Μόσχα και Κίεβο πολεμούν και διαπραγματεύονται


 Του Δημήτρη Μηλάκα

Πέρα από τις επαφές που έχουν οι αντιπροσωπείες Ρωσίας και Ουκρανίας στο έδαφος της Λευκορωσίας, οι δύο πλευρές φαίνεται ότι έχουν ξεκινήσει ουσιαστικές συνομιλίες σε υψηλότερο επίπεδο. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται με τη σημερινή συνάντηση των ΥΠΕΞ των δύο χωρών στην Αττάλεια της Τουρκίας υπό τη διαμεσολάβηση και παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η κατάληξη των διαπραγματεύσεων, όταν θα έρθει η ώρα της τελικής διευθέτησης, όπως δήλωσε και ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν τις προηγούμενες μέρες, δεν μπορεί παρά να λάβει υπόψη και την εικόνα στο πεδίο, όπως αυτή διαμορφώνεται από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Η Μόσχα, παρά το γεγονός ότι συμμετέχει στις διπλωματικές διαβουλεύσεις, συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις προκειμένου να διατηρήσει το πλεονέκτημα που έχει ήδη εξασφαλίσει.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Ζελένσκι αντιλαμβάνεται πια ότι χρησιμοποιήθηκε από τη Δύση (κατά κύριο λόγο τις ΗΠΑ) και εγκαταλείφθηκε μόνος απέναντι στην πανίσχυρη ρωσική στρατιωτική μηχανή. Η συνειδητοποίηση αυτής της οδυνηρής πραγματικότητας και κυρίως η κατάσταση που ήδη έχει διαμορφώσει ο ρωσικός στρατός εντός της Ουκρανίας ωθούν τον Ουκρανό Πρόεδρο σε περισσότερο διαλλακτικές θέσεις, οι οποίες ικανοποιούν τις ρωσικές απαιτήσεις.

Όπως είπε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του στο ABC, για την Ουκρανία πια δεν είναι στόχος η ένταξη στο ΝΑΤΟ (πρώτος ρωσικός όρος), επίσης το Κίεβο μπορεί να δει την υπόθεση της ανεξαρτησίας των δύο ρωσόφωνων δημοκρατιών (δεύτερος ρωσικός όρος) και την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία (τρίτος ρωσικός όρος). Όσο για τον αφοπλισμό της Ουκρανίας (τέταρτος ρωσικός όρος), ο Ζελένσκι δεν χρειάζεται να πει κάτι, καθώς αυτός ο όρος έχει υλοποιηθεί στην πράξη από τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν επιφέρει στρατηγικά πλήγματα στις υποδομές του ουκρανικού στρατού.

Κάπως έτσι διαμορφώνεται στον (διπλωματικό/στρατιωτικό) χάρτη η τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία και κάτω από αυτούς τους (ρωσικούς) όρους θα είναι σε γενικές γραμμές η «συμφωνία» που κάποια στιγμή θα τερματίσει τον πόλεμο.

Το τέλος του πολέμου και το δράμα των ανθρώπων που τον βιώνουν, ωστόσο, δεν είναι τόσο κοντά όσο θα μπορούσε. Κι αυτό γιατί η Δύση (οι ΗΠΑ δηλαδή) έχει αποφασίσει να μεγιστοποιήσει το κόστος που καταβάλλει η Ρωσία προκειμένου να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει. Το γεγονός ότι για να «ματώσει» η Ρωσία προϋποθέτει την εξουθένωση και τη σφαγή ενός λαού είναι ψιλά γράμματα για την αμερικανική αυτοκρατορία, που ενδεχομένως απολαμβάνει το κύκνειο άσμα της…

Πηγή: ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου