίρος των ευρωπαίων…

Πηγή : ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου