Με τα μυαλά που έχουν οι Αμερικανοί και οι υπόλοιποι πολεμοκάπηλοι της Δύσης θα γίνει στο τέλος η ζημιά.
Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου
Μωραίνει ο Κύριος ον βούλεται απωλέσαι. Είναι αυτοί οι άνθρωποι ανώτεροι αξιωματικοί του ΝΑΤΟ. αλλά δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει η σιωπή. Πιστεύουν ότι θα στείλουν ό,τι όπλα έχει και δεν έχει η Συμμαχία στην Ουκρανία και η Μόσχα θα κάθεται απλώς να τους βλέπει. Μόλις χτες ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε ότι προτίθεται να βοηθήσει την Ουκρανία να «αποκτήσει επιπλέον αεροπορικά συστήματα μεγαλύτερου βεληνεκούς και τα πυρομαχικά για αυτά τα συστήματα», όπως επίσης και αντιαρματικά συστήματα, θωρακισμένα οχήματα, πολυβόλα εκτοξευτές χειροβομβίδων, drones και 800 αντιαεροπορικά συστήματα. Σύνολο δαπάνης 800 εκατομμύρια δολάρια. Πρόσθεσε ότι ο Πούτιν είναι εγκληματίας πολέμου. (Δηλαδή τι είναι αυτοί που διέταξαν τον διαμελισμό και βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας, αυτοί που εισέβαλαν στο Ιράκ ή ισοπέδωσαν τη Λιβύη; Τίποτα φιλάνθρωποι ανθρωπιστές;)
Ερώτηση κρίσεως. Αν η Ρωσία έστελνε αυτά τα όπλα στους Ιρακινούς που αμύνονταν εναντίον της βάρβαρης εισβολής των ΗΠΑ το 2003, τι θα έκανε η Ουάσιγκτον; Αν δηλαδή φάει τίποτα η Πολωνία ή η Σλοβακία στο κεφάλι ποιος θα φταίει; Ελπίζουμε να μην το πράξει η Μόσχα, όμως όταν στριμώχνεις τον άλλο στη γωνία δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι θα εξακολουθήσει να «τηρεί τους κανόνες».
Παρένθεση: Μήπως θα συνεχίσουμε και εμείς να αδειάζουμε τις αποθήκες της αντιαρματικής και αντιαεροπορικής άμυνας των νησιών, όπως ήδη έγινε για να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς; Μήπως έχουμε δεχτεί ήδη να στείλουμε και S-300 από την Κρήτη; Μήπως είναι και Έλληνες αξιωματικοί στα κέντρα διοχέτευσης όπλων προς την Ουκρανία, δίπλα στα σύνορά της, όπου βρίσκονται ήδη στρατιωτικοί από 22 μέλη του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τους New York Times της 4ης Μαρτίου; Καλό θα είναι η κυβέρνηση και η ηγεσία του στρατεύματος να ξεκαθαρίσουν με μια δήλωσή τους την κατάσταση και την πολιτική τους. Καλό θα είναι επίσης να παρέμβει και η αντιπολίτευση και να ζητήσει ενημέρωση για το τι συμβαίνει. Ο ελληνικός λαός πάντως δεν νομίζουμε ότι ματώνει οικονομικά και δεν στέλνει τα παιδιά του (τουλάχιστον οι κατώτερες τάξεις) να κάνουν θητεία, προκειμένου να εμπλακεί η χώρα του και οι ένοπλες δυνάμεις της σε επικίνδυνους τυχοδιωκτισμούς.
Μοιάζει σαν η ηγεσία του ΝΑΤΟ να μην διαθέτει καν το μυαλό παιδιού πέντε χρόνων να καταλάβει (ή εναλλακτικά να θέλει παγκόσμιο πόλεμο) ότι όταν έχεις κηρύξει ολοκληρωτικό πόλεμο κατά της Ρωσίας με όλους τους δυνατούς τρόπους και σε όλα τα μέτωπα, δεν είναι πολύ πιθανό να κάτσει η Μόσχα και να παίζει με τους κανόνες. Άλλωστε αυτό έκανε επί τριάντα χρόνια, χωρίς να δει προκοπή. Έβλεπε τους Αμερικανούς να κατεδαφίζουν τη μία σύμμαχο της Ρωσίας μετά την άλλη (Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Συρία, Λιβύη) και δεν έκανε τίποτα. Κάποια στιγμή, με το ΝΑΤΟ να πλησιάζει … στα περίχωρα της Μόσχας, αποφάσισε να αντιδράσει. Δεν το ‘κανε με τον καλύτερο τρόπο, ακόμα και για την ίδια, αν και δεν είμαστε βέβαιοι ότι της είχαν μείνει και πολλοί τρόποι. Αλλά τι δεν καταλαβαίνουν τώρα οι Δυτικοί; Είναι σαν να δέρνεις τη γυναίκα σου επί δεκαετίες και μετά να μην καταλαβαίνεις γιατί μια μέρα θα πάρει ξαφνικά ένα μπαλτά και θα σε βαρέσει στο κεφάλι να ξεμπερδεύει μαζί σου και, όταν το κάνεις, αρχίζεις και της φωνάζεις «πρόσεχε, θα σκοτωθούμε».
Όπως το 1989 η Μόσχα πέρασε από τη διπλωματία του διαρκούς «Νιέτ» σε αυτή του πλήρους «Ντα» έτσι και τώρα η Μόσχα ακολουθεί την ανάποδη διαδρομή, αλλά κανείς στην Ουάσιγκτον, στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες και στο Παρίσι δεν μοιάζει έτοιμος ή ικανός να βγάλει τα συμπεράσματα.
Το λέει άλλωστε το ίδιο το «δόγμα» της Ρωσίας. Εμείς θεωρούμε ότι είναι εσφαλμένο αυτό το δόγμα, γιατί είμαστε οπαδοί της μη πρώτης χρήσης πυρηνικών. Αλλά το τι νομίζουμε εμείς έχει μικρή σημασία. Το «δόγμα» λέει ότι σε υπαρξιακή απειλή η Ρωσία απαντά με όλα τα μέσα. Δεν χρειάζεται όμως κανένα δόγμα, απλή λογική χρειάζεται. Όταν στριμώξεις ένα κράτος ή έναν άνθρωπο στον τοίχο, τότε θα κάνει τα πάντα. Όπως είπε σε ανύποπτο χρόνο ο Πούτιν, «γιατί να θέλουμε να υπάρχει κόσμος, αν δεν θα υπάρχει η Ρωσία μέσα στον κόσμο;».
Κράτη πολύ λιγότερο ισχυρά, όπως η Κούβα, το Ιράν, το Ιράκ, η Βόρειος Κορέα, δεν υπέκυψαν σε τέτοιου είδους πιέσεις, θα υποκύψει η Ρωσία; Σε τι εξυπηρετεί ο θηριώδης επανεξοπλισμός της Γερμανίας και η αναβάθμιση με προμήθεια από τη Γερμανία F-35 της πυρηνικής ικανότητας πρώτου πλήγματος του ΝΑΤΟ; Τι θα κάνουμε με όλα αυτά τα όπλα, τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο; Πως θα αντιμετωπίσουμε τα τρομακτικά οικολογικά και τα προβλήματα ανισοτήτων της ανθρωπότητας; Αυξάνοντας τις πολεμικές δαπάνες;
Ο Μπάιντεν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θέλει να αποφύγει τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο και φαίνεται να έχει αντιληφθεί τα βασικά διδάγματα του πρώτου ψυχρού πολέμου. Όμως πλανάται πλάνην οικτρά, αν είναι σίγουρος ότι θα μπορέσει να τον αποφύγει, απλώς και μόνο μη στέλνοντας ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα να πολεμήσουν, αλλά κάνοντας όλα όσα αντιστοιχούν σε κήρυξη παγκοσμίου πολέμου κατά της Ρωσίας.
Όσο για τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, ελεγχόμενα όσο ποτέ άλλοτε στην ιστορία, από το μεγάλο υπερεθνικό χρηματιστικό κεφάλαιο, περιλαμβανομένων των ελληνικών, έχουν μεταβληθεί τώρα σε Γραφεία Τύπου της Ατλαντικής Συμμαχίας. Μόνο που αυτή η κατάσταση, το κλίμα που έτσι δημιουργείται, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια ελιγμών στις δυτικές πολιτικές ηγεσίες, όσες τουλάχιστον διατηρούν ακόμα μια ελάχιστη ψυχραιμία. Και επηρεάζει και την δική τους κρίση. Η ψύχραιμη και ισορροπημένη ενημέρωση είναι αναγκαία σε όποιον θέλει να πάρει αξιόπιστες αποφάσεις.
Άλλωστε, ακόμα και αν αποφύγουμε την πυρηνική, πως θα αποφύγουμε την οικονομική και την οικολογική καταστροφή, με όλα αυτά που συμβαίνουν;
Είμαστε ακόμα στην αρχή μιας κρίσης που μπορεί να αποβεί τέρμιναλ για την ανθρωπότητα. Και δυστυχώς, η ευρωπαϊκή και αμερικανική Αριστερά, η Γαλλία, η Γερμανία ποιούν στη μεγάλη πλειοψηφία τους την νήσσαν, με ορισμένες λαμπρές εξαιρέσεις, όπως τον Αμερικανό γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς και την βουλευτή του γερμανικού Αριστερού Κόμματος Sahra Wagenknecht.
Μόνο αν πολλαπλασιαστούν τέτοιες φωνές τις επόμενες μέρες, μόνο αν κινητοποιηθούν μαζικά οι λαοί της Ευρώπης και της Αμερικής στην κατεύθυνση να σταματήσει η κλιμάκωση και να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση στην Ουκρανία, που να προβλέπει ένα καθεστώς ουδετερότητας για τη χώρα αυτή, έχουμε μια πιθανότητα να αποφύγουμε τις πολλαπλές καταστροφές μπροστά μας.
Πηγή: ΚΟΣΜΟΔΡΟΜΙΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου