Κυβέρνηση με Πράσινους και Φιλελεύθερους, αλλά ποιος θα ηγείται;

 

Το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γερμανία διαμορφώνει ένα νέο πολιτικό σκηνικό και οι ισορροπίες για να προκύψει ισχυρή κυβέρνηση με σαφή προσανατολισμό είναι πολύ λεπτές

Του Νίκου Αλεξάτου

Το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γερμανία διαμορφώνει ένα νέο πολιτικό σκηνικό. Η επαναφορά των Σοσιαλδημοκρατών ως μείζων πολιτική δύναμη πιστώνεται στην προσωπικότητα του Όλαφ Σολτς, που ανήκει στη δεξιά πτέρυγα του κόμματός του και που έχει δείξει τις αντιλήψεις του ως δήμαρχος του κρατιδίου του Αμβούργου αλλά και ως ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών. Ο Σολτς κατάφερε να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που τρόμαζε το κόμμα του μέχρι πριν λίγους μήνες και φέρνει το SPD στην πρώτη θέση μετά από 19 χρόνια. Η διαφορά με την Χριστιανοδημοκρατική CDU/CSU βρίσκεται στη 1,2 με 1,5 ποσοστιαία μονάδα, το ενδεχόμενο να ανατραπεί αυτό απομακρύνεται ώρα με την ώρα.

Κι ενώ ο Λάσετ μέχρι τις 9.30 το βράδυ έλεγε ότι αυτός θα είναι ο επικεφαλής στις διαπραγματεύσεις  για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Σαξωνίας-Ανχάλτης, Ράινερ Χάζελχοφ, επίσης Χριστιανοδημοκράτης, μιλάει για “καταστροφή της χριστιανοδημοκρατίας στην ανατολική Γερμανία“. Ενδεικτικό είναι πως ο πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος, Χανς-Γκέοργκ Μάασεν, που αποπέμφθηκε γιατί φανερά σχετικοποιούσε ακροδεξιές ενέργειες και κατέβηκε υποψήφιος της Χριστιανοδημοκρατίας στη Θουριγγία, με την ελπίδα να περισώσει τη διαρροή ψήφων προς την άκρα δεξιά δεν εξελέγη. Επανεξελέγη όμως με απευθείας ψήφο σε μονοεδρική ο Σοσιαλδημοκράτης, Καρλ Λάουτερμπαχ, εκφραστής της σκληρής γραμμής υπέρ των περιοριστικών μέτρων σχετικά με την πανδημία.

Ενώ η Χριστιανοδημοκρατία αρχίζει να μετράει τις πληγές της που αυξάνουν όσο περνάει η ώρα, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι (FDP) ανοίγουν ήδη τους διαύλους επικοινωνίας ώστε να αρχίσει η προετοιμασία για τις διαπραγματεύσεις. Το να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στα δυο κόμματα δεν είναι εύκολη υπόθεση αλλά ήδη βρίσκονται κάποια κοινά σημεία όπως, οι ψηφιακές υποδομές και ο εκσυγχρονισμός του κράτους. Κι ενώ δεν γίνονται ακόμα ρητές αναφορές είναι σαφές ότι τα δύο κόμματα θα έρθουν σε επαφή, ή μάλλον βρίσκονται άτυπα ήδη, ώστε να βρουν τον κοινό τόπο και να μπορέσουν να διαπραγματευτούν με το ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα για τον σχηματισμό της τρικομματικής κυβέρνησης. Ο Σολτς πάντως θα ήθελε να δει σχηματισμό κυβέρνησης πριν τα Χριστούγεννα, καθώς δεν είναι σπάνιο οι σχετικές διαπραγματεύσεις να κρατάνε αρκετούς μήνες μετά τις εκλογές. Σε κάθε περίπτωση είτε είναι οι Σοσιαλδημοκράτες είτε οι Χριστιανοδημοκράτες επικεφαλής, θα πρέπει να κάνουν σημαντικές παραχωρήσεις στους άλλους δύο συμμετέχοντες, πράγμα που κάνει την εξίσωση εξαιρετικά περίπλοκη.

Η ακύρωση του ενδεχόμενου συμμετοχής στην κυβέρνηση του αριστερού κόμματος Die Linke χαιρετίζεται από όλο το φιλελεύθερο και συντηρητικό φάσμα. Ως την καλύτερη είδηση της βραδιάς, χαρακτηρίζει η κεντροδεξιά εφημερίδα της Ζυρίχης NeueZürcherZeitung το γεγονός ότι οι Γερμανοί «γλύτωσαν» από μια κυβέρνηση με συμμετοχή των “σκούρων κόκκινων”.  Το αριστερό κόμμα εισέρχεται σε βαθιά κρίση καθώς ναι μεν καταφέρνει να μπει οριακά στη Βουλή, οι απώλειές του όμως, είναι πολύ μεγάλες σε ποσοστά και σε απόλυτους αριθμούς ψήφων. Το τι οδήγησε εκεί σε μια χώρα που τα κοινωνικά προβλήματα συνεχώς οξύνονται σίγουρα θα απασχολήσουν στο επόμενο διάστημα. Πάντως το άθροισμα των εδρών Σοσιαλδημοκρατίας, Πρασίνων και Αριστεράς δεν φτάνει για το σχηματισμό κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Στην άκρα δεξιά φαίνεται η σταθεροποίηση της εκλογικής της βάσης. Δεχόμενη επιθέσεις από όλο το δημοκρατικό πολιτικό φάσμα κατορθώνει να πιάσει 10% και αναδεικνύεται σε βασική πολιτική συνιστώσα στις περιοχές της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Κι σε αυτό το κόμμα μπορούν να εμφανιστούν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, διασπαστικές τάσεις που να αντιστοιχούν στη γεωγραφική κατανομή της πολιτικής του δύναμης.

Η Μέρκελ φεύγει και αφήνει πίσω της μια διασπασμένη και διχασμένη Γερμανία, που δεν μπορεί να διανείμει τον ολοένα και αυξανόμενο πλούτο της με τρόπο κοινωνικά δίκαιο, μια κοινωνία με πολλαπλές κρίσεις ταυτότητας και προοπτικής, αλλά αφήνει και βαριά κληρονομιά για το κόμμα της, την ιστορική του ήττα. Το πολιτικό σκηνικό στη Γερμανία είναι πρωτοφανές και οι ισορροπίες που πρέπει να τηρηθούν ώστε να προκύψει ισχυρή κυβέρνηση με σαφή προσανατολισμό είναι πολύ λεπτές.


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου