Ενέργεια: Απογείωση των τιμών και της κυβερνητικής κοροϊδίας

 

«Άνθρακες ο θησαυρός» αποδείχτηκαν ξανά οι κυβερνητικές εξαγγελίες περί «επιστροφής» κόστους ρεύματος στους πολίτες, αφού από χτες ξεκίνησαν οι αναρτήσεις των ποσών που θα λάβουν τα νοικοκυριά αποκαλύπτοντας σε όλο του το μέγεθος το απύθμενο κυβερνητικό ψεύδος. Όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, τα ποσά κυμαίνονται μεταξύ 30 και 60 ευρώ, με ελάχιστες περιπτώσεις να προσεγγίζουν το «ταβάνι» των 600 ευρώ που είχαν κάνει σημαία τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης στα ΜΜΕ όλο το προηγούμενο διάστημα. Το ποσό αυτό αφορά βέβαια το «ταβάνι» της επιδότησης που θα λάβουν όσοι είχαν πολύ υψηλές καταναλώσεις και ακόμη πιο υψηλούς λογαριασμούς με ρήτρες αναπροσαρμογής άνω των 2.000 ευρώ, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των οικιακών καταναλωτών παίρνουν ως «επιστροφή» μερικές πενταροδεκάρες.

Υπενθυμίζουμε ότι η κυβερνητική ρύθμιση προέβλεπε την επιστροφή του 60% των «επιπλέον χρεώσεων» – υπολογίζοντας ως «επιπλέον χρεώσεις» τις αυξήσεις στα τιμολόγια από τον περασμένο Γενάρη, και όχι φυσικά από τον περασμένο Αύγουστο οπότε και ξεκίνησε η ραγδαία άνοδος των τιμών – κι αφού έχουν αφαιρεθεί από αυτό το ποσό οι «εκπτώσεις» που είχαν δοθεί στο τιμολόγιο από τους παρόχους. Για παράδειγμα, μια οικιακή κατανάλωση περί τις 1.200 KW με ρήτρα αναπροσαρμογής 240 ευρώ και έκπτωση περίπου 150 ευρώ θα πάρει επιστροφή γύρω στα 55 ευρώ (αναλόγως και με την εκπτωτική πολιτική του παρόχου του το προηγούμενο διάστημα) και κάπου εκεί γύρω κυμαίνονται τα ποσά για το μεγαλύτερο μέρος των οικιακών συνδέσεων.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γ. Οικονόμου, συνολικά υποβλήθηκαν 2.952.778 αιτήσεις, που αφορούν 2.530.597 φυσικά πρόσωπα. Από αυτά, αναρτήθηκαν ενημερωτικά εκκαθάρισης για περίπου 1,9 εκατ., τα οποία αναμένεται να πληρωθούν σήμερα, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται σε 230 εκατ. ευρώ.

«Στα όρια των αντοχών», με την ψαλίδα να μεγαλώνει…

Στην πραγματικότητα, για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνεται τι έχει να περιμένει ο λαός από τα υποτιθέμενα μέτρα ανακούφισης «στα όρια των δημοσιονομικών αντοχών», τα οποία διαφημίζει η κυβέρνηση, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και οι λοιποί, που «ορκίζονται» στις σχετικές κατευθύνσεις της ΕΕ και σε ό,τι αφορά την ενεργειακή φτώχεια που φουντώνει από τη στρατηγική της «πράσινης μετάβασης».

Θυμίζουμε πως προαναγγέλλοντας ακόμα μεγαλύτερο «ψαλίδισμα» ακόμα κι αυτών των ελάχιστων, το Γιούρογκρουπ στην αρχή της βδομάδας σημείωνε ότι οι όποιες παρεμβάσεις των κρατών – μελών «θα πρέπει να είναι προσωρινές και να προσαρμόζονται (…) σε πιο ευάλωτους» και κυρίως «να διατηρούν τα κίνητρα για την ενεργειακή μετάβαση», την πολιτική δηλαδή που εγγυάται βαρυχειμωνιά για τον λαό.

Την ίδια ώρα, ακόμα κι αυτά τα ψίχουλα θα τα παίρνουν διπλά και τρίδιπλα από την «άλλη τσέπη» του λαού: Μόλις προχτές, στη Βουλή, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν Οδηγία της ΕΕ για τη μονιμοποίηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στην Ενέργεια. Των χαρατσιών δηλαδή που αποτελούν έναν από τους βασικούς παράγοντες της ενεργειακής φτώχειας, για την οποία κατά τ’ άλλα «σκοτώνονται» ποιος θα την πρωτοαντιμετωπίσει…

Στο πλαίσιο αυτό τη «σκυτάλη» της κοροϊδίας σε ό,τι αφορά τα υποτιθέμενα «μέτρα στήριξης» παίρνει η κυβερνητική απάτη της υποτιθέμενης «κατάργησης» της ρήτρας αναπροσαρμογής, που έχει επίσης αποδειχτεί «άνθρακες» πριν καλά καλά ανακοινωθεί.

Συγκεκριμένα, η σχετική Υπουργική Απόφαση (η εφαρμογή της οποίας μάλιστα παρατάθηκε) προβλέπει πως μόνη υποχρέωση των προμηθευτών είναι να ενημερώνουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για τις τιμές στις οποίες θα τους χρεώνουν δύο μήνες πριν από την εφαρμογή τους, ενώ στους λογαριασμούς δεν θα διαχωρίζεται η ρήτρα. Ετσι, λόγω της δυσκολίας ασφαλών προβλέψεων, «οι πάροχοι θα επιχειρήσουν να προστατευτούν ανεβάζοντας τη βασική χρέωση, την οποία θα αναγράφουν κάθε μήνα στην ιστοσελίδα τους. Κάτι που τελικά θα οδηγήσει σε αύξηση των ονομαστικών χρεώσεων στα τιμολόγια και όχι συγκράτηση», όπως προβλέπουν από τώρα τα ρεπορτάζ στον οικονομικό Τύπο.

Ανάλογη «τύχη» έχουν βέβαια και τα άλλα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση: Τα περιβόητα «υπερκέρδη» των εταιρειών Ενέργειας, που έκανε «σημαία» του και ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωνε ότι θα φορολογούνταν με 90% και θα επέστρεφαν με κάποιο τρόπο στους καταναλωτές, αποδείχθηκαν «φούσκα», αφού σύμφωνα με δημοσιεύματα η ΡΑΕ με τις γνωστές αλχημείες «ψαλιδίζει» πλέον τα ποσά προς «φορολόγηση» στο ένα τρίτο του ποσού που υπολογιζόταν αρχικά, στα 300 εκατομμύρια ευρώ από 927 εκατ. Λίγο ακόμα και τα περιβόητα «υπερκέρδη» θα γίνουν… επιδοτήσεις για τους «αναξιοπαθούντες» ενεργειακούς ομίλους…

Οσο για τις επιδοτήσεις στην τιμή του ρεύματος, πέρα από το ότι δεν καλύπτουν τις τεράστιες απώλειες που υφίστανται κάθε μήνα τα λαϊκά νοικοκυριά, επιβεβαιώνεται ότι έχουν για κριτήριο την προστασία των ομίλων της λιανικής αγοράς Ενέργειας, οι οποίοι κινδυνεύουν από τα «κανόνια» των ανείσπρακτων λογαριασμών.

Με τα χειρότερα να είναι μπροστά ως αποτέλεσμα της «πράσινης» ανάπτυξης

Ολα αυτά βέβαια έχουν την εξήγησή τους: Προστασία του λαϊκού εισοδήματος και ρεύμα φτηνό για τον λαό δεν συναντιούνται πουθενά με τη στρατηγική της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας, της «πράσινης μετάβασης» και των «αντοχών της οικονομίας», που λιβανίζουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλοι από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Αλλωστε, όλα αυτά συμβαίνουν ενώ έρχεται νέο κύμα ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, με τις προβλέψεις για το επόμενο διάστημα να ξεπερνούν κάθε αρνητικό μέχρι σήμερα σενάριο. Η τιμή του φυσικού αερίου στο ολλανδικό Χρηματιστήριο τις τελευταίες μέρες βρίσκεται κοντά στα 180 ευρώ (174 ευρώ/MWh χτες) και με την εντεινόμενη ανησυχία για διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από την «Gazprom», οι τιμές αυτές μπορεί να αυξηθούν ακόμη περισσότερο τις επόμενες μέρες. Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα η χονδρική τιμή ρεύματος κινείται πέριξ των 300 ευρώ/MWh όταν πέρσι τον Αύγουστο, οπότε και ξεκίνησε η μεγάλη ενεργειακή κρίση, κινήθηκε μεσοσταθμικά κάτω από τα 120 ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα διατηρεί σταθερά υψηλά την ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο (βρίσκεται σταθερά περίπου στο 50% του συνολικού μείγματος καυσίμου), το οποίο πλέον προμηθεύεται σε όλο και μεγαλύτερες ποσότητες από τις ΗΠΑ όπως δείχνουν και τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με αυτά, όλο το προηγούμενο διάστημα η Ελλάδα αύξανε συνεχώς τις εισαγωγές του πανάκριβου ΥΦΑ, κυρίως από τις ΗΠΑ, όπου καταγράφεται αύξηση πάνω από 130% το πρώτο τρίμηνο του έτους κι ενώ ταυτόχρονα μείωνε θεαματικά τις εισαγόμενες ποσότητες από τη Ρωσία που έφτασαν στο 34,25% των συνολικών εισαγωγών από 46,1% πέρσι.

Μέσα σε αυτήν την καταιγίδα για τα λαϊκά στρώματα, που έχουν προκαλέσει η πολιτική της «απελευθέρωσης» και το Χρηματιστήριο Ενέργειας, η λεγόμενη «πράσινη μετάβαση», οι τεράστιες φορολογικές επιβαρύνσεις στην Ενέργεια και φυσικά η συμμετοχή στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η κυβέρνηση «συσκέπτεται» και… καθησυχάζει τους πολίτες.

Χτες πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος «ενημερώθηκε από την Επιτροπή Διαχείρισης Ενεργειακών Κρίσεων του ΥΠΕΝ για τα εναλλακτικά σενάρια που έχει επεξεργαστεί η Επιτροπή σε περίπτωση μειωμένης διάθεσης ή και πλήρους διακοπής ρωσικού φυσικού αερίου το φθινόπωρο και τον χειμώνα προς την Ευρώπη», σύμφωνα με σχετικό άτυπο ενημερωτικό σημείωμα.

Στη σύσκεψη συμμετείχε και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, που κατέθεσε σενάρια για την πορεία των διεθνών ενεργειακών τιμών και την ανάλογη επίπτωση στα δημοσιονομικά της χώρας. Η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να πορευτεί στον ίδιο ολέθριο δρόμο για τα λαϊκά στρώματα που κινείται μέχρι σήμερα, δηλαδή κυρίως αύξηση των εισαγωγών ΥΦΑ, με τον σταθμό της Ρεβυθούσας να δουλεύει στο «κόκκινο» και δευτερευόντως μικρή αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής (έχει αγγίξει τις τελευταίες μέρες το 15% περίπου του μείγματος) και ίσως μετατροπή κάποιων μονάδων φυσικού αερίου σε μονάδες καύσης ντίζελ, το οποίο επίσης ακολουθεί ανοδική πορεία τιμών. Μάλιστα, ανεπισήμως έχουν αρχίσει να διαρρέονται σενάρια περί μεγάλων διακοπών ρεύματος για να είναι δυνατή η συνέχιση των εξαγωγών κυρίως προς τη Βουλγαρία, αλλά όχι μόνο, στο πλαίσιο πάντα της «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης». Βασικά της ενιαίας αγοράς Ενέργειας, η οποία – για να διασφαλίζει τα κέρδη των ομίλων – μεταξύ άλλων απαγορεύει τη διακοπή των εξαγωγών αν επί της ουσίας δεν εξαντληθούν πρώτα όλα τα αποθέματα…

Απάντηση στην ενεργειακή φτώχεια οι προτάσεις πάλης του ΚΚΕ

Μέρα με τη μέρα επιβεβαιώνεται λοιπόν πως απάντηση στην ενεργειακή φτώχεια δίνουν μόνο οι προτάσεις πάλης του ΚΚΕ για:

  • Σχέδιο άμεσης αξιοποίησης εγχώριων πηγών ορυκτών καυσίμων – όπως ο λιγνίτης – κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ για την «πράσινη» ανάπτυξη και το εμπόριο ρύπων.
  • Κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και όλων των συμβάσεων που καθορίζουν τις ρήτρες αναπροσαρμογής.
  • Απόσυρση της χώρας από τις κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία, που τελικά τις πληρώνει ο λαός, ενώ τμήματα του κεφαλαίου θησαυρίζουν από τη μεταφορά του πανάκριβου αμερικανικού LNG.
  • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.
  • Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.
  • Κατάργηση της χρέωσης του χαρατσιού των ΑΠΕ στους λογαριασμούς ρεύματος.
  • Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς. Διαγραφή χρεών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου