Μαρία Ρέσα, Νόμπελ Ειρήνης: «Μπήκαμε στην εποχή του ψηφιακού αυταρχισμού»

 

Το Νόμπελ Ειρήνης απονεμήθηκε στις 8 Οκτωβρίου στη Φιλιππινέζα δημοσιογράφο Μαρία Ρέσα και στον αρχισυντάκτη της ρωσικής εφημερίδας Novaya Gazeta, Ντμίτρι Μουράτοφ. Η 58χρονη Μαρία Ρέσα, πρώην ανταποκρίτρια του CNN στη Νοτιοανατολική Ασία, συνίδρυσε την ανεξάρτητη ειδησεογραφική ιστοσελίδα Rappler, το 2012, για να ερευνήσει και να εκθέσει τη βίαιη δράση και τις καταχρήσεις εξουσίας του Προέδρου των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε.

Όπως αναφέρει η νορβηγική επιτροπή που απένειμε το Νόμπελ, η Ρέσα «χρησιμοποιεί την ελευθερία της έκφρασης για να εκθέσει τις καταχρήσεις της εξουσίας και τον αυξανόμενο αυταρχισμό στη χώρα στην οποία γεννήθηκε, τις Φιλιππίνες».

Σε συνέντευξή της στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, η Μαρία Ρέσα αναφέρει ότι την τελευταία φορά που ένας δημοσιογράφος πήρε αυτό το βραβείο ήταν πριν 85 χρόνια και αυτό δεν του έκανε καθόλου καλό. «Ήταν το 1936, ο Carl von Ossietzky, ο οποίος είχε καταγγείλει τον Γερμανικό επανεξοπλισμό, είχε εγκλεισθεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης [πέθανε από φυματίωση το 1938 στη φυλακή]», λέει η Ρέσα και καταλήγει: «Δεν ξέρω αν το έχει σκεφτεί η επιτροπή αυτό»! 

«Για μένα, η πιο ανταποδοτική πλευρά αυτού του βραβείου είναι ότι απευθύνεται σε όλους τους δημοσιογράφους που ζουν υπό πίεση, είτε στις Φιλιππίνες είτε αλλού.», λέει η δημοσιογράφος. Υπάρχουν και τέτοιοι δημοσιογράφοι. Λίγοι, αλλά υπάρχουν.

Το θέμα είναι τι θα γίνει με τον «ψηφιακό αυταρχισμό» και τη «διανομή fake news με τη δύναμη των αλγορίθμων», που καταγγέλλει η Μαρία Ρέσα. Τι θα γίνει με την τεράστια δύναμη που κατέχουν οι μεγάλες πλατφόρμες του διαδικτύου, οι οποίες ασκούν λογοκρισία με βάση τις δικές τους αξιολογήσεις για το τι συνιστά βία ή ρητορική μίσους, ή με βάση τις αξιολογήσεις των πλανητικών υπερδυνάμεων και συγκεκριμένα των ΗΠΑ (δες το σχετικό άρθρο «Η μαύρη λίστα του διαδικτύου» artinews.gr). Και πιο πολύ απ' όλα είναι πως θα προστατευθούν οι δημοσιογράφοι ώστε να μην έχουν την τύχη του Carl von Ossietzky, της Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία στη Μάλτα, ή του δικού μας Γιώργου Καραϊβάζ καθώς και όλων εκείνων που δεν συμμορφώνονται προς τας υποδείξεις των εξουσιών.

* Πληροφορίες από τη Le Monde

Πηγή: artinews.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου