Σε τραπεζικό αποκλεισμό χιλιάδες επαγγελματίες και νοικοκυριά

 

Είναι σαφές ότι το αρνητικό φαινόμενο της μειωμένης τραπεζικής κάλυψης διευρύνεται, πλήττοντας τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις περιοχών της ελληνικής υπαίθρου. Πλέον μεγάλο τμήμα του πληθυσμού στερείται της δυνατότητας φυσικής πρόσβασης σε τραπεζικές υπηρεσίες και προϊόντα, αναγκάζεται έτσι να μετακινείται για να εξυπηρετηθεί, με αποτέλεσμα εκτός του χρόνου που χάνει να επιβαρύνεται με σημαντικά έξοδα. Και παρά τη ραγδαία αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, εξακολουθούν να υπάρχουν τραπεζικές πράξεις-πέραν της ανάληψης και κατάθεσης χρημάτων- που απαιτούν την μετάβαση σε κατάστημα, που ασφαλώς δυσχεραίνεται από την απόσταση.

Ο αντίκτυπος του τραπεζικού αποκλεισμού στις τοπικές κοινωνίες είναι έκδηλος, καθώς η απόσυρση των σχετικών υπηρεσιών από μια περιοχή συνδέεται με τον οικονομικό μαρασμό και την υποβάθμισή της.

Επιπροσθέτως, το κλείσιμο τραπεζικών καταστημάτων έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας, καθώς οι επαγγελματίες, μεταξύ άλλων, δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη χρηματοδότηση, ιδίως σε υποβαθμισμένες αστικές περιοχές ή απομακρυσμένες περιοχές της υπαίθρου.

Είναι ενδεικτική η πρόσφατη επιστολή διαμαρτυρίας του δημάρχου Μουζακίου Φάνη Στάθη στη διοίκηση της τράπεζα Πειραιώς, για το επικείμενο κλείσιμο του τοπικού καταστήματος «Βρισκόμαστε, στη δυσάρεστη θέση να εκφράσουμε την αγανάκτηση και πικρία μας για τις αποφάσεις του Ομίλου που έχουν άμεσες και σοβαρές επιπτώσεις στην τοπική μας κοινωνία.

Το υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στο Μουζάκι, εξυπηρετεί περισσότερες από 27 Κοινότητες και οικισμούς μιας μεγάλης γεωγραφικής έκτασης με πολλές ιδιαιτερότητες, τόσο λόγω της μορφολογίας της όσο και λόγω των πληθυσμιακών χαρακτηριστικών της. Συγχρόνως εξυπηρετεί το σύνολο της επαγγελματικής, επιχειρηματικής, αγροτικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας της ευρύτερης περιοχής, τους συνταξιούχους αλλά και τους κατοίκους του Δήμου Αργιθέας, οι οποίοι λόγω απόστασης είναι αδύνατο να μετακινηθούν για την εξυπηρέτησή τους στα κεντρικά καταστήματα της Καρδίτσας».

Χωρίς ούτε ΑΤΜ

Αξίζει να σημειωθεί, ότι αν και η μείωση των τραπεζικών καταστημάτων είναι καταιγιστική, η αύξηση των αυτόματων μηχανημάτων ανάληψης μετρητών (ΑΤΜ), γίνεται με πολύ βραδύτερους ρυθμούς. Έτσι υπάρχουν περιοχές που εξυπηρετούνται μερικώς ούτε από ΑΤM!

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών,το 2020 τα τραπεζικά καταστήματα μειώθηκαν συνολικά κατά 158 σε σχέση με το 2019 (από 1.838 σε 1.680) και ποσοστιαία κατά 8,6%. Αντίστοιχα, πέρυσι τα ATM αυξήθηκαν μεν σε σύγκριση με το 2019, αλλά μόνο κατά 71 (ποσοστό 1,2%), από 5.854 σε 5.925.

Συνεπώς, οι τράπεζες για την κάλυψη των κενών εξυπηρέτησης των πελατών τους από τα καταστήματα που κλείνουν, δεν λειτουργούν τον απαιτούμενο αριθμό νέων ΑΤΜ. Έτσι, προκύπτει διεύρυνση του φαινομένου του τραπεζικού αποκλεισμού.

Πάντως, οι τράπεζες προβάλλουν ως επιχείρημα για την αργή επέκταση του δικτύου ΑΤΜ, τους αυξημένους κινδύνους ασφαλείας (επιθέσεις κλπ). Από την πλευρά τους συνδικαλιστές υποστηρίζουν ότι οι τράπεζες δεν θέλουν να επωμιστούν ούτε το κόστος λειτουργίας των νέων ΑΤΜ (ενοίκια, χρηματαποστολές κλπ).

Χάσμα με την Ευρώπη

Το χάσμα αριθμού τραπεζικών καταστημάτων στην Ελλάδα σε σύγκριση με χώρες της Ευρώπης καταγράφεται σε έρευνα της ΟΤΟΕ, που δημοσιοποιήθηκε στα τέλη του 2020:

  • Το 2010, είχαμε 41,3 καταστήματα εμπορικών τραπεζών ανά 100.000 κατοίκους. Το 2019, μόλις 19,2 καταστήματα ανά 100.000 κατοίκους έναντι 38,8 καταστημάτων ανά 100.000 κατοίκους στην Ιταλία, 34,3 στην (ανεπτυγμένη ψηφιακά) Γαλλία, 38,2 στην Πορτογαλία και 49,7 στην Ισπανία.
  • Το 2019, ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη ήταν ένα τραπεζικό κατάστημα ανά 2.530 κατοίκους. Στην Ελλάδα (με τις γνωστές γεωγραφικές ιδιομορφίες...) αντιστοιχούσε ένα κατάστημα σε 5.662 κατοίκους.
ΚΥΡ

Πηγή: sofokleousin.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου