«Τσαλακωμένος» ΗΠΑλληλος υπολογίζει το κόστος μιας γαλανόλευκης γραβάτας

 

Η «άγνωστη» («τσαλακωμένη» και ταπεινωτική) απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ερώτηση Αμερικανού δημοσιογράφου για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα (βίντεο), η  «ιστορική ομιλία» στο Κογκρέσο σαν κυβερνήτης πολιτείας των ΗΠΑ και το «κόστος» της γαλανόλευκης γραβάτας του Μπάιντεν σε F-35

Του Γεράσιμου Χολέβα

Και τι δεν ακούσαμε: Για την εξαιρετική παρουσία του πρωθυπουργού, για το «ζεστό κλίμα» στον Λευκό Οίκο, για την Ελλάδα τον πιο «αξιόπιστο σύμμαχο» των ΗΠΑ στην περιοχή. Μέχρι για τους «συμβολισμούς» της γαλανόλευκης γραβάτας του Αμερικανού προέδρου μας είπαν οι… σημειολόγοι της κακιάς ώρας.

Τελικά, είδαμε πόσο «κόστισε» η γαλανόλευκη γραβάτα του Μπάιντεν: Μια μοίρα F-35! Και να σκεφτεί κανείς ότι η επίσκεψη Μητσοτάκη δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, ώστε να μάθουμε ολόκληρο τον λογαριασμό που θα μας στείλει ο Τζο… Μπαίντενόπουλος, όπως αρέσκεται να αποκαλείται ο πρόεδρος των ΗΠΑ, όταν κάνει «μπίζνες» με Έλληνες επιχειρηματίες της Αμερικής, με εκπροσώπους κεφαλαιούχων από την Ελλάδα αλλά και με πολιτικούς εκπροσώπους της άρχουσας τάξης της χώρας, όπως, για παράδειγμα, ο «άριστος» πρωθυπουργός μας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε όλα τα παραπάνω να λάβουμε υπόψη μας ότι δεν πήγε και με «άδεια χέρια» ο άνθρωπος. Ολόκληρη συμφωνία (ελληνοαμερικανική) για τις βάσεις, ψηφισμένη από τη Βουλή, είχε στις αποσκευές του.

Το «μενού», πάντως, είχε κι άλλα: Τη ραγιάδικη οσφυοκαμψία που έχουν συνηθίσει οι Αμερικανοί αξιωματούχοι από τους «εθνικούς λεβέντες» που συνομιλούν μαζί τους. Στην περίπτωση Μητσοτάκη υπήρχε η επανάληψη της φράσης περί «σωστής πλευράς της Ιστορίας» (μάλλον οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού θεωρούν ότι «πιάνει» κι έχει αρχίσει και γίνεται απαραίτητο «αξεσουάρ» στις πολιτικές του ομιλίες).

«Ήμασταν πάντα μαζί στη σωστή πλευρά της Ιστορίας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στον Τζο Μπάιντεν, γεμάτος ενθουσιασμό. Κάτι σαν «Ανήκομεν εις την Δύσιν» ή «Στρατηγέ, ιδού ο στρατός σας» σε πιο «άριστη» εκδοχή. Διαβάστε εδώ (Η «σωστή» πλευρά της Ιστορίας του Μητσοτάκη και της αστικής τάξης-του Ν. Μπογιόπουλου) ποια ήταν και είναι (και σε φωτογραφίες) αυτή η «σωστή πλευρά της Ιστορίας», μέχρι να φτάσουμε στην «καλύτερη στιγμή στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις», που κορυφώθηκε, λένε, με την παρουσία του Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο!

Μετά ήρθε η «ιστορική ομιλία» Μητσοτάκη στο Κογκρέσο. Πράγματι, «ιστορική» η ομιλία του πρωθυπουργού: Τόσο μαζεμένος αμερικανοραγιαδισμός και ΗΠΑλληλίκι (μην ψάξετε το ύψιλον στη λέξη) δύσκολα βρίσκεται. Ο πρωθυπουργός έμοιαζε σαν κυβερνήτης πολιτείας των ΗΠΑ που παρακαλούσε την Ουάσιγκτον να «βοηθήσει» γιατί το «οικόπεδο» είναι σε καλό σημείο. Παράλληλα, περήφανος για την εμπλοκή της χώρας στην εισβολή της Ρωσίας και τον πόλεμο στην Ουκρανία εμφανίστηκε πιο «Αμερικανός» και απ’ τους Αμερικανούς. Δεν ήταν το θέμα του να δηλώσει αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό αλλά να «παρουσιαστεί» στους «ανωτέρους» του σαν «λοχίας» του ΝΑΤΟ.

Πάμε, όμως, τώρα σε μια άλλη «στιγμή» από την επίσκεψη του πρωθυπουργού που δεν πήρε και τόσο μεγάλη δημοσιότητα. Ίσως να χάθηκε κάπου ανάμεσα στην «εθνική ανάταση» και το «καμάρι» για την παρουσία της ελληνικής αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, είχε δημόσια συζήτηση, στο Georgetown Univercity, με τον δημοσιογράφο David Ignatius, ο οποίος έκανε μια ερώτηση που μάλλον οι Πορτοσάλτε της εγχώριας δημοσιογραφίας θα τη θεωρούσαν «προσβολή» στο πρόσωπο του «Μωυσή».

Ολόκληρη η ερώτηση, όπως καταγράφεται στη μετάφραση απομαγνητοφώνηση από το Μέγαρο Μαξίμου:

David Ignatius: Προτού στραφώ στον πόλεμο που είναι κυριολεκτικά σχεδόν στο κατώφλι σας, θέλω να σας κάνω μερικές ερωτήσεις σχετικά με θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Ελευθερία του Τύπου εκδίδει έναν Δείκτη που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τους ανθρώπους στον τομέα μου. Και η ανακοίνωση που έκαναν πριν από μερικούς μήνες κατέταξε την Ελλάδα στη χαμηλότερη θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ όσον αφορά την ελευθερία του τύπου, αντικαθιστώντας τη Βουλγαρία. Και είμαι σίγουρος ότι αυτοί οι αριθμοί πιθανότατα μας λένε τι συμβαίνει. Και τι κάνετε για αυτό;

Πρόκειται για την έκδοση του ετήσιου «Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου» από τους «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα», όπου η Ελλάδα πέφτει στην 108η θέση από τις συνολικά 180 χώρες και είναι τελευταία από τις χώρες της Ευρώπης.

Τι απάντησε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας στην ερώτηση του Αμερικανού δημοσιογράφου; Αμφισβήτησε την έρευνα, «διαφωνώντας με τα συμπεράσματα και τη μεθοδολογία της». Το επιχείρημα του για να περιγράψει πόσο όμορφα είναι τα πράγματα στη χώρα σε σχέση με τα ΜΜΕ είναι το εξής: «Ασκείται δριμεία κριτική» στην κυβέρνηση από τα ΜΜΕ. Πρόσθεσε, μάλιστα, το εξής: «Είμαστε μια χώρα όπου ο καθένας μπορεί να δημοσιεύσει οτιδήποτε και να μην διωχθεί γι’ αυτό, αντιθέτως έχει απόλυτη ελευθερία να εκφράσει το παράπονό του». Τι καλά! Ο αρχι-«άριστος» πρωθυπουργός μίλησε με… στοιχεία, όχι αστεία!

«Θαυμάστε» ολόκληρη η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Καταρχάς, αν αναφέρεστε στον δείκτη που δημοσίευσε μια γαλλική Μη Κυβερνητική Οργάνωση, διαφωνώ κατηγορηματικά με τα συμπεράσματα και τη μεθοδολογία της συγκεκριμένης κατάταξης. Είμαστε μια ελεύθερη δημοκρατία. Αν κοιτάξετε απλά τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στην Ελλάδα, θα καταλάβετε ότι οι περισσότερες από αυτές τις εφημερίδες μάς ασκούν δριμεία κριτική. Είμαστε μια χώρα όπου ο καθένας μπορεί να δημοσιεύσει οτιδήποτε και να μην διωχθεί γι’ αυτό, αντιθέτως έχει απόλυτη ελευθερία να εκφράσει το παράπονό του. Άρα διαφωνώ ριζικά με αυτές τις αξιολογήσεις. Και αν ρίξετε απλώς μια ματιά στο τι συμβαίνει με το τοπίο των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα, πιστεύω ότι επιβεβαιώνει αυτό που λέω.

Αυτό που κάναμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν να προσπαθήσουμε να νομοθετήσουμε ένα πλαίσιο για τον περιορισμό της διάδοσης ψευδών ειδήσεων που σχετίζονται με την πανδημία. Δεν είχε μεγάλη επιτυχία. Είμαι ο πρώτος που θα το παραδεχθώ, γιατί αυτού του είδους οι τεχνικές, ειδικά σε ό,τι αφορά την πανδημία, έχουν την ικανότητα να εξαπλώνονται ανεξέλεγκτα μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Επομένως, αν ήταν να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, πιθανότατα δεν θα εισήγαγα αυτή τη νομοθεσία. Αλλά πέρα ​​από αυτό, θα επαναλάβω ότι η Ελλάδα είναι μια πολύ ζωντανή δημοκρατία όπου ο καθένας έχει την ελευθερία να γράφει ή να λέει ό,τι θέλει. Από τη φύση μου είμαι μετριοπαθής πολιτικός και λαμβάνω πάντα σοβαρά υπόψη μου την κριτική. Και ξέρω ότι αν είσαι στη δημόσια σφαίρα, θα δεχτείς κριτική. Και όταν η κριτική είναι σωστή και όταν τεκμηριώνεται με γεγονότα, αυτός είναι ο πραγματικός σκοπός της δημοσιογραφίας, να μας κάνει καλύτερους».

Σας προτρέπουμε να δείτε και στο βίντεο (μετά το 18.30) την ερώτηση του δημοσιογράφου και την απάντηση του πρωθυπουργού, προσέχοντας λίγο παραπάνω μια «δυσκολία» που φαίνεται να είχε όταν ξεκινούσε την τοποθέτηση του.

 
 Το δικό μας συμπέρασμα είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «τσαλακώθηκε» λιγουλάκι. Το περιστατικό, πάντως, δεν αξιολογήθηκε ως σημαντικό από πολλά κυρίαρχα ΜΜΕ της Ελλάδας, που βρίσκεται τελευταία στη σχετική κατάταξη της έρευνας για την ελευθερία του Τύπου….

Τελειώνοντας, αφού δηλώσουμε πως κατανοούμε τη χαρά και την υπερηφάνεια που έχει ένας πολιτικός εκπρόσωπος της άρχουσας τάξης της Ελλάδας όταν μιλά και φωτογραφίζεται με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, να σημειώσουμε ότι υπάρχουν κι άλλες έρευνες με ανάλογα στοιχεία για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα: Ορισμένα παραδείγματα:

Επιστολή 7 διεθνών δημοσιογραφικών οργανώσεων προς τον Μητσοτάκη: Ζητούν εξηγήσεις για την υπόθεση παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη

Έκθεση 14 διεθνών δημοσιογραφικών ενώσεων με τίτλο «Wanted! Real action for media freedom in Europe», που περιγράφουν χειραγώγηση των ΜΜΕ στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε λίστα μαζί με την Τουρκία και την Πολωνία.

Εκθεση 6 διεθνών οργανισμών για την ελευθερία του Τύπου που κάνει λόγο για προσπάθεια ελέγχου των ΜΜΕ στην Ελλάδα. Μάλιστα, σε συνέντευξη στην EURACTIV ο Pavol Szalai, Επικεφαλής της Ε.Ε. των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF) δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Στην Ελλάδα μπορούμε να δούμε μια σκόπιμη πολιτική βούληση για μείωση της ελευθερίας του Τύπου. Ταυτόχρονα, υπάρχουν και άλλες επικίνδυνες καταστάσεις που συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα, το οποίο πιθανώς βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, ο οποίος είναι ένας από τους δύο δημοσιογράφους της ΕΕ που δολοφονήθηκαν πέρυσι».

Όπως καταλαβαίνετε όταν υπάρχουν τέτοια στοιχεία η επιστολή… διαμαρτυρίας που είχε στείλει η κυβέρνηση, όσον αφορά τη συγκεκριμένη έρευνα που ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός μάλλον φαίνεται κάπως κωμική (διαβάστε εδώ σχετικά). Στην απάντηση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα σημειώνεται μεταξύ άλλων «Αντί να επικρίνει τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου, που είναι απλώς ένα όργανο μέτρησης, η ελληνική κυβέρνηση καλύτερα να επικεντρωθεί στην επίλυση των πολύ συγκεκριμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες δημοσιογράφοι».

Φανταζόμαστε πως ούτε και αυτή την τοποθέτηση την είδατε να «παίζει» στα πολλά κυρίαρχα ΜΜΕ. Μάλλον θα είναι επειδή έχει δίκιο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν, κομπιάζοντας, απάντησε στον Αμερικανό δημοσιογράφο, δηλαδή ότι «η Ελλάδα είναι μια πολύ ζωντανή δημοκρατία όπου ο καθένας έχει την ελευθερία να γράφει ή να λέει ό,τι θέλει»…


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου