Η ληστεία των Ελλήνων μέσω του ηλεκτρικού ρεύματος

 

Του Βασίλη Βιλιάρδου

Η ελληνική κυβέρνηση είναι απολύτως υπεύθυνη για το ότι, η Ελλάδα έγινε η ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη ως προς τις τιμές της ενέργειας – καθώς επίσης ως προς τις τιμές μιας σειράς προϊόντων πρώτης ανάγκης που συναρτώνται ή μη με την ενέργεια. Το βασικό θέμα όμως δεν είναι γιατί το κάνει, αφού είναι ξεκάθαρο πως υποστηρίζει τα συμφέροντα των ελίτ του ενεργειακού καρτέλ – ενδεχομένως όχι αφιλοκερδώς. Το πρόβλημα, για να είμαστε πιο σαφείς, είναι γιατί το ανέχονται οι Πολίτες – γιατί οι Έλληνες είναι οι μοναδικοί στην ΕΕ που το επιτρέπουν, όταν ενημερώνονται από τόσους συμπολίτες τους, εάν βέβαια υποθέσουμε πως διαβάζουν αυτά που γράφονται, ως οφείλουν. Η απάντηση εδώ είναι δυστυχώς πολύ απλή, ενώ είναι σχετικά ανάλογη με αυτήν που είχαμε αναφέρει στην ανάλυση μας «Γιατί σιωπούν τα πρόβατα» – αν και δεν θα έπρεπε να συμβαίνει, με κριτήριο τα μαρτύρια που έχουμε βιώσει τα τελευταία 12 χρόνια. Όταν όμως το πάθημα δεν μας γίνεται μάθημα, όταν πιστεύουμε πως δεν έχουμε επιλογή, όταν επιλέγουμε ως θύματα τους θύτες μας (=κόμματα των μνημονίων και του PSI), καθώς επίσης όταν θεωρούμε ότι, σκύβοντας το κεφάλι θα έλθουν καλύτερες ημέρες, σημαίνει απλά πως θα συνεχίσουμε να αποτελούμε αντικείμενο εκμετάλλευσης – όσο προσβλητικό και αν ακούγεται για τον καθέναν από εμάς. Με ακόμη πιο απλά λόγια, «βρίσκουν και τα κάνουν».

Ανάλυση

Κατά τον καθηγητή της πολυτεχνικής σχολής του ΑΠΘ κ. Μυλόπουλο η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει καθημερινά η ρυθμιστική αρχή ρεύματος (ΡΑΕ) με τις τιμές χονδρικής της επόμενης ημέρας για την ηλεκτρική ενέργεια, έχει συστηματικά τον τελευταίο καιρό την ακριβότερη τιμή σε ολόκληρη την Ευρώπη – ενώ ο χάρτης που δημοσιεύει η ΡΑΕ είναι τόσο αποκαλυπτικός, όσο και αδιαμφισβήτητος, επειδή σε αυτόν αποτυπώνεται το «ίχνος» της ενεργειακής πολιτικής των ευρωπαϊκών χωρών.




Από τα στοιχεία του χάρτη λοιπόν, όπως ακριβώς έχουμε τονίσει πολλές φορές (ανάλυση), προκύπτει πως η χώρα μας έχει την ακριβότερη τιμή ενέργειας στην Ευρώπη – ακόμη χειρότερα, με απόσταση από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες (εικόνα).

Περαιτέρω, η ελληνική κυβέρνηση αποδίδει τις ανατιμήσεις στην ενέργεια και το υψηλό ενεργειακό κόστος, στη διεθνή ενεργειακή κρίση και στον πόλεμο – αποκαλεί δε το φαινόμενο της ακρίβειας ως «εισαγόμενο», για το οποίο δεν μπορεί να κάνει τίποτε. Προφανώς όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει – αφού αποδομείται πλήρως από τα διεθνή στοιχεία.



Ειδικότερα, τα στοιχεία επιβεβαιώνουν μεν το διεθνή χαρακτήρα της ενεργειακής κρίσης, αλλά διαψεύδουν τον ισχυρισμό πως δεν είναι στο χέρι των κυβερνήσεων να μειώσουν τις τιμές – αφού από το χάρτη που δημοσιεύει καθημερινά η ΡΑΕ (εικόνα) αποδεικνύεται ότι, εκείνες οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών που έλαβαν αποτελεσματικά μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, κατάφεραν και το μείωσαν σημαντικά.

Όλα αυτά, πάντα κατά τον καθηγητή, έρχονται σε αντίθεση με την ελληνική κυβέρνηση – η οποία, οχυρωμένη πίσω από τον διεθνή χαρακτήρα της ενεργειακής κρίσης, το μόνο που έχει κάνει είναι να επιδοτεί τους κερδοσκόπους της αγοράς. Δηλαδή, το καρτέλ της ενέργειας (πηγή) που δημιουργήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη, με τη βοήθεια κυρίως του κ. Χατζηδάκη – το οποίο ληστεύει κυριολεκτικά τους Έλληνες.

Συνεχίζοντας, τα μέτρα που έχουν πάρει οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του ενεργειακού κόστους τους, έτσι ώστε να μην επιβαρύνουν τους Πολίτες τους, είναι τα εξής:

(α) Ρύθμισαν τη λειτουργία των Χρηματιστηρίων της Ενέργειας τους έτσι ώστε, να περνάει από αυτά ένα μικρό μόνο ποσοστό της συνολικής ενεργειακής ζήτησης – επιτρέποντας με το συγκεκριμένο τρόπο στα υπόλοιπα ποσοστά της ημερήσιας ενεργειακής κατανάλωσης να ρυθμίζονται με συμβόλαια, οπότε να υπόκεινται στον ανταγωνισμό της ελεύθερης αγοράς.

Στο θέμα αυτό είχαμε αναφερθεί από την πρώτη στιγμή που ο κ. Χατζηδάκης θέλησε να νομοθετήσει το χρηματιστήριο – λέγοντας του πως χρεοκόπησε λόγω αυτού η Καλιφόρνια από την Enron, οπότε πως θα ήταν επικίνδυνο για την Ελλάδα. Εν τούτοις, σε αντίθεση με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη (εικόνα), η ελληνική κυβέρνηση ρύθμισε το Χρηματιστήριο της Ενέργειας έτσι ώστε να περνά μέσα από αυτό καθημερινά το 100% της ενέργειας που καταναλώνεται – οπότε να συνδέεται με την ακριβότερη τιμή του φυσικού αερίου (ανάλυση).

Ουσιαστικά λοιπόν εμπόδισε έτσι τον ελεύθερο ανταγωνισμό – ενώ μηδένισε τις πιθανότητες αυτορρύθμισης της αγοράς, που θα οδηγούσε σε μείωση των τιμών. Προφανώς σκόπιμα, για να στηρίξει το καρτέλ – κάτι που δύσκολα μπορεί να υποθέσει κανείς πως ήταν και είναι ανιδιοτελές. Σε κάθε περίπτωση, είναι απαράδεκτο για ένα κόμμα που ισχυρίζεται πως τάσσεται υπέρ της ελεύθερης αγοράς – αφού την ίδια στιγμή ενισχύει την ολιγοπωλιακή δομή της.

(β) Αποσύνδεσαν τις τιμές της ενέργειας από εκείνες του φυσικού αερίου – με συνέπεια τη σημαντική μείωσή τους. Είναι γνωστή η διεκδίκηση των κυβερνήσεων της Ισπανίας και της Πορτογαλίας στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες (πηγή) – η οποία έγινε τελικά αποδεκτή και είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της τιμής του ρεύματος τους τουλάχιστον κατά 30%, χωρίς καμία δημοσιονομική επίπτωση.

Αντίθετα η Ελλάδα, παρά τις πιέσεις μας, δεν ζήτησε εξαίρεση, ούτε διεκδίκησε τίποτα για τη μείωση των τιμών – γεγονός που σημαίνει πως λογικά έχει τιμές ρεύματος τριπλάσιες, σε σχέση με τις χώρες της Ιβηρικής. Προφανώς όχι επειδή έκανε λάθος, αλλά σκόπιμα – για να μην ενοχληθεί το καρτέλ που τώρα θέλει να στηρίξει έμμεσα, με την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος. Με 2 δις € εάν είναι για έξι μήνες ή με 4 δις € εάν είναι για δώδεκα, ενώ οι Πολίτες θα δουν μόνο την έκπτωση στους λογαριασμούς τους και δεν θα σκεφθούν τα 2 ή 4 δις € που θα δανεισθεί η κυβέρνηση για να το κάνει – τα οποία θα επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος μας που θα πληρωθεί αναγκαστικά με φόρους (ο πληθωρισμός είναι φόρος και μάλιστα πολύ μεγάλος).

(γ) Επέβαλαν πλαφόν στην τιμή της ενέργειας, με αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά οι τιμές. Η Γαλλική κυβέρνηση το έκανε μέσω της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού – εφαρμόζοντας πλαφόν στην αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος ύψους 4%. Η συγκεκριμένη επιχείρηση βέβαια είναι κατά 88,3% κρατική – ενώ κατέχει το 78% της λιανικής ενεργειακής αγοράς.

Αντίθετα, η Ελλάδα υποχρεώθηκε από τους δανειστές να μεταβιβάσει τις μετοχές της ΔΕΗ που κατείχε το δημόσιο (51%) στο Υπερταμείο των ξένων και στη θυγατρική του, στο ΤΑΙΠΕΔ (ανάλυση) με την ανοχή των Ελλήνων, δήθεν για λόγους απελευθέρωσης της αγοράς – ενώ της είχαν επιβληθεί προηγουμένως τα ΝΟΜΕ. Δηλαδή οι δημοπρασίες ρεύματος σε τιμές χαμηλότερες του κόστους της, για να μειωθεί το μερίδιο αγοράς της – στοιχίζοντας της περί τα 600 εκ. €! Έτσι στηρίχθηκαν εταιρίες του τύπου της «Μυτιληναίος», ενώ με τις ΑΠΕ του τύπου της «ΤΕΡΝΑ» – υπενθυμίζοντας πως η ΔΕΗ αύξησε τις τιμές της στα τέλη του 2019 και τις διατήρησε το 2020, όταν αγόραζε με 40 € και πουλούσε με 160 €, αισχροκερδώντας δήθεν για να διασωθεί.

Ακόμη χειρότερα, η ΔΕΗ πρόσφατα ιδιωτικοποιήθηκε, αφού πλέον το δημόσιο μέσω του Υπερταμείου κατέχει περί το 34% – οπότε εύλογα συμμετέχει και αυτή στο κερδοσκοπικό πάρτι και μάλιστα με μεγάλα κέρδη, αφού παράγει μεταξύ άλλων ενέργεια από λιγνίτη και από υδροηλεκτρικά που κοστίζει λιγότερο. Συμμετέχει δηλαδή στο «στημένο παιχνίδι» στο χρηματιστήριο ενέργειας, υπέρ του καρτέλ και εις βάρος των Ελλήνων Πολιτών – με πλήρη ευθύνη της κυβέρνησης.

(δ) Μείωσαν τη φορολόγηση – οπότε τις τιμές της ενέργειας προς όφελος των καταναλωτών. Αντίθετα, η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί την υψηλή φορολογία των καυσίμων – ειδικά του ΦΠΑ στις αυξημένες τιμές αισχροκερδώντας, προφασιζόμενη μείωση εσόδων για το δημόσιο, παρά το ότι δεν ισχύει.

(ε) Φορολόγησαν τα υπερκέρδη των ενεργειακών ολιγοπωλίων – τα ουρανοκατέβατα, όπως αποκαλούνται. Με τον τρόπο αυτό πέτυχαν να χρηματοδοτήσουν μέτρα υπέρ των καταναλωτών, χωρίς δημοσιονομικό κόστος – όπως οι μειώσεις της φορολογίας.

Αντίθετα, η ελληνική κυβέρνηση δεν φορολογεί τα δις € των υπερκερδών του καρτέλ – ισχυριζόμενη πως δεν υπάρχουν, όπως στο παράδειγμα της ΔΕΗ που είχε δήθεν ζημίες το 2021, όταν λίγο πριν το τέλος του έτους είχε αναφερθεί σε κέρδη άνω των 800 εκ. €. Περιμένει δε η κυβέρνηση από τη ΡΑΕ να επιβεβαιώσει τυχόν υπερκέρδη που τα τοποθετεί περί τα 50 εκ. € – όταν γνωρίζει πολύ καλά ότι, η Κομισιόν υπολογίζει πως ήταν περί τα 200 δις € μόνο το 2021 σε όλα τα κράτη μέλη της, οπότε το «μερίδιο» της Ελλάδας ίσως υπερβαίνει τα 4 δις €. Ισχυρίζεται επί πλέον πως η ΔΕΗ επιδοτεί με αυτά τα κέρδη τους λογαριασμούς των Πολιτών – αναγράφοντας για παράδειγμα 500 € και έκπτωση 200 € (ρήτρα αναπροσαρμογής). Ως εκ τούτου, θεωρεί εντελώς ανόητους τους Πολίτες – κάτι που σίγουρα δεν κολακεύει κανέναν μας.

Επίλογος

Από όλα τα παραπάνω είναι πλέον σαφές πως η ελληνική κυβέρνηση είναι απολύτως υπεύθυνη για το ότι, η Ελλάδα έγινε η ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη, ως προς τις τιμές της ενέργειας – καθώς επίσης ως προς τις τιμές μιας σειράς προϊόντων πρώτης ανάγκης που συναρτώνται ή μη με την ενέργεια. Εάν αυτό δεν σημαίνει πως, μεταξύ άλλων, συνεχίζονται τα μνημόνια με άλλον μανδύα, τότε τι ακριβώς σημαίνει; Οι Πολίτες βέβαια μίας χώρας που είναι οι μοναδικοί στην ιστορία που ανέχθηκαν την κατακόρυφη μείωση των ονομαστικών αμοιβών τους (=των απόλυτων, χωρίς την πληθωριστική μείωση), επειδή νομίζουν πως ίσχυε το «μαζί τα φάγαμε», είναι πολύ πιο εύκολο να δεχθούν τη μείωση των πραγματικών (=αφαιρουμένου του πληθωρισμού) – η οποία φαίνεται μόνο στην αγοραστική αξία των μισθών, των συντάξεων, των καταθέσεων που θα χαθούν μόνο το 2022 πάνω από 17 δις € κοκ.


Είναι επίσης σαφές πως υπάρχουν λύσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, υπέρ των καταναλωτών – όπως πολύ σωστά συμπέρανε ο καθηγητής. Δεν είναι δε άλλες από το πακέτο των πέντε μέτρων που οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες δρομολόγησαν, καταφέρνοντας να μειώσουν τις τιμές – μέτρα που η ελληνική κυβέρνηση αρνείται συνειδητά να εφαρμόσει, επιλέγοντας την ίδια ανόητη επιδοματική πολιτική που οδήγησε και θα οδηγήσει ξανά την Ελλάδα στη χρεοκοπία.

Το βασικό θέμα όμως δεν είναι γιατί το κάνει, αφού είναι ξεκάθαρο πως υποστηρίζει τα συμφέροντα των εγχωρίων ελίτ του ενεργειακού καρτέλ που συνεργάζονται με τους ξένους, όπως συνέβαινε στην κατοχή του 1940 – ενδεχομένως όχι αφιλοκερδώς. Το πρόβλημα, για να είμαστε πιο σαφείς, είναι γιατί το ανέχονται οι Πολίτες – γιατί οι Έλληνες είναι οι μοναδικοί στην ΕΕ που το επιτρέπουν, όταν ενημερώνονται από τόσους συμπολίτες τους, εάν βέβαια υποθέσουμε πως διαβάζουν αυτά που γράφονται, ως οφείλουν.

Η απάντηση εδώ είναι δυστυχώς πολύ απλή, ενώ είναι σχετικά ανάλογη με αυτήν που είχαμε αναφέρει στην ανάλυση μας «Γιατί σιωπούν τα πρόβατα» – αν και δεν θα έπρεπε να συμβαίνει, με κριτήριο τα μαρτύρια που έχουμε βιώσει τα τελευταία 12 χρόνια.

Όταν όμως το πάθημα δεν μας γίνεται μάθημα, όταν πιστεύουμε πως δεν έχουμε επιλογή, όταν επιλέγουμε ως θύματα τους θύτες μας (=κόμματα των μνημονίων και του PSI), καθώς επίσης όταν θεωρούμε ότι, σκύβοντας το κεφάλι θα έλθουν καλύτερες ημέρες, σημαίνει απλά πως θα συνεχίσουμε να αποτελούμε αντικείμενο εκμετάλλευσης – όσο προσβλητικό και αν ακούγεται για τον καθέναν από εμάς. Με ακόμη πιο απλά λόγια, «βρίσκουν και τα κάνουν» – δυστυχώς!

Πηγή: analyst.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου