Το ΝΑΤΟ θέτει σε αυξημένη πολεμική ετοιμότητα πάνω από 300 χιλιάδες στρατιώτες

 

Το ΝΑΤΟ θα αυξήσει μαζικά σε πάνω από 300.000 από 40.000 στρατιώτες τον αριθμό των δυνάμεών του που βρίσκονται σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, στη συνέντευξή του ενόψει της αυριανής έναρξης της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, προδιαγράφοντας την κλιμάκωση της ΝΑΤΟικής επιθετικότητας ενάντια στους λαούς και την ένταση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

«Θα μετασχηματίσουμε τη δύναμη απάντησης του ΝΑΤΟ και θα αυξήσουμε τον αριθμό των δυνάμεών μας που βρίσκονται σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας σε αρκετά πάνω από 300.000», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, αναφερόμενος στη δύναμη ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ, που έχει μέχρι στιγμής περίπου 40.000 στρατιώτες.

Παράλληλα, κατά τη Σύνοδο Κορυφής της, το ΝΑΤΟ θα αλλάξει επίσης τη φρασεολογία του για τη Ρωσία, η οποία από το 2010 χαρακτηρίζεται από τη συμμαχία στρατηγικός εταίρος.

«Δεν θα χαρακτηρίζεται έτσι στη στρατηγική που θα συμφωνήσουμε στη Μαδρίτη», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ. «Περιμένω ότι οι σύμμαχοι θα δηλώσουν ξεκάθαρα πως η Ρωσία θέτει άμεση απειλή για την ασφάλειά μας, για τις αξίες μας, για τη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, στο περιθώριο της συνόδου αναμένεται να ξετυλιχθούν νέα παζάρια με την Τουρκία για τις «αντιρρήσεις» της Άγκυρας αναφορικά με την εισδοχή της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Όπως ανακοίνωσε ο Στόλτενμπεργκ, αύριο θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, του προέδρου της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο και της πρωθυπουργού της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον.

«Στόχος μας είναι να επιτευχθεί πρόοδος στις ιστορικές αιτήσεις προσχώρησης στο ΝΑΤΟ που υπέβαλαν η Σουηδία και η Φινλανδία, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι ανησυχίες ασφαλείας όλων των συμμάχων έχουν αντιμετωπιστεί», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ, υπενθυμίζοντας ότι το Σάββατο μίλησε με τον πρόεδρο Ερντογάν και σήμερα έχει συνάντηση με την πρωθυπουργό της Σουηδίας.

Επίσης, ο Ερντογάν «είναι πολύ πιθανό» να συναντήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, για να συζητήσει τις «ανησυχίες» της Τουρκίας για τις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι δεν ισχυρίζεται ότι όλα τα υπό εξέταση ζητήματα θα επιλυθούν στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας, αλλά σημείωσε ότι στόχος είναι να «προσπαθήσουμε να επιλύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτά, ώστε η Μαδρίτη να δώσει ώθηση στις υποψηφιότητές τους, ακόμη και αν εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες ανησυχίες από την πλευρά της Τουρκίας». 

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP)- Από 902.gr


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου