Τι γυρεύει η Τιχανόβσκαγια στο ελληνικό παζάρι; Μα τόσο... αλληλέγγυοι πια;

 

Του Δημήτρη Λιάτσου

Και ενώ στο ΥΠΕΞ ετοιμάζονται πυρετωδώς για την επικείμενη επίσκεψη Τσαβούσογλου, βρήκαν, ωστόσο, χρόνο να προσκαλέσουν στην Αθήνα τη Σβετλάνα Τιχανόβσκαγια, την οποία οι Βρυξέλλες ανακηρύξαν, αρχικά "πρόεδρο" της Λευκορωσίας στην εξορία και στη συνέχεια "ηγέτη" της αντιπολίτευσης!

Στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών, όπως και σε ανάλογα φόρουμ στον κόσμο, υποτίθεται ότι οι διοργανωτές μένουν πιστοί στην επωνυμία.

Καλούν διαπρεπείς οικονομολόγους, προφανώς και έμπειρους πολιτικούς σε μια προσπάθεια να δοθεί η πολυδιαφημιζόμενη εξωστρέφεια της οικονομίας στο πρώτο startup, αμέσως μετά την πανδημία!

Προκαλεί εντύπωση η πρόσκληση από το ελληνικό ΥΠΕΞ, της αμφιλεγόμενης κυρίας από τη Λευκορωσία, Σβετλάνα Τιχανόβσκαγια!

Έλληνας διπλωμάτης που είχα την ευκαιρία να ρωτήσω σε τι αποσκοπεί αυτή η πρόσκληση, έδωσε την καθ' όλα αφοπλιστική απάντηση: «Σε τίποτα, αυτή είναι η θέση των Βρυξελλών, ως εκ τούτου η Ελλάδα ακολουθεί τη γραμμή αυτή.»
 
Απ' όσο θυμάμαι, η ΕΕ τον Αύγουστο του 2020 αρνήθηκε να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στη Λευκορωσία, οι μαζικές διαδηλώσεις που αρχικά φάνηκε ότι κλονίζουν το καθεστώς Λουκασένκο, στη συνέχεια υποχώρησαν.

Η Τιχανόβσκαγια έφυγε από το Μινσκ (και δεν φυγαδεύτηκε κρυφά, όπως τονίζουν οι κατασκευαστές της εικόνας της).

«Έφυγε κανονικά;» ρώτησαν οι δημοσιογράφοι τον Λουκασένκο. «Ναι» απάντησε εκείνος, λέγοντάς ότι της έδωσε μάλιστα και 15 χιλιάδες δολάρια «για τα πρώτα έξοδα» εκεί που θα πάει!

Η ΕΕ αρχικά την αποκάλεσε «πρόεδρο της Λευκορωσίας» στην... προσφυγιά! Όταν η πολιτική θαλασσοταραχή κόπασε στο Μινσκ, και επειδή υπήρχε και το προηγούμενο με το φιάσκο ανακήρυξης του Γκουαϊδό ως «προσωρινού Προέδρου» στη Βενεζουέλα, στις Βρυξέλλες τα μάζεψαν με την απονομή τίτλων και τη μετονόμασαν απλά «ηγέτη» της αντιπολίτευσης.

Θυμίζω εδώ τον Γκουαϊδό διότι (ποιος θυμάται άραγε;) η πρώτη πράξη της νεοεκλεγμένης κυβέρνησης Μητσοτάκη, τον Ιούλιο του 2019, ήταν η αναγνώριση της «προεδρίας» του στο Καράκας!

Και να, τώρα, η Τιχανόβσκαγια στην Αθήνα και με «βροχή» συναντήσεων με ευρύ φάσμα του πολιτικού και διπλωματικού κόσμου!
  • Ο πολυπράγμων Αμερικανός πρέσβης ενημερώνει μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ότι είχε την ευχαρίστηση να συναντηθεί στην πατρίδα της δημοκρατίας, την Ελλάδα, με τη Σβετλάνα Τιχανόβσκαγια!
  • Ο ίδιος ο αρχηγός της ελληνικής διπλωματίας που εργάζεται πυρετωδώς στις επάλξεις της συγκρότησης μιας σθεναρής θέσης έναντι της Τουρκίας ενόψει της φημολογούμενης συνάντησής του με τον ομόλογό του, ωστόσο, όχι μόνο μίλησε τηλεφωνικά με τη Λευκορωσίδα όταν την προσκάλεσε, αλλά βρήκε χρόνο να συναντηθεί μαζί της στο περιθώριο του φόρουμ στο Ζάππειο Μέγαρο!
  • Από πίσω και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζάεφ, έσπευσε επίσης να συμβαδίσει με την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και να συνομιλήσει μαζί της.
  • Επίσης, ο δήμαρχος Αθήνας, Κ. Μπακογιάννης, συνομίλησε, αν και ελπίζω ότι δεν της έδωσε το κλειδί της πόλης, όπως συνηθίζεται για υψηλούς προσκεκλημένους, όπως έγινε, π.χ., το 1987 με τον Μπορίς Γέλτσιν, το τότε «άτακτο» παιδί της περεστρόικα, όπως τον αποκαλούσαν!
  • Α, μαθαίνω ότι την υποδέχτηκε και συνομίλησε μαζί της και ο Γιώργος Παπανδρέου (πληροφορίες ότι της πρότεινε να αναλάβει το... νοικοκυριό στη σοσιαλιστική διεθνή, δεν επαληθεύονται!)

"Κορυφαία" στιγμή της Σβετλάνα στην Αθήνα!


Αφού εκλήθη στο φόρουμ, ήταν λογικό να κάνει δημόσιες σχέσεις. Ωστόσο, ακολούθησε η υποδοχή της από την πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας στο προεδρικό Μέγαρο! Πράξη υψηλού συμβολισμού, θα έλεγε κανείς. Σωστά.

Τι ήθελε να δείξει η Αθήνα με αυτή την κίνηση; Ότι παραμένει πιστή στις επιταγές των συμμάχων; Δικονομικά δεν συνάδει από πουθενά ότι η κάθε χώρα-μέλος υποχρεούται να ακολουθήσει μια τέτοια θέση. Απλά από αλληλεγγύη; Μα, πρόσφατα στη σύνοδο κορυφής στην Πορτογαλία, η Πράγα έθεσε επιτακτικά θέμα «αλληλεγγύης» στη ρήξη της με τη Ρωσία και ζήτησε ώστε όλες οι χώρες-μέλη να συμβάλλουν και να απελάσουν «έστω και έναν Ρώσο διπλωμάτη»! Τι θα κάνουμε, λοιπόν; Θα δείξουμε «αλληλεγγύη»;

Εν τω μεταξύ, τόσο η Τσεχία όσο και η Πολωνία που έχει διαθέσει ολόκληρη έπαυλη στην Τιχανόβσκαγια ως «έδρα της λευκορωσικής κυβέρνησης στην προσφυγιά», όπως είπε ο ΥΠΕΞ της χώρας αυτής, δεν διαπιστώσαμε να διέπονται από «αλληλεγγύη» για τη στήριξη των ελληνικών θέσεων έναντι της Τουρκίας στις συνόδους της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ!

Όλο για αλληλεγγύη που πρέπει να προσφέρουμε ακούμε στα πλαίσια των συμμαχιών μας, αλληλεγγύη στα ελληνικά συμφέροντα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, ουδέποτε πήραμε συνολικά!

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, προφανώς στην πορεία προετοιμασίας του για τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, έχει εξασφαλίσει νωρίτερα επίσκεψη στο Σότσι και συνάντηση εκεί με τον Ρώσο ΥΠΕΞ.

Θεωρεί κάποιος ότι η εμφάνιση της Τιχανόβσκαγια στην Αθήνα θα συμβάλει στην ενίσχυση και εμβάθυνση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης που τόσο πολύ επιδιώκει να δείξει ότι κτίζει ο Νίκος Δένδιας με τον Σεργκέι Λαβρόφ;

Στη Μόσχα γνωρίζοντας πολύ καλά το τι έχει συμβεί στην Ουκρανία μετά το αιματηρό πραξικόπημα τον χειμώνα του 2014, βλέποντας την αποσύνθεση της ουκρανικής κοινωνίας και μετατροπής της σε προτεκτοράτο, πήραν σαφή θέση ενάντια σε μια ανάλογη εξέλιξη στη Λευκορωσία.

Εκεί τα πολιτικά πάθη έχουν κατακάτσει, η χώρα επιχειρεί μια δύσκολη και επώδυνη πορεία προς αλλαγές που δεν θα άνοιγαν όμως τον δρόμο ουκρανοποίησής της!

Η γυροβολιά της Τιχανόβσκαγια στα πολιτικά μαγαζιά της Ευρώπης, θεωρούν στη Μόσχα, δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συνέχιση της προσπάθειας «ταρακουνήματος» του λευκορωσικού κρατικού σκάφους. Σε μια πολύ ευαίσθητη περιοχή για τη Ρωσία, όπως είναι η Βαλτική!

Η Ελλάδα τι συμφέρον έχει από συμμετοχή σε μια τέτοια προσπάθεια; Πέρα από τις όποιες συναντήσεις της Τιχανόβσκαγια στην Αθήνα, και μόνο η συνάντηση και δημοσιοποίησή της με τον «γκρίζο καρδινάλιο» της αιματηρής εκτροπής στο Κιέβο, Αμερικανό πρέσβη εκεί, Τζέφρι Πάιατ, αποτελεί σαφές δείγμα ότι την Ελλάδα την τραβούν επίμονα στα σχέδια που εξυφαίνουν ενάντια στον ρωσικό κόσμο!


Και η Λευκορωσία αποτελεί συστατικό στοιχείο αυτού του κόσμου!

Πηγή: sputniknews.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου