Το πρώτο πολιτικό limit down υπέστη η ελληνική κυβέρνηση λόγω των πυρκαγιών – Πρωτοφανής η οργή των πολιτών


Τα πράγματα δεν κυλάνε ρόδινα για την κυβέρνηση της ΝΔ και ο Μητσοτάκης πρέπει να προλάβει τον κατήφορο.

Το πρώτο σοβαρό πολιτικό limit down υπέστη η ελληνική κυβέρνηση απόρροια προφανώς των καταστροφικών πυρκαγιών που έχουν συγκλονίσει όλη την Ελλάδα καθώς καταστράφηκε ανεκτίμητος πλούτος ενώ μόνο στην Βόρεια Εύβοια έχουν καταστραφεί 340-350 χιλιάδες στρέμματα παρθένου πευκοδάσους ενώ έχουν καεί 1000 σπίτια και βιοτεχνίες.
Η ίδια τρομακτικά απελπιστική εικόνα και στην Βόρεια Αττική, οι καταγγελίες συγκλονιστικές, οι καταστροφές πρωτοφανείς.
Προφανώς και δεν μπορεί να δεχθούμε τα επιχειρήματα ορισμένων υπερφίαλων ότι η κυβέρνηση αδιαφόρησε.
Προφανώς και αυτό δεν συνέβη.
Αυτό όμως που είναι γεγονός είναι ότι το επιτελικό κράτος αποδείχθηκε ανίκανο να διαχειριστεί την καταστροφή.

Η βασική στρατηγική της κυβέρνησης, της πολιτικής προστασίας και των δυνάμεων που υπάγονται σε αυτή ήταν να αποτραπούν οι θάνατοι.
Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, προτεραιότητα ήταν οι εκκενώσεις χωριών, οικισμών, έτσι διασφαλίστηκε ότι δεν είχαμε νεκρούς.
Όντως νεκροί δεν υπήρξαν και η εξέλιξη αυτή είναι κομβικής σημασίας.
Όμως από την άλλη οι εκκενώσεις οδήγησαν σε πρωτοφανείς καταστροφές, μόνο στην Εύβοια καταστράφηκαν 1000 σπίτια, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Μαντουδίου.
Επίσης αναφορές αρμοδίων αξιωματικών ότι πετούσαν εναέρια μέσα αλλά εάν δεν τα βλέπουν οι πολίτες της Εύβοιας, είναι πρόβλημα τους, δεν αποτελεί σοβαρή επιχειρηματολογία και σίγουρα αποδοκιμάζονται τέτοιες αναφορές.

Ποια τα πολιτικά συμπεράσματα

Τα πολιτικά συμπεράσματα είναι ότι η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός αποδείχθηκαν ανεπαρκείς.
Ότι κάηκαν, καταστράφηκαν αχανείς εκτάσεις με νηνεμία, με άπνοια, δηλαδή χωρίς αέρα είναι μια συγκλονιστική πραγματικότητα.
Η Πολιτική Προστασία και οι μηχανισμοί της έδρασαν μόνο στο σκέλος των εκκενώσεων, όχι στην πρόληψη των πυρκαγιών και όχι στην κατάσβεση.
Στο σκέλος της κατάσβεσης, η εικόνα της απόδοσης του κράτους ήταν τραγική.
Οι πολίτες στις περιοχές που καταστράφηκαν, γνωρίζουν πολύ καλά πόσο η αδράνεια του επιτελικού κράτους ήταν εγκληματική.
Οι πολίτες επέδειξαν πρωτοφανή οργή, δεν υπάρχει άλλο προηγούμενο όπου οι πολίτες να δείχνουν τόσο οργισμένη συμπεριφορά.
Προφανώς στην Αθήνα και εκεί όπου οι πολίτες δεν αισθάνθηκαν τις καταστροφές, μπορεί να κυριαρχήσει η προπαγάνδα ορισμένων μέσων ενημέρωσης ότι άπαξ και δεν υπήρχαν νεκροί… η προσπάθεια ήταν επιτυχής.
Με επιχειρήματα – νηπιαγωγείου – ότι ευθύνεται η κλιματική αλλαγή – ίσως πείσουν ορισμένους πολίτες.
Όμως σε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, που δεν βλέπει τις εξελίξεις κομματικά ή με πολιτικό πρίσμα, το επιτελικό κράτος απέτυχε στην διαχείριση αυτής της κρίσης.
Οι τρομακτικές καταστροφές, σε Βόρεια Εύβοια, Βόρεια Αττική, Μάνη Λακωνίας και ξανά στην Αρχαία Ολυμπία είναι απόδειξη ότι οι μηχανισμοί πρόληψης δεν λειτούργησαν.
Το κράτος αποδείχθηκε – όπως δυστυχώς συμβαίνει – ανεπαρκές – κατώτερο των περιστάσεων, ενώ πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες δειλοί, καθώς κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για αυτή την νέα καταστροφή.

Τα πολιτικά λάθη

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενώ ξεκίνησε δυναμικά, ως κόμμα της ελεύθερης αγοράς... με αφορμή την διαχείριση της πανδημίας δίχασε αχρείαστα την κοινωνία με τον διαχωρισμό εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι.
Ένας διαχωρισμός που επιστημονικά είναι διάτρητος ειδικά μάλιστα μετά από 16 μήνες lockdowns που προκάλεσαν μεγάλη κοινωνική δυσφορία.
Ο διαχωρισμός αυτός εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων καθώς και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού είναι επιστημονικά σαθρά.
Τα στοιχεία από το Ισραήλ αποδεικνύουν ότι οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν και νοσούν ενώ είναι φορείς, μεταδίδουν και νοσούν μέχρι και αυτοί που έχουν εμβολιστεί με 3η δόση εμβολίων.
Τα CDC τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ ανέφεραν έμμεσα ότι τα πιστοποιητικά εμβολίων είναι μάταια όταν κάθε 6 μήνες χάνεται η ανοσία από τα εμβόλια.
Το πρώτο μεγάλο πολιτικό λάθος της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν ότι επιχείρησε να επιβάλλει εμβολιασμούς προκαλώντας μεγάλη αντίδραση στην κοινωνία και εξηγώντας γιατί 3 εκατ πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί.
Το δεύτερο μεγάλο λάθος, που αποδείχθηκε και καταστροφικό ήταν η ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών.
Το δεύτερο αυτό λάθος έχει προκαλέσει το πρώτο μεγάλο πολιτικό limit down στην κυβέρνηση….
Τηλεφωνική δημοσκόπηση που βρίσκεται σε εξέλιξη, επιβεβαιώνει ότι μέρος της κοινωνίας επικρίνει για αν επάρκεια τον κρατικό μηχανισμό.
Από το μέγεθος της καταστροφής προκύπτει ότι απλά ο κρατικός μηχανισμός ήταν αναποτελεσματικός.
Απέναντι στην κυβέρνηση που βρίσκεται σε φθορά και πτώση βρίσκεται μια ημιδιαλυμένη και ανύπαρκτη αντιπολίτευση που δεν εκφράζει την αγανακτισμένη κοινωνία.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όσο και εάν προσπαθήσει να ωραιοποιήσει τις δραματικές καταστάσεις, δεν κέρδισε πολιτικά ούτε από τον διαχωρισμό των ελλήνων μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, και προφανώς μόνο πολιτική ζημία θα υποστεί από την απαράδεκτη κακοδιαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών.
Τα πράγματα δεν κυλάνε ρόδινα για την κυβέρνηση της ΝΔ και ο Μητσοτάκης πρέπει να προλάβει τον κατήφορο.
Πολλά μέλη της κυβέρνησης είναι κατώτερα των περιστάσεων και σίγουρα κάποιος πρέπει να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την εθνική καταστροφή που συντελέστηκε με τις πυρκαγιές.
Ορισμένοι για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα αναφέρουν επιχειρήματα περί κλιματικής αλλαγής και εμπρησμών.
Το πρώτο επιχείρημα είναι διάτρητο και ασόβαρο, το δεύτερο επιχείρημα όμως περί εμπρησμών – που σίγουρα μεγάλο μέρος των πυρκαγιών είναι από εμπρησμό – επιβάλλει ένα κράτος να έχει τους μηχανισμούς πρόληψης.
Εάν ένα κράτος είναι έρμαιο των εμπρησμών και των πυρομανών, τότε δεν υπάρχει κράτος, τότε το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι έχει εκτιμηθεί.
Το επιτελικό κράτος δυστυχώς ήταν τραγικά αναποτελεσματικό, ανίκανο να διαχειριστεί μια μεγάλη κρίση και απέδειξε ότι αυτή η χώρα δεν έχει κράτος, η παραπαίουσα κατάσταση που κυριαρχεί εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει αλλάξει στο ελάχιστο.

Δεν μπορεί να εμπιστευτεί ο πολίτης ένα ανεπαρκές επιτελικό κράτος.
Απαιτούνται, άμεσα σχεδιασμός αναδάσωσης όλων των καμένων δασών και ξεκάθαρο σχέδιο οικονομικής υποστήριξης – αλλά σοβαρής οικονομικής υποστήριξης – όσων καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές.
Προφανώς τα 3.500 ή 5.000 ευρώ είναι αστειότητες.
Χρειάζεται σχέδιο και τα μέσα ενημέρωσης – που στοχοποιήθηκαν για μια ακόμη φορά ως αναξιόπιστα – θα πρέπει να κάνουν ένα μεγάλο βήμα.
Ότι χρήματα διατεθούν στα μέσα ενημέρωσης από εδώ και πέρα, να ακυρωθούν και όλα τα χρήματα αυτά να δοθούν στους πυρόπληκτους.
Με απόφαση της κυβέρνησης εάν συμβεί αυτό, θα είναι τουλάχιστον μια ελάχιστη πράξη εξιλέωσης ενός κλάδου των μέσων μαζικής ενημέρωσης που στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας θεωρούνται αναξιόπιστα.

Πηγή: bankingnews.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου