Να σκεφτούμε αντισυμβατικά για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας

 

Του Δημήτρη Καλτσώνη *

Μετά τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τζ. Τσούνης ήρθε ο Βρετανός ομόλογος του Μ. Λοτζ να διευκρινίσει για μια ακόμη φορά αυτά που θα έπρεπε να γνωρίζουμε και να έχουμε συνειδητοποιήσει. Βρέθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με τον αμερικανό πρέσβη. Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε πως «στο Λονδίνο, στη Μεγάλη Βρετανία, που είμαστε σύμμαχοι και φίλοι και της Τουρκίας και της Ελλάδας, ανησυχούμε πάρα πολύ όταν υπάρχει τέτοια κλιμάκωση». Και επανέφερε τη μόνιμη επωδό ότι πρέπει να υπάρξει ήρεμος διάλογος ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα. Η πάγια πολιτική των “ίσων” αποστάσεων, που στην πραγματικότητα ευνοεί τις αντίθετες στο διεθνές δίκαιο επιθετικές αξιώσεις του τουρκικού αντιδραστικού καθεστώτος.

Παράλληλα, φαίνεται να καταρρέουν σαν χάρτινος πύργος οι λοιπές διπλωματικές συμμαχίες της χώρας μας. Η πολυδιαφημισμένη σχέση με το Ισραήλ προβλήθηκε και προβάλλεται ως στρατηγική συμμαχία για την ασφάλεια και την ευημερία των χωρών και της περιοχής. Σημειώθηκε μάλιστα και το εξής παράδοξο. Οι δύο υπουργοί Άμυνας διακήρυξαν πρόσφατα από κοινού την αφοσίωσή τους στο διεθνές δίκαιο με αφορμή την παραβίασή του από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Εύλογα διερωτάται κανείς για την αφοσίωση των κυβερνήσεων του Ισραήλ στο διεθνές δίκαιο, όταν διατηρούν υπό την κατοχή τους τον παλαιστινιακό λαό, ενώ κατηγορούνται και για γενοκτονία σε βάρος των Παλαιστινίων. Εύλογα διερωτάται κανείς για την αφοσίωση στο διεθνές δίκαιο, όταν η Ελλάδα έχει στηρίξει όλες τις αντίθετες στο διεθνές δίκαιο στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ (Σερβία, Ιράκ, Αφγανιστάν και αλλού) αλλά και τις επιθετικές προκλήσεις του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία πολύ πριν από τη ρωσική εισβολή.

Από την άλλη σημειώνονται βήματα επαναπροσέγγισης του Ισραήλ με την Τουρκία ενώ η ακροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου δεν διστάζει να μας πουλήσει, εκτός από αμυντικά συστήματα, γέφυρα συνενεννόησης με την Τουρκία. Αλλά σε ποιά βάση; Στη βάση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου; Η απάντηση είναι προφανώς αρνητική. Η μεσολάβηση θα γίνει μαζί με τις ΗΠΑ στη βάση των παραπάνω δήθεν “ίσων” αποστάσεων. Από όλες τις μεριές τίθεται δηλαδή επί τάπητος το σύνολο των παράνομων τουρκικών διεκδικήσεων: χωρικά ύδατα, καθεστώς νησιών κλπ και όχι μόνο το υπαρκτό ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ.

Και καθώς συμβαίνουν όλα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση περί άλλων τυρβάζει. Οργάνωσε στη Λάρισα στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για την αντιμετώπιση “ανταρτών” και “διαδηλωτών”. Στο σενάριο μάλιστα οι υποδυόμενοι τους διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα υπέρ της ειρήνης και της ελευθερίας. Ταυτόχρονα οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα συμμετέχουν στην εκπαίδευση Ουκρανών κομμάντος, οι αμερικανικές βάσεις αναβαθμίζονται, Έλληνες στρατιωτικοί θα συμμετέχουν σε ΝΑΤΟϊκές αποστολές πολύ κοντά στο χώρο των πολεμικών συγκρούσεων.

 Βρισκόμαστε παγιδευμένοι εντός του επικίνδυνου αυτού πλαισίου. Καιρός να σκεφτούμε αντισυμβατικά, αφού ο συμβατικός τρόπος σκέψης δεν μας βοήθησε μέχρι σήμερα.

Πηγή: εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, 23/11/2022

* Ο Δημήτρης Καλτσώνης είναι καθηγητής θεωρίας κράτους και δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Πηγή: kommon.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου