Του Γιώργου X. Παπασωτηρίου
Αρθρογράφος αποθεώνει στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» (Μ. Μητσός, 23/8/2022) τον Τζο Μπάιντεν που αναδιάρθρωσε τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ «ξαναδίνοντας τους κύρος και αποτελεσματικότητα ύστερα από μια σειρά βαρύτατων λαθών»!
Το άρθρο θα μπορούσε να είναι και το σχέδιο της ομιλίας του Έλληνα πρωθυπουργού στη συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση των υποκλοπών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τηρουμένων των αναλογιών, καλείται να αποδεχθεί τα «βαρύτατα λάθη» και να αναδιαρθρώσει την ΕΥΠ. Αλλά μπορεί να αποδεχθεί ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε έναν Έλληνα πολιτικό (Ν. Ανδρουλάκης), όχι για εθνικούς λόγους, αλλά για να παραδώσει τις πληροφορίες στο επιτελείο του προκειμένου να τις χρησιμοποιήσει στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση προς ίδιο -κομματικό- όφελος; Επ’ ουδενί.
Γι’ αυτό θα επιχειρήσει να επιρρίψει το «λάθος» στους συνεργάτες του (Το έκανε, ήδη, απολύοντας τον επικεφαλής της ΕΥΠ και τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης). Αυτοί είναι τα εξιλαστήρια θύματα.
Όσο για το επανακτηθέν κύρος της CIA και της NSA, που επικαλείται ο Μητσός, αυτό σαπίζει στις φυλακές της Βρετανίας, εκεί που σαπίζει ο Τζούλιαν Άσανζ, ο δημοσιογράφος που αποκάλυψε τα εγκλήματα των ΗΠΑ στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη, παντού.
Υπενθυμίζουμε τα χιλιάδες διαβαθμισμένα έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν από τα Wikileaks και αποδεικνύουν πως οι Αμερικανοί διπλωμάτες λειτουργούν και ως κατάσκοποι, αφού καλούνται να προμηθεύσουν την υπηρεσία IC (Intelligence Community), που περιλαμβάνει 17 μυστικές υπηρεσίες μεταξύ των οποίων τη CIA και την NSA, με δεδομένα που αφορούν ακόμα και το DNA αλλοεθνών διπλωματών!
Όσοι μιλούν για το κύρος και την αποτελεσματικότητα των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το μέγεθος των χωρών, ότι οι μυστικές υπηρεσίες της υπερδύναμης παρακολουθούσαν τα κινητά ενός πρώην πρωθυπουργού (Κ. Καραμανλή) και της συζύγου του, ότι υπονομεύουν την εθνική ανεξαρτησία και τη δημοκρατία ξένων χωρών.
Ακόμη χειρότερα, θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα ψήφισε διάταξη για τον έλεγχο του διαδικτύου (αποκάλυψη των New York Times το 2010). Σύμφωνα με αυτή επιβλήθηκε σε όλες τις ιδιωτικές εταιρίες επικοινωνίας να είναι συμβατές με τα συστήματα παρακολούθησης των κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας. Η Microsoft, η Google, το Yahoo, το Facebook, το Skype, ακόμα και το Blackberry διαφοροποίησαν τον τρόπο λειτουργίας τους έτσι ώστε το FBI και η NSA να μπορούν να ακούν και να βλέπουν ό,τι επικοινωνείται σ’ αυτά. Έτσι, η NSA επιτηρεί τους πάντες και τα πάντα χάρη στο δίκτυο δορυφόρων, τις θυγατρικές της υπηρεσίες σε ολόκληρο τον πλανήτη και τους σέρβερ των μεγάλων ιντερνετικών δικτύων.
Οι «πληροφορίες» που συλλέγονται, κυρίως για τα πολιτικά πρόσωπα, διοχετεύονται σε ελεγχόμενα ΜΜΕ που προβαίνουν στην «δολοφονία χαρακτήρων» και σε πολιτικούς εκβιασμούς.
Ενώ τα παλιά αυταρχικά καθεστώτα λειτουργούσαν με βάση την «παραγωγή της άγνοιας» (λογοκρισία), τα σύγχρονα βασίζονται στην παραπλάνηση, στην κατασκευή ή τη διαμόρφωση των προτιμήσεων που συντελούν στην εκούσια συμμόρφωση ή την υποταγή στην αθέμιτη κυριαρχία των ισχυρών. Έτσι οδηγούμαστε με ποικίλους και ιδιαίτερους τρόπους στην απομώρανση της κρίσης, καθώς και στην προαγωγή και συντήρηση κάθε είδους παραλογισμού και απατηλής σκέψης, μεταξύ των οποίων είναι και η φυσικοποίηση της αδικίας.
Υπάρχει ένα δίκτυο θεσμών «με οσμή μαφίας», έγραφε παλαιότερα ο Π. Κρούγκμαν - μέσα ενημέρωσης, πανεπιστήμια, ιδρύματα, κράτος, κόμματα- που κανοναρχούνται από λίγους ανθρώπους και μέσω των οποίων «αμείβονται οι νομιμόφρονες και τιμωρούνται οι διαφωνούντες».
Έτσι, για μία ακόμη φορά τίθεται το θέμα της δημοκρατίας, της ελευθερίας στις επικοινωνίες αλλά και της παραβίασης του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων (για τα οποία τόσο κόπτονται κατά τα άλλα οι Αμερικανοί και τα ανά τον κόσμο «ηχεία» τους), καθώς και για το αν η πληροφορική θα καταστεί στα χέρια των παγκόσμιων ολιγαρχών ένας μηχανισμός τηλ-ελέγχου στην υπηρεσία ενός νέου ολοκληρωτισμού.
Πηγή: artinews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου