Το… πολυτελές ελληνικό ΕΣΥ

 

Του Δημήτρη Μηλάκα

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας την τελευταία εβδομάδα και σύμφωνα με την data base του Reuters διαμορφώνεται από τους εξής αριθμούς:

463 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

- 12.989.239 δόσεις εμβολίων έχουν χορηγηθεί μέχρι στιγμής.

- 60,6% του συνολικού πληθυσμού της χώρας θεωρείται πλήρως εμβολιασμένο.

- 10%του πληθυσμού (συνολική εμβολιαστική κάλυψη 70,6%) θα έχει εμβολιαστεί σε περίπου 80 ημέρες.

- Πάνω από 800.000 μολύνσεις από την αρχή της πανδημίας.

- Πάνω από 16.414 οι θάνατοι που σχετίζονται με τον κορωνοϊό από την έναρξη της πανδημίας.

Για να αποτυπωθεί ευκρινέστερα η επιδημιολογική εικόνα, απαραίτητη είναι και μια ματιά στο σύστημα Υγείας, καθώς αποτελεί βασικό παράγοντα της συνάρτησης. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν είναι πολυτέλεια (όπως είπε πρόσφατα φέρελπις κυβερνητικός παράγοντας) για μια χώρα να έχει ένα σύστημα Υγείας που να μπορεί να ανταποκριθεί στην πίεση που περιγράφουν οι παραπάνω αριθμοί. Το σίγουρο πάντως είναι ότι το ελληνικό σύστημα Υγείας, όπως είναι δομημένο, δεν μπορεί, καθώς την περασμένη Τρίτη ήταν πάνω από 70 οι ασθενείς που ήταν σε λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι ΜΕΘ, ενώ αρκετοί είναι οι διασωληνωμένοι ασθενείς που νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ σε απλές νοσοκομειακές κλίνες.

Στην Αυστρία, όπου έχουν ήδη ληφθεί επιπρόσθετα μέτρα, η κατάσταση εμφανίζεται χειρότερη, καθώς εκεί καταγράφονται 663 νέες μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους. Στην Αυστρία η εμβολιαστική κάλυψη είναι 66,3% και σε περίπου δύο μήνες αναμένεται να φτάσει στο 77% του συνολικού πληθυσμού. Παρά την έξαρση της πανδημίας, πάντως, το αυστριακό σύστημα Υγείας μπορεί να διαθέσει τις απαραίτητες ΜΕΘ και δεν υπάρχουν ασθενείς διασωληνωμένοι σε… ράντζα.

Στη Γερμανία η τρέχουσα έξαρση προσθέτει 231 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Με 68,1% εμβολιαστική κάλυψη επί του συνολικού πληθυσμού, το γερμανικό σύστημα Υγείας, προφανώς, μπορεί και προσφέρει απόλυτα ικανοποιητική περίθαλψη.

Στην Πορτογαλία επίσης το σύστημα Υγείας δεν χρειάζεται ράντζα, καθότι εκεί καταγράφονται μόλις 75 νέες μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους, ενώ η εμβολιαστική κάλυψη του συνολικού πληθυσμού θα φτάσει το επόμενο δίμηνο στο 89%.

Τα ίδια πάνω – κάτω ισχύουν και για τις υπόλοιπες χώρες της δυτικής Ευρώπης. Εκεί που η κατάσταση μοιάζει ή είναι χειρότερη από την ελληνική επιδημιολογική πραγματικότητα είναι οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων.

Πρόκειται για χώρες που οι πολιτικές τους ηγεσίες (όπως και η ελληνική), προφανώς, θεωρούν πολυτέλεια την επένδυση σε ένα σύστημα Υγείας που να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις ανάγκες που έχουν προκύψει από την πανδημία.


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου