Γιατί ο Τζο Μπάιντεν συμφώνησε με τον... Τσίπρα;

 

Η ανακοίνωση του Τζο Μπάιντεν ότι είναι υπέρ του «σπασίματος» των πατεντών των εμβολίων για τον Covid-19, χαρακτηρίστηκε «ιστορική». Ο Αμερικανός πρόεδρος έθιξε «τα ιερά και τα όσια» του καπιταλισμού, ό,τι δηλαδή το κινεί και το ζει, το κέρδος. Γιατί όμως το έκανε;

Θυμίζουμε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ειρωνεύτηκε από το βήμα της Βουλής την ανάλογη πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, για να "σπάσουν οι πατέντες των εμβολίων"(έκτακτη άρση των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας), θεωρώντας ιδεοληπτικά ότι αυτό σημαίνει «εθνικοποίηση» των φαρμακευτικών εταιρειών!

Θυμίζουμε, επίσης, ότι την Τρίτη η φαρμακευτική εταιρεία Pfizer ανακοίνωσε τεράστια κέρδη από την διάθεση των εμβολίων, ενώ η διάθεσή τους στις φτωχές χώρες είναι απελπιστικά μικρή. Αυτό έχει ως συνέπεια στις φτωχές χώρες να αναπτύσσονται μεταλλάξεις του κορονοϊού, που μεταδίδονται στις πλούσιες χώρες, διαιωνίζοντας το πρόβλημα. 

Βέβαια αυτό σημαίνει κέρδη για τις φαρμακευτικές, αλλά έτσι διαλύεται η υπόλοιπη οικονομία και ο κοινωνικός ιστός, δηλαδή η παραγωγική βάση και το οικοδόμημα του συστήματος που λέγεται καπιταλισμός. 

Αυτός είναι ο λόγος της παρέμβασης του προέδρου Μπάιντεν. Ο στόχος του είναι να σώσει την οικονομία, δηλαδή το σύστημα, που ήδη είναι εκτεθειμένο σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, γι’ αυτό ζητά την άρση των πατεντών των εμβολίων ως έκτακτο μέτρο, ήτοι μέχρι το ξεπέρασμα της υγειονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του CNN Stephen Collinson «Τελικά, η διάθεση των εμβολίων περισσότερο θα ωφελήσει τους Αμερικανούς γιατί κανείς δεν είναι ασφαλής από το Covid έως ότου όλοι εμβολιαστούν». 

Πηγή: artinews.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου