Μήνυμα του Σεργκέι Λαβρόφ στον Νίκο Δένδια για Αιγαίο και Κυπριακό
Του Πέτρου Παπακωνσταντίνου
ΜΟΣΧΑ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Μπορεί η κρίση στην Ουκρανία να έπαιξε καταλυτικό ρόλο για τη χθεσινή συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα –την πέμπτη σε διάστημα δυόμισι ετών–, αλλά οι δηλώσεις των δύο υπουργών Εξωτερικών έβγαλαν τίτλους και για ζωτικά θέματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας και της Κύπρου. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τις κατ’ ιδίαν διαβουλεύσεις τους και τη συνάντηση των διευρυμένων αντιπροσωπειών, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας εξέφρασε την προθυμία της Ρωσίας να μεσολαβήσει για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. «Θα ήθελα να επιβεβαιώσω τη στάση μας υπέρ της διευθέτησης οποιωνδήποτε διαφορών, όπως αυτή μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, βάσει του διεθνούς δικαίου και της αμοιβαίας συμφωνίας των μερών. Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε στη διευθέτηση των διαφορών», τόνισε ο κ. Λαβρόφ, σπεύδοντας να προσθέσει: «Ο Νίκος πρέπει να κάνει τα παράπονά του στους δυτικούς σας συμμάχους, οι οποίοι σήμερα έχουν ρίξει όλο το βάρος στην Ουκρανία».
Προηγουμένως, ο κ. Δένδιας είχε χαρακτηρίσει «απολύτως προσχηματικές» τις αιτιάσεις της Αγκυρας για τη στρατιωτικοποίηση ελληνικών νήσων, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία διατηρεί μια ολόκληρη στρατιά απέναντι στα εν λόγω νησιά και υπενθυμίζοντας ότι η ρύθμιση για αποστρατιωτικοποίηση των Δωδεκανήσων έγινε για να ικανοποιηθούν οι ανησυχίες της Σοβιετικής Ενωσης και δεν υπεγράφη από την Τουρκία, στην οποία δεν έπεφτε κανένας λόγος.
Ερωτηθείς από ρωσικό μέσο για το Κυπριακό, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «θα ήταν ευτυχής» εάν μπορούσαν να ξαναρχίσουν συνομιλίες στο πλαίσιο του ΟΗΕ, τόνισε όμως ότι μόνη βάση είναι η δικοινοτική – διζωνική ομοσπονδία που προβλέπουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και την οποία η Αγκυρα απορρίπτει, επιμένοντας ότι πρέπει να αναγνωριστεί προηγουμένως η τουρκοκυπριακή οντότητα, κάτι «απολύτως απαράδεκτο για την ελληνική πλευρά». Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο κ. Λαβρόφ επιβεβαίωσε τη ρωσική θέση για λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και επανέφερε τη ρωσική πρόταση να αντικατασταθεί το σημερινό καθεστώς των εγγυητριών δυνάμεων από την ανάληψη αντίστοιχου ρόλου από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ανησυχία για το Ντονμπάς
Αναφορικά με την απότομη κλιμάκωση της έντασης στο Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας το τελευταίο διήμερο, η «Κ» ρώτησε τον Σεργκέι Λαβρόφ εάν μια εκτεταμένη επιχείρηση του ουκρανικού στρατού εναντίον των ρωσόφωνων αυτονομιστών θα αποτελούσε casus belli για τη Μόσχα. Ιδού τι μας απάντησε:
Οι εγγυήσεις ασφαλείας που προτείνουμε αφορούν και την Αν. Μεσόγειο, δηλώνει ο Ρώσος ΥΠΕΞ –Από έναν πόλεμο δεν θα υπάρξουν νικητές, τόνισε ο Ελληνας ΥΠΕΞ.
«Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη γραμμή επαφής στο Ντονμπάς, μας ανησυχούν έντονα οι πρόσφατες αναφορές –από χθες ή και προχθές– περί απότομης αύξησης των βομβαρδισμών με χρήση όπλων που απαγορεύονται από τις συμφωνίες του Μινσκ». Ο Ρώσος αξιωματούχος κατηγόρησε το Κίεβο για τις παραβιάσεις, του καταλόγισε ότι αρνείται όλα τα πρόσφατα μέτρα που συμφωνήθηκαν για τη θωράκιση της εκεχειρίας και αποδοκίμασε το γεγονός ότι αρνείται να συνομιλήσει απευθείας με τους ρωσόφωνους αυτονομιστές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Εξέφρασε επίσης παράπονα για τον Οργανισμό Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη, που έχει αναλάβει την επιτήρηση της εκεχειρίας, υποστηρίζοντας ότι αρχικά προσπαθούσε να είναι αντικειμενικός, τελευταία όμως δεν κατονομάζει, ως οφείλει, ποια πλευρά ευθύνεται για τις εκάστοτε παραβιάσεις.
Αναφορικά με την κατάσταση στη γραμμή επαφής στο Ντονμπάς, o Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «μας ανησυχούν έντονα οι πρόσφατες αναφορές περί απότομης αύξησης των βομβαρδισμών με χρήση όπλων που απαγορεύονται από τις συμφωνίες του Μινσκ». (REUTERS/Alexander Ermochenko)
«Καπρίτσιο» το ΝΑΤΟ
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας χαρακτήρισε «καπρίτσιο» του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι το αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ και επανέλαβε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τη Ρωσία, γιατί θίγει ευθέως την ασφάλειά της. Η συζήτηση επανήλθε σε θέματα έντονου ελληνικού ενδιαφέροντος, καθώς ο κ. Λαβρόφ τόνισε ότι οι ρωσικές προτάσεις για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, που διαβιβάστηκαν στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., αφορούν τις θεμελιώδεις αρχές που πρέπει να διέπουν την επίλυση διαφορών «όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο».
Από την πλευρά του, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι «από μια σύγκρουση στην Ουκρανία δεν θα υπάρξουν νικητές, θα είμαστε όλοι χαμένοι», ανέφερε ότι η Ελλάδα «ακούει με προσοχή τις ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλειά της, όπως και τις ανάλογες ανησυχίες άλλων ευρωπαϊκών κρατών», ενώ συνέπεσε με τον οικοδεσπότη του στη θέση ότι η μόνη βάση για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης είναι η πλήρης υλοποίηση των συμφωνιών του Μινσκ από όλες τις πλευρές.
Η ομογένεια
Ο Ελληνας αξιωματούχος αναφέρθηκε επίσης στην ανησυχία των Αθηνών για την ασφάλεια της ελληνικής ομογένειας στη Μαριούπολη, που βρίσκεται κοντά στη γραμμή του μετώπου και την οποία επισκέφθηκε πρόσφατα. «Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεσμεύεται ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για την προστασία τους», ανέφερε ο κ. Δένδιας, προσθέτοντας ότι μετέφερε «με τον πιο επίσημο τρόπο» το ελληνικό ενδιαφέρον στον κ. Λαβρόφ και ότι οι απαντήσεις που πήρε «ήταν σε θετική κατεύθυνση». Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών παρατήρησε ότι ελληνική ομογένεια «υπάρχει όχι μόνο στη Μαριούπολη, αλλά και στη ρωσική Κριμαία», για να προσθέσει: «Θα χαιρόμαστε να σας φιλοξενήσουμε σε μια αποστολή σας εκεί».
Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου