Πριν από λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου «Απλά Μαθήματα Ρητορικής», του Άδωνι Γεωργιάδη. Του υπουργού.
Του Δημήτρη Κωστάκου
«…οι ρήτορες απ’ το μπαλκόνι ποτίζουν τις ψυχές μ’ αφιόνι και κόβουν χέρια και φτερά”.
Νίκος Γκάτσος
Πριν από λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου «Απλά Μαθήματα Ρητορικής».
Όχι. Μην διακόψετε την ανάγνωση.
Μείνετε μαζί μας.
Πρόκειται για ένα βιβλίο, το οποίο -όπως πληροφορηθήκαμε- διδάσκει τη Ρητορική Tέχνη, «πειθοῦς δημιουργός» σε όλους όσοι θέλουν να μάθουν την τέχνη του λόγου, τη μέθοδο, την τεχνική, την πειθώ, τους κανόνες και τις αρχές που μεταμορφώνουν έναν απλό ομιλητή σε δεινό ρήτορα.
Και για να προλάβω τους (όποιους) κακόπιστους, ο συγγραφέας -και η κυβέρνηση στο σύνολό της- είναι δεινοί ρήτορες.
Μάλιστα, έχουν προσπαθήσει να μας πείσουν για τις επιλογές τους, χρησιμοποιώντας σχεδόν και τα 146 αναγνωρισμένα και καταγεγραμμένα από τους ειδικούς άλματα λογικής.
Συχνότερα γινόμαστε αποδέκτες τέτοιων λεκτικών (και διανοητικών ακροβασιών), ώστε αναγκαζόμαστε να προστρέξουμε στο δελτίο αστυνομικής ταυτότητας προκειμένου να διαπιστώσουμε ακόμη κι αν θυμόμαστε σωστά το όνομα μας.
Ας θυμηθούμε ορισμένα από αυτά:
- Επίκληση στην αυθεντία: «Το είπε ο (συμπληρώνετε διεθνή οργανισμό ή πολιτικό πρόσωπο), άρα ισχύει».
- Αποδυνάμωση με υπερβολή: «Γιατί διαμαρτύρεστε για τις αυξήσεις; Μήπως δεν έπρεπε να στηρίξουμε τους εργαζόμενους;»
- Ψευδαίσθηση του άσπρου- μαύρου: «Αν αφαιρέσουμε τον φόρο στα καύσιμα, τότε είναι από τα φθηνότερα στην Ευρώπη».
- Κατόπιν τούτου, άρα εξαιτίας τούτου (post hoc ergo propter hoc): «Ταλαιπωρούνται οι πολίτες, εξαιτίας των απεργιών», «Καταστρέφονται περιουσίες, εξαιτίας των διαδηλώσεων»
- Επιπόλαιη γενίκευση: «Βαριοπούλες ή μόρφωση».
- Επίθεση στο άτομο (ad hominem) αντί για το επιχείρημα: «Αντιδρούν για τα νέα μέτρα όσοι ενεργούν με βάση ιδεοληψίες και κομματικό συμφέρον».
- Επίκληση στην άγνοια: «Τα μέτρα αποτελούν καλές ευρωπαϊκές πρακτικές/ σύγχρονη διοίκηση».
- Η πλάνη του τζογαδόρου: Η επαναλαμβανόμενη προσπάθεια περιορισμού της δυσφορίας των πολιτών με υποσχέσεις (πχ αυξήσεις ή δήθεν αυξήσεις), θεωρώντας ότι αφού η μέθοδος αυτή πέτυχε στο παρελθόν, αυτό θα ξανασυμβεί.
- Πλάνη από επιπόλαιη ταξινόμηση: «Οι ασφαλισμένοι, ενδιαφέρονται για την έκδοση της σύνταξης τους. Όχι από ποιόν και πως».
- Η πλάνη του σκοπευτή (περιγράφει τον σκοπευτή, ο οποίος αφού πυροβολεί χωρίς στόχο, στη συνέχεια ζωγραφίζει στόχους γύρω απ’ τις τρύπες): Κάθε προσπάθεια αιτιολόγησης για τις συνεχείς ιδιωτικοποιήσεις και την αποδυνάμωση του Δημοσίου. Πρώτα λαμβάνεται η απόφαση και μετά δημιουργείται το σχετικό αφήγημα.
Τους λιγουρεύεστε;
Πηγή: ΚΟΣΜΟΔΡΟΜΙΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου