«Νόμος είναι το δίκιο του εργοδότη»

 

Τέλος το πενθήμερο στον επισιτισμό και τον τουρισμό. Πλέον εξαήμερο με χρόνο απασχόλησης 6 ώρες και 40 λεπτά την ημέρα (μετρημένα, ε;).

Του Δημήτρη Κωστάκου

«Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια», λέει ο λαός. Η ρήση, αποτυπώνει τα όσα συμβαίνουν στην παρούσα πολιτική, οικονομική και κοινωνική συγκυρία με τον χρόνο να είναι εξαιρετικά πυκνός.

Μόλις ένα 24ωρο μετά το επικοινωνιακό μπαράζ του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εργασίας, στο οποίο επιδόθηκαν προκειμένου να στοιχειοθετήσουν την κυβερνητική σοφιστεία ότι «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη με κεντροδεξιά κυβέρνηση», που εκτοξεύθηκε από το βήμα της Βουλής στα κεφάλια μας με ιδιαίτερο… μπρίο, ήρθε η αλήθεια για να γκρεμίσει το αφήγημα:

Το υπουργείο Εργασίας, εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία παρέχεται το δικαίωμα, «μετά από αίτηση του εργαζόμενου» (!), να καταστρατηγηθεί το πενθήμερο και να μετατραπεί σε εξαήμερο στον επισιτισμό και τον τουρισμό.

Πρόκειται ουσιαστικά για επιμερισμό του ίδιου χρόνου απασχόλησης, άρα διατηρείται το όριο των 40 ωρών εβδομαδιαίως. Μόνο που, αντί για 8άωρο και πενθήμερο, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να δουλεύουν, εάν το επιθυμούν οι ίδιοι, εξαήμερο με χρόνο απασχόλησης 6 ώρες και 40 λεπτά την ημέρα (μετρημένα, ε;).

Το υπουργείο Εργασίας, θεωρεί ότι ο εργαζόμενος δύναται να ζητήσει κάτι τέτοιο, με αίτησή του στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) ΕΡΓΑΝΗ, εάν έχει προσωπικούς, ή και οικογενειακούς λόγους. Το αίτημα θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά και θα εγκρίνεται ή θα απορρίπτεται από τον εργοδότη.

Για το θέμα υπήρξε έντονη αντίδραση από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό, που κάνει λόγο για «αιφνιδιαστική κίνηση», ενώ θεωρεί ότι  με τον τρόπο αυτό ανοίγει «κερκόπορτα για την κατάργηση όρων Συλλογικών Συμβάσεων με ατομικές συμφωνίες, πολλές φορές εκβιαστικές. Η εγκύκλιος αυτή βάζει ταφόπλακα στην ελπίδα 400.000 εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού ότι είχαν για πρώτη φορά ρυθμισμένους όρους αμοιβής και εργασίας».

Η ΓΣΕΕ, έκανε λόγο για απαράδεκτη παρέμβαση και ζήτησε την άμεση ανάκληση της επίμαχης πρόβλεψης, επισημαίνοντας ότι το υπουργείο Εργασίας δίνει μη σύννομες «οδηγίες» εφαρμογής του εξαημέρου, καλυμμένες από τη συναισθηματική επίκληση των οικογενειακών ή προσωπικών λόγων των εργαζομένων, στην αιχμή της σεζόν, εν μέσω εντατικών συνθηκών εργασίας που επιβαρύνονται μάλιστα από τις καιρικές συνθήκες (καύσωνας) και την αύξηση των κρουσμάτων από τον κορονοϊό.

Ανάλογη είναι και η τοποθέτηση του εργατολόγου, Γιάννη Καρούζου, ο οποίος σχολιάζει με ανάρτησή του στα social media ότι «ποτέ το 6ημερο έναντι του πενθημέρου δεν πιστεύω ότι αποτέλεσε ευνοϊκότερη επιλογή, ώστε να υπερισχύσει αντίθετης ρύθμισης ΣΣΕ. Έπειτα, πόσοι εργαζόμενοι θα μπορούν να αρνηθούν την πίεση του εργοδότη να εφευρεθούν τέτοιοι λόγοι και να υπογράφονται εξαναγκαστικές τέτοιες αιτήσεις εκ μέρους τους; Το καταλαβαίνω ότι στον επισιτισμό χρειάζονται οι επιχειρήσεις το 6ήμερο. Είναι αστεία όμως η επίκληση ως ευνοϊκότερης ρύθμισης του 6ήμερου έναντι του καθιερωμένου ιστορικά πενθήμερου.»

Επίσης, είναι χαρακτηριστικό ότι στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, στο οποίο θα μπορούν οι εργαζόμενοι να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση για να ζητούν να δουλέψουν εξαήμερο, δεν υπάρχει καν το πεδίο «Ευνοϊκότερη ρύθμιση με αίτηση του εργαζομένου».

Την ίδια ώρα, καταρρέει η επιχειρηματολογία των αρμοδίων περί ενδυνάμωσης της Επιθεώρησης Εργασίας, καθώς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιθεωρητών Εργασίας, καταγγέλλει ότι Επιθεωρητής εργασιακών σχέσεων που συνυπέγραψε υπηρεσιακή αναφορά για το ζήτημα της συστηματικά υποδηλωμένης εργασίας και τα προβλήματα που διαπιστώνονται κατά τη διάρκεια ελέγχων, μετατέθηκε αιφνιδίως σε οργανική μονάδα στην οποία δεν υφίσταται καν, κενή οργανική θέση!

Οι εκπρόσωποι των Επιθεωρητών Εργασίας καλούν κάθε αρμόδιο όργανο «να απέχει από κάθε ενέργεια και παράλειψη που εγείρει υποψίες εκδικητικής συμπεριφοράς απέναντι στους συναδέλφους που συνέταξαν την αναφορά».

Και ενώ η πολυδιαφημισμένη ψηφιακή κάρτα εργασίας τέθηκε σε εφαρμογή εν χορδαίς και οργάνοις για «την ισχυροποίηση της θέσης του εργαζόμενου» και άλλες παράτες, η Ομοσπονδία των τραπεζοϋπαλλήλων διαπιστώνει σοβαρά προβλήματα με πυρήνα το γεγονός ότι όλη η διαδικασία των δηλώσεων του χρόνου εργασίας βρίσκεται στα χέρια των εργοδοτών.

Όπως επισημαίνουν, οι εκπρόσωποι των τραπεζοϋπαλλήλων, «ειδικά στις Τράπεζες η ψηφιακή κάρτα εργασίας οφείλει να αποτελέσει μέσο διασφάλισης του συμβατικού ωραρίου όλων των τραπεζοϋπαλλήλων, με ορθή καταγραφή του πραγματικού χρόνου εργασίας και άμεση καταβολή της νόμιμα προβλεπόμενης αμοιβής σε οποιαδήποτε περίπτωση υπέρβασης του συμβατικού ωραρίου (υπερεργασία, υπερωρία κλπ)».

Και αυτό διότι διαπίστωσαν:

  • Προβλήματα ορθής καταγραφής του πραγματικού χρόνου εργασίας των εργαζομένων με φυσική παρουσία (δήλωση εισόδου μετά την πραγματική έναρξη της εργασίας ή/και δήλωση εξόδου πριν την πραγματική της ολοκλήρωση, ή ακόμα και συνέχισή της με μη δηλωμένη τηλεργασία).
  • Προβλήματα ορθής εφαρμογής των κριτηρίων για τον χαρακτηρισμό των διευθυνόντων υπαλλήλων κατά την απογραφική διαδικασία σε κάθε Τράπεζα, με συνέπεια να εμφανίζεται καταχρηστικά ασυνήθιστα υψηλός αριθμός «διευθυνόντων υπαλλήλων» οι οποίοι θεωρούνται «ελεύθεροι ωραρίου»!
  • Προβλήματα από την εξαίρεση της τηλεργασίας από την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Για την εξαίρεση αυτή υπάρχει, από την πλευρά της Πολιτείας, σοβαρή καθυστέρηση ένταξης στην ψηφιακή κάρτα εργασίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθή καταγραφή και τήρηση του συμβατικού ωραρίου καθώς και η πλήρης άσκηση του δικαιώματος αποσύνδεσης του εργαζόμενου, το οποίο στον τραπεζικό κλάδο, βάσει της οικείας Σύμβασης Εργασίας, οφείλει να διασφαλίζει πλήρως ο εργοδότης.
Ποιου το δίκιο είναι νόμος είπαμε;


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου