Απολύσεις, μπάλα και (ωράριο) τραμπάλα

 

Του Δημήτρη Κωστάκου

Οι “καλές ευρωπαϊκές πρακτικές”, τις οποίες επικαλείται σταθερά (έως μονότονα) η κυβέρνηση προκειμένου να αιτιολογήσει τα αντεργατικά μέτρα που λαμβάνει, έχουν ήδη συνέπειες τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.

Το χειρότερο όλων, όμως, είναι ότι σε κάποιες περιπτώσεις συνδικαλιστές αναλαμβάνουν τον ρόλο του Δούρειου Ίππου, προκειμένου να προωθηθούν ή και να υλοποιηθούν αυτά τα μέτρα.

Οι “καλές ευρωπαϊκές πρακτικές” ξεκινούν από τις κερκίδες του Euro 2020 και φθάνουν στις ελληνικές επιχειρήσεις…

Όπως καταγγέλλει το ΠΑΜΕ, στην Αγγλία την κοιτίδα του Θατσερισμού, η TUC (Συνομοσπονδία Συνδικάτων Αγγλίας), κατάφερε να βρει τρόπο να “ενώσει” το ποδόσφαιρο με την διευθέτηση του χρόνου εργασίας και να παρουσιάσει ως θετικές τις ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Με αφορμή τον αγώνα του Euro 2020 μεταξύ Αγγλίας-Γερμανίας η TUC κατέθεσε αίτημα προς τους εργοδότες με το οποίο ζητούσε να επιτραπεί στους εργαζόμενους να σχολάσουν νωρίτερα, ώστε παρακολουθήσουν το ματς και να αναπληρώσουν μετά τις χαμένες ώρες εργασίας.

Το συγκεκριμένο αίτημα δεν βασίζεται φυσικά στην εκπλήρωση των αισθημάτων του φίλαθλου κοινού, ούτε καν στη σπουδαιότητα ενός εκ των κορυφαίων ντέρμπι στην διοργάνωση του Euro 2020, αφού όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η Francis Ο’ Grady, Γενική Γραμματέας της TUC, “δεν έχει σημασία αν πρόκειται για ένα σημαντικό αθλητικό γεγονός. Οι ελαστικές σχέσεις κάνουν τους εργαζόμενους χαρούμενους και αυξάνουν την παραγωγικότητα”.

Η χώρα μας, δεν λαμβάνει μέρος στο Euro 2020. αλλά προωθεί τις Euro-πρακτικές.

Οι εργοδότες, σαν έτοιμοι από καιρό, μπήκαν στο πνεύμα του πρόσφατου εργασιακού νόμου: Λίγοι, εργάζονται πολύ για λίγα.

Έτσι, μετά το δόγμα “χαμογελάτε, είναι υποχρεωτικό” σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ (My market), ήρθε το “δεν περπατάμε, πετάμε” σε εμπορική αλυσίδα (Praktiker).

Σύμφωνα με τους Ενωμένους Εργαζόμενους Ιδιωτικού Τομέα, το νέο σύστημα εντατικοποίησης της εργασίας περιλαμβάνει ασύρματους πομποδέκτες και ακουστικά στα αυτιά, με τους εργαζόμενους να τρέχουν σαν παλαβοί να εκτελέσουν καταιγισμό “οδηγιών” και εργασιών, με σκοπό να… βελτιώσουν τη φυσική και πνευματική τους κατάσταση.

Στον αντίποδα, σύμφωνα με το ΕΚΑ, τράπεζα (Alpha Bank) αποφάσισε να ξεκουράσει… μονίμως κάποιους εργαζόμενους, επειδή αρνήθηκαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα εθελούσιας (υποτίθεται) εξόδου.

Μπορεί η απόλυση να είναι καταχρηστική δεδομένου ότι οι τράπεζες στο σύνολό τους εμφανίζουν τεράστια κέρδη στους ισολογισμούς τους. Όμως, για αυτές τις περιπτώσεις ο νέος εργασιακός νόμος προβλέπει (στην χειρότερη περίπτωση) την χορήγηση επιπλέον αποζημίωσης στον εργαζόμενο, χωρίς καμία άλλη υποχρέωση εκ μέρους του εργοδότη.

Την ίδια ώρα, την απομόνωση των εργαζομένων που αρνούνται να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού, ζητάει -για πρώτη φορά- συνδικαλιστική οργάνωση!

Πρόκειται για τον Σύλλογο Εργαζομένων σε τράπεζα, ο οποίος με επιστολή του προς την Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού της τράπεζας, δηλαδή τον εργοδότη, ζητά να προβεί σε τρεις ενέργειες προς τους εργαζόμενους οι οποίοι δεν δέχονται να εμβολιαστούν:

  • Να προτείνει ευθέως τον πλήρη εμβολιασμό όλων των εργαζομένων στην τράπεζα.
  • Να κάνει χρήση του διευθυντικού δικαιώματος και να χορηγήσει υποχρεωτική άδεια σε όσους συγκαταλέγονται στην κατηγορία των αρνητών, “ώστε να ωριμάσει η σκέψη τους για την αποδοχή του εμβολιασμού, χωρίς αυτό να λειτουργεί εκδικητικά, αλλά με τη συναίνεση τους”.
  • Με την επίκληση της διάταξης του άρθρου 374 ΑΚ, ο εργοδότης να αρνηθεί την καταβολή του μισθού για όσο χρονικό διάστημα ο εργαζόμενος αρνείται να εμβολιαστεί.

Και ο…ιός των “καλών ευρωπαϊκών πρακτικών” συνεχίζει να μολύνει την αγορά εργασίας.


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου