Έχουν ξεφύγει οι τουρκικές απαιτήσεις

 

Του Δημήτρη Γκάζη

Δεν έχουν τέλος οι ολοένα και πιο παράλογες τουρκικές προκλήσεις απέναντι στη χώρα μας. Με μπαράζ προκλητικών δηλώσεων οι βασικοί εκπρόσωποι του ερντογανικού καθεστώτος δείχνουν τις προθέσεις της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής για το 2022. Ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ επιμένει, με το γνωστό τραμπούκικο ύφος, να αμφισβητεί την κυριαρχία της χώρας μας στα ελληνικά νησιά, ενώ ο «σοβαρός» υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σπεύδει να μεταφράσει τις απειλές αυτές στην επίσημη διπλωματική γλώσσα…

Η Ελλάδα καλείται λοιπόν να προχωρήσει σε αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, καθώς οποιαδήποτε κίνηση ενίσχυσης της άμυνας θεωρείται έκνομη από την Άγκυρα, σύμφωνα με τον τρόπο που αυτή διαβάζει το διεθνές δίκαιο (που διαρκώς παραβιάζει) και τη συνθήκη της Λωζάνης (που διαρκώς αμφισβητεί). Σε περίπτωση που δεν συμμορφωθεί η χώρα μας με αυτή την ανάγνωση, η Τουρκία επαναφέρει τις γνωστές αναθεωρητικές της απόψεις, που αμφισβητούν όχι απλά τα κυριαρχικά δικαιώματα αλλά και συνολικά την κυριαρχία – όχι μόνο σε μερικές βραχονησίδες αλλά στα νησιά του μισού Αιγαίου, τα οποία θεωρεί δική της ιδιοκτησία. Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία επιδιώκει να καταστήσει ένα διαχρονικό αλλά παράλογο και χαμηλά στην ατζέντα αίτημα της τουρκικής διπλωματίας σε κεντρικό ζήτημα της αντιπαράθεσης στο Αιγαίο, επιβάλλοντας τετελεσμένα μέσω των απειλών, και αναζητώντας νομικά ερείσματα μέσω της διεθνοποίησής του.

Εξέταση εννοιών «υπό μια ευρεία προοπτική»

Ο εξ απορρήτων του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, εντάσσει αυτές τις προκλήσεις στη συνολική στρατηγική της Άγκυρας. Με πρόσφατες δηλώσεις του δίνει το περίγραμμα των στόχων της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας για τη νέα χρονιά: «Η Τουρκία πρέπει να εξετάσει τις έννοιες της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ευημερίας υπό μια ευρεία προοπτική. Από την κρίση του Κόλπου μέχρι τη Λιβύη, από τον πόλεμο του Καραμπάχ μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο, αποκλείεται να παραμείνουμε αδιάφοροι απέναντι στις περιφερειακές εξελίξεις που μας αφορούν ιδιαίτερα. Ακόμα κι αν προσπαθήσεις να αγνοήσεις αυτά τα προβλήματα, αν δεν λάβεις έγκαιρα μέτρα θα έρθουν στην πόρτα σου, αλλά αυτή τη φορά θα σε πιάσουν απροετοίμαστο». Συνεχίζει αναφέροντας: «Ως εκ τούτου, το 2022 και στη διαδικασία που οδηγεί μέχρι το 2023, η Τουρκία θα συνεχίσει να ενισχύει τις περιφερειακές και παγκόσμιες συμμαχίες της, αυξάνοντας παράλληλα τις εθνικές ευκαιρίες και ικανότητές της σε μια προοπτική ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής».

Η Τουρκία παραμένει δραστήρια σε όλα τα μέτωπα που άνοιξε την προηγούμενη διετία. Επιδιώκει να αποκαταστήσει σχέσεις με χώρες της περιοχής (Αίγυπτος, ΗΑΕ). Διατηρεί την ψυχρότητα με τις ΗΠΑ, σε ένα διαρκές παζάρι ισχύος, επιβάλλοντας όμως την ουδετερότητα του ΝΑΤΟ στις προκλητικές της ενέργειες σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο. Ενώ όσον αφορά πιο ειδικά την Ελλάδα και την Κύπρο, επικεντρώνεται στη σταθερή παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο απειλώντας διαρκώς την ίδια την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα αναθεωρεί τη λογική των «ήρεμων νερών» στο Αιγαίο, ανεβάζοντας τους τόνους. Παράλληλα συνεχίζει να διατηρεί ενεργή τόσο την διαρκή απειλή εργαλειοποίησης των μεταναστευτικών ροών όσο και τα παιχνίδια αποσταθεροποίησης στη Θράκη με όχημα τη δράση κύκλων της μουσουλμανικής μειονότητας καθοδηγούμενων από το Προξενείο της Ξάνθης.

Στόχος της μέσα στο 2022 είναι να πετύχει νίκες και να κατοχυρώσει τετελεσμένα, με το βλέμμα στραμμένο στο διπλό ορόσημο του 2023: χρονιά προεδρικών εκλογών αλλά και επέτειος των 100 χρόνων από την ίδρυση του τουρκικού κράτους.

Στόχος της Τουρκίας μέσα στο 2022 είναι να πετύχει νίκες και να κατοχυρώσει τετελεσμένα, με το βλέμμα στραμμένο στο διπλό ορόσημο του 2023: χρονιά προεδρικών εκλογών αλλά και επέτειος των 100 χρόνων από την ίδρυση του τουρκικού κράτους

«Θα μας σώσουν οι σύμμαχοι»…

Στην Ελλάδα, δηλώσεις όπως οι παραπάνω διαβάζονται ως υπερβολές των «παραφρόνων» υπουργών του Ερντογάν, που γίνονται για εσωτερική κατανάλωση. Έτσι κι αλλιώς η Τουρκία είναι απομονωμένη, η οικονομία της κατρακυλά διαρκώς και εμείς έχουμε ισχυρούς συμμάχους να μας προστατεύουν: με αυτό το αφήγημα που κυριαρχεί στο δημόσιο συνεχίζουμε να πορευόμαστε ως χώρα, παρακολουθώντας αμέριμνοι την Τουρκία να κλιμακώνει τις απαιτήσεις της, χωρίς να παίρνουμε μέτρα αποτροπής, ικανά να της κόψουν τη φόρα.

Είναι να απορεί κανείς: Πώς είναι δυνατόν η μόνη απάντηση σε όσα παράλογα λέει η Άγκυρα να είναι κάποιες χλιαρές δηλώσεις των υπουργών Δένδια και Παναγιωτόπουλου; Το μόνιμο μοτίβο των τηλεφωνικών επαφών, μετά από κάθε τουρκική πρόκληση, του κ. Δένδια με εκπροσώπους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και οι ουδέτερες δηλώσεις που ακολουθούν, σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν δείγμα μιας ενεργητικής διπλωματίας. Στην πράξη η στάση αυτή της ελληνικής πλευράς ανοίγει την όρεξη της γείτονος και συνιστά ντε φάκτο αποδοχή, όλα αυτά να μπουν αργά ή γρήγορα και επίσημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων…

Η Αθήνα θεωρεί (και το δηλώνει με περηφάνια…) ότι θα τη σώσουν οι σύμμαχοι. Όσο όμως η ίδια δεν διεκδικεί τα δίκια της, όσο η ίδια επιδεικνύει αυτή τη μνημειώδη αταραξία και αδράνεια στις μικρές και μεγάλες προκλήσεις της Τουρκίας, κανένας δεν πρόκειται να καλύψει το κενό.

Εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κ. Ν Ανδρουλάκης επανάφερε την πρόταση για μια πρωτοβουλία που θα πιέζει την Ε.Ε. για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Είναι αδιανόητο να υπάρχουν κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ισπανία και η Γερμανία, που συνεχίζουν να εξοπλίζουν την Τουρκία. Πρέπει επιτέλους και μέσω της νέας προεδρίας της Γαλλίας (στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) υπό τον κ. Μακρόν, να υπάρξει απόφαση που δεν θα επιτρέπει σε αυτά τα κράτη να έχουν τέτοιες συνέργειες με την τουρκική ηγεσία». Είναι τέτοια η ανομβρία στην εξωτερική πολιτική της χώρας μας που ακόμη και αυτή η εντός των ευρωπαϊκών ορίων πρόταση του κ. Ανδρουλάκη, φαντάζει όαση στην έρημο!


Μπαράζ προκλητικών δηλώσεων

  • 15/12/2021, Μεβλούτ Τσαβούσογλου (υπουργός Εξωτερικών) σε συζήτηση στο κοινοβούλιο της Τουρκίας: «Τα νησιά του Αιγαίου παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα υπό όρους με τις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων, και πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα. Εφόσον η σημερινή κατάσταση συνεχιστεί, τίθεται θέμα κυριαρχίας, και αυτό σημαίνουν οι επιστολές μας στον ΟΗΕ».
  • 25/12/2021, Χουλουσί Ακάρ (υπουργός Άμυνας): «Σε απόσταση 1950 μέτρων βρίσκεται το Καστελόριζο. 1950 μέτρα! Ένας σπουδαστής της στρατιωτικής ακαδημίας μπορεί να φτάσει εκεί κολυμπώντας».
  • 27/12/2021, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την παρουσίαση πεπραγμένων της εξωτερικής πολιτικής: «Στις σχέσεις μας με την Ελλάδα δεν δείξαμε ανοχή στα εχθρικά βήματα. Σε σημαντικά θέματα, συμπεριλαμβανομένων των παραβιάσεων του αποστρατικοποιημένου καθεστώτος των νησιών του Αιγαίου, τόσο στη διπλωματία όσο και στο πεδίο δεν αφήσαμε κενά. Στο πλαίσιο αυτό, με επιστολή που στείλαμε στα Ηνωμένα Έθνη, καταγράψαμε πως η παραβίαση του αποστρατικοποιημένου καθεστώτος των νησιών θα καταστήσει αμφισβητήσιμο και το θέμα της κυριαρχίας σε αυτά».
  • 2/1/2022, Χουλουσί Ακάρ, σε συνέντευξη στην εφημερίδα Μιλιέτ: «Η Συνθήκη της Λωζάνης λέει: “Υπάρχουν 23 νησιά, δεν μπορούν να εξοπλιστούν”. 16 από αυτά έχουν εξοπλιστεί. Όταν το λέμε αυτό, οι άνθρωποι (σ.σ. Έλληνες) λένε ότι “μας απειλούν”. Τα εξοπλίσατε, κάνατε λάθος. Μετά σηκώνονται και το λένε πρόκληση. Πραγματοποιούν εορταστικές εκδηλώσεις στη Χίο, στη Σάμο, στις Οινούσσες, “μέσα στα πόδια μας”».
  • 4/1/2022, Ντεβλέτ Μπαχτσελί (πρόεδρος του συγκυβερνώντος Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης) σε ομιλία στην Κ.Ο. του κόμματός του: «Η κούρσα των εξοπλισμών της Ελλάδας, η παραβίαση της Λωζάνης και του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο, και η παραβίαση των περιοχών της θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας σε συντονισμό με τον ελληνοκυπριακό τομέα στο νότο είναι πρωτόγονες κινήσεις κυριαρχίας, που δεν χωνεύονται εύκολα… Η Ελλάδα προχωρά με γοργούς ρυθμούς προς το να γίνει ένα κράτος-ταραξίας. Αυτό το έμμισθο υποτελές κράτος, που αγκαλιάζει το PKK και τους γκιουλενιστές, θα πρέπει αμέσως να σταματήσει να δοκιμάζει περαιτέρω την υπομονή μας».
Πηγή: edromos.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου