Μια εξέλιξη που σχετίζεται με τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, την σταθερότητα και την ισορροπία ισχύος στη Γηραιά Ήπειρο.
Του Χρήστου Καπούτση
Όμως, στην περίπτωση που το ΝΑΤΟ, δεχτεί τα αιτήματα και η Σουηδία μαζί με την Φινλανδία, γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ και περάσουν κάτω από την αμυντική ομπρέλα του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να είναι αναμενόμενες κάποιες πιθανές παρενέργειες.
Διότι, δεν είναι καθόλου σίγουρο, ότι θα μείνει αναπάντητη από τη Μόσχα. Και όπως εξελίσσονται οι πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, που η Ρωσία είναι «στριμωγμένη» στα διάφορα μέτωπα, αφού απέχει από τους αρχικούς στόχους της εισβολής, με μια τόσο σημαντική διεύρυνση του ΝΑΤΟ μα Σουηδία και Φινλανδία, είναι πολύ πιθανόν, να προκληθεί πυρηνική κρίση, στο εγγύς μέλλον.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες της Δοτικής Συμμαχίας (της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης) θα πρέπει να έχουν μελετήσει ψυχρά, ρεαλιστικά, όλα τα δεδομένα και τους κινδύνους , πριν αποφασίσουν. Οι ηγέτες της Ευρώπης, εκτιμάται βασίμως ότι, ούτε επιθυμούν, αλλά ούτε και μπορούν να διαχειριστούν μία πυρηνική κρίση, επί ευρωπαϊκού εδάφους. Άλλωστε, οι ΗΠΑ, δεν αποτελούν , τουλάχιστον κατά την πρώτη φάση, στόχο πυρηνικού πλήγματος από τη Ρωσία.
Σε όλα αυτά όμως, σημαντικό ρόλο, πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό φαίνεται να έχει η Τουρκία.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Τ. Ερντογάν, δηλώνει ότι θα ασκήσει βέτο και δεν θα επιτρέψει την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Αν αυτό συμβεί (τουρκικό βέτο) , πιθανόν ο Τ. Ερντογάν να αποτρέψει μία πυρηνική κρίση, όποτε και αυτοδικαίως θα πρέπει να του απονεμηθεί το βραβείο Νόμπελ για την Ειρήνη!!!
Εκτιμάται όμως, ότι οι δηλώσεις Ερντογάν, αποτελούν μια πιθανή διαπραγματευτική απόπειρα, προκειμένου η Τουρκία να επιτύχει την αναβάθμιση των μαχητικών αφων F-16, να ανοίξει τη συζήτηση για τα F-35, να θέσει επισήμως σε διάλογο διάφορα θέματα της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής και ακόμη, το ζήτημα των μελών κουρδικών οργανώσεων που κατά την τουρκική εκδοχή «φιλοξενούνται» στις σκανδιναβικές χώρες. Είναι πάντως εμφανές πως η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε όσους ελιγμούς κρίνει απαραίτητους για να ενισχύσει τη θέση της, εκμεταλλευόμενη και τον γεωστρατηγικό της ρόλο στην περιοχή.
Κατόπιν αυτών, αποκτά εξαιρετικό Ενδιαφέρον η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον. Μεταξύ των προς συζήτηση θεμάτων περιλαμβάνονται και ευρύτερα οι εξελίξεις στη γεωπολιτική σκηνή λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Πρωθυπουργός ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Joe Biden, στον Λευκό Οίκο. Στην ατζέντα πρόκειται να περιληφθούν επίσης διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, ενώ βέβαιο πρέπει να θεωρείται, πως στο πλαίσιο αυτό θα τεθεί και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, το θέμα των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από ελληνικό έδαφος, πολιτικές που θέτουν σε κίνδυνο τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια εποχή που απαιτείται ενότητα, λόγω του Ουκρανικού ..
Στην «εξίσωση» μπαίνουν και τα F-35 στα οποία να σημειωθεί πως δεν έχει πρόσβαση η Άγκυρα ή μάλλον έχασε την πρόσβαση που είχε λόγω των ρωσικών αντιαεροπορικών S-400. Το θέμα των συγκεκριμένων μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35 ενδιαφέρει την Αθήνα και στο τραπέζι μπορεί να μπει μια συμπαραγωγή με τις ΗΠΑ με στόχο την ενίσχυση και της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά θα πρέπει να γίνει σαφές ποια θα είναι η θέση των ΗΠΑ για το ίδιο θέμα, Δηλαδή τα προηγμένα αμερικανικά μαχητικά τα F-35, απέναντι στην Τουρκία.
Και φυσικά, το ζήτημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ με τη Σουηδία και τη Φινλανδία , με τον αμερικανό πρόεδρο να έχει δηλώσει, ότι θα σεβαστεί την απόφαση των δυο σκανδιναβικών κρατών, που σημαίνει, ότι θα έχει αξιολογήσει και όλες τις πιθανές συνέπειες και παρενέργειες, από μια τέτοια επιλογή, για το ΝΑΤΟ, ως την απειλή για πυρηνικό χτύπημα επί ευρωπαϊκού εδάφους από τη Ρωσία.
Πηγή: militaire.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου