«Αλλαγή καθεστώτος» σε πυρηνική δύναμη; Όχι πολύ σοφό κ. Πρόεδρε

 

Οι ΗΠΑ μετατρέπονται σε μια όχι απλώς παρακμάζουσα δύναμη αλλά σε “rogue state” με πυρηνικά με αντιλήψεις που προδίδουν επικίνδυνη έλλειψη σοφίας.

Του Θέμη Τζήμα

Το έχουμε γράψει και σε προηγούμενα άρθρα μας ότι στο πλαίσιο του σπονδυλωτού παγκοσμίου πολέμου ο οποίος διεξάγεται με πρωταγωνιστική ευθύνη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, ένα από τα βασικά μέσα διεξαγωγής των εχθροπραξιών, συνίσταται στις ολοκληρωτικού χαρακτήρα επεμβάσεις και παρεμβάσεις «αλλαγής καθεστώτος».

Οι εν λόγω επιχειρήσεις, άλλοτε με την χρήση των ενόπλων δυνάμεων και μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και άλλοτε με οικονομικές και πολιτικές εκστρατείες (ή και με τους δύο τρόπους) αποτελούν μέσα κατάλυσης της κυριαρχίας των κρατών που η Ουάσιγκτον εχθρεύεται, ώστε να εγκαταστήσει μαριονέτες της στην ηγεσία τους.

Είχαμε επίσης γράψει και στο παρελθόν ότι οι ΗΠΑ «έπεισαν» την Μόσχα, ότι η επόμενη μεγάλη επιχείρηση αλλαγής καθεστώτος θα λάμβανε χώρα στην τελευταία. Κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με την διάλυση ουσιαστικώς του ρωσικού κράτους, δια της υποταγής του για δεύτερη φορά, σε μια ελεγχόμενη από την Δύση ελίτ και ηγεσία.

Η Ρωσία (όπως και οι υπόλοιπες πυρηνικές δυνάμεις) έχει καταστήσει σαφές ότι σε περίπτωση υπαρξιακού κινδύνου, θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. Φοβόμαστε πολύ, ότι μια πολιτική προώθησης της ανατροπής του πολιτικού της συστήματος με εμφανή μάλιστα την καθοδήγηση από τις ΗΠΑ, είτε δια ενός γενικευμένου οικονομικού πολέμου είτε και με πολλαπλά στρατιωτικά μέτωπα να ανοίγουν ή να συντηρούνται εις βάρος της Ρωσίας, θα φέρουν επικίνδυνα κοντά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος Μπάιντεν, στην πολυαναμενόμενη ομιλία του στην Πολωνία κάλεσε ευθέως σε αλλαγή καθεστώτος στην Ρωσία. Για την ακρίβεια είπε: «For God’s sake, this man cannot remain in power» αναφερόμενος στον πρόεδρο Πούτιν. Ομολογουμένως, αυτές οι μέρες δεν προσφέρονται ούτε για «δημιουργική ασάφεια», ούτε για απροκάλυπτες απειλές – και ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνηθίζει και τα δύο, ακόμα και αν το κάνει με έναν τραγελαφικό συχνά τρόπο.

Αναφερόμαστε σε τραγελαφικό τρόπο, διότι η σπουδή του Λευκού Οίκου να διευκρινίσει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν εννοούσε αλλαγή καθεστώτος στην Ρωσία, προδίδει πανικό και κουτοπονηριά ταυτοχρόνως. Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα ενός προέδρου ο οποίος συστηματικώς, δεν ξέρει τι λέει και πού το λέει δεν μας γεμίζει με ασφάλεια για την σταθερότητα των ΗΠΑ – ιδίως όταν πλέον γνωρίζουμε ότι ο προηγούμενος πρόεδρος είχε βιώσει ένα βελούδινο πραξικόπημα εις βάρος του.

Εν προκειμένω όμως είναι σαφές ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την πραγματική πρόθεση του κατεστημένου της Ουάσιγκτον: η Ρωσία πρέπει να τελειώσει ως ισχυρή δύναμη και ως ουσιαστικώς κυρίαρχη χώρα. Δικαίωσε επομένως την ρωσική προσέγγιση ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι υπαρξιακός για την Ρωσία. Η ήττα δεν είναι επιλογή.

Μετά την ομιλία Μπάιντεν και την διάψευση των λεγομένων του από τον Λευκό Οίκο, η μεν εικόνα του τραυματίστηκε καίρια, η δε παγκόσμια κατάσταση και η κίνηση προς τον γενικευμένο πόλεμο επιδεινώθηκε και επιταχύνθηκε αντιστοίχως.

Οι ΗΠΑ μετατρέπονται τάχιστα σε μια όχι απλώς παρακμάζουσα δύναμη αλλά σε “rogue state” με πυρηνικά. Η αντίληψή τους ότι μπορούν να διατάσσουν τα πολιτικά συστήματα, τον τρόπο ύπαρξης του όποιου κράτους, ακόμα και άλλων πυρηνικών δυνάμεων, προδίδει επικίνδυνη έλλειψη σοφίας. Κάτι μας λέει, ότι η απάντηση από ρωσικής πλευράς θα έρθει και δεν θα περιοριστεί σε ρητορικό επίπεδο.

Πηγή: ΚΟΣΜΟΔΡΟΜΙΟ

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου