Από την «αρπαγή» στην «εξαγορά» της Ευρώπης

 

Η απληστία για το υγροποιημένο φυσικό αέριο του Κατάρ θόλωνε τις αισθήσεις των Ευρωπαίων

Του Μιχάλη Ψύλου *

Αν ο Δίας μεταμφιεσμένος σε ταύρο κατάφερε στα αρχαία χρόνια να σαγηνεύσει και να αρπάξει την Ευρώπη, οι εμίρηδες του Κατάρ φαίνεται ότι πέτυχαν να την εξαγοράσουν με πετροδολάρια και LNG…

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήταν η πρώτη Ευρωπαία αξιωματούχος που άνοιξε το δρόμο και εκδήλωσε την αγάπη της για το Κατάρ. «Εξαιρετική τηλεφωνική συνομιλία με τον Εμίρη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι», έγραψε στο Twitter στις 27 Ιανουαρίου η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Θα αναβαθμίσουμε τη συνεργασία μας και στον τομέα της ενέργειας. Το Κατάρ είναι αξιόπιστος εταίρος»,διαβεβαίωνε η φον ντερ Λάιεν. Ανάβοντας το πράσινο φως για πολλούς άλλους.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «ξέχασε» τις απάνθρωπες συνθήκες των ξένων εργατών κατά την κατασκευή των γηπέδων για το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου. Και τους χιλιάδες νεκρούς εργάτες. Συγχώρεσε τις διώξεις των αντιπάλων του καθεστώτος, τις διακρίσεις σε βάρος της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ  και όλη την αυταρχική και αντιδραστική συμπεριφορά στη Ντόχα.

Ενα πράγμα μετρούσε μόνο για την ΕΕ: το φυσικό αέριο. Η «γεωπολιτική» της ΕΕ  είχε ενδώσει στο πάθος το Εμιράτο -έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές LNG.

Η ρωσική εισβολή  στην Ουκρανία εξαφάνισε και τις τελευταίες αμφιβολίες για το Κατάρ.

Ο Πράσινος υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ δεν τσιγκουνεύτηκε τα επαινετικά λόγια για το εμιράτο και τις «μεταρρυθμίσεις» του.

Μόνο επαίνους είχε να πει και η τέως πλέον, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή. Και φέρεται να  πήρε κάπου 1,5 εκατ. ευρώ από τους σεΐχηδες για τα καλά της λόγια που αντιπροσώπευαν την επίσημη γραμμή της ΕΕ, Στόχος; Να επηρεάσει  την ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στο Εμιράτο.

Ξαφνικά, το Κατάρ αντιμετωπίζεται με εντελώς διαφορετικό πρίσμα: όχι ως επιθυμητός σωτήρας από την κρίση του φυσικού αερίου, αλλά ως μια απαίσια δύναμη που εξαγοράζει ευρωπαίους πολιτικούς με σακούλες ευρώ.

Η απληστία για το υγροποιημένο φυσικό αέριο του Κατάρ θόλωνε τις αισθήσεις των Ευρωπαίων. Και τώρα όποιος έχει πει κάτι καλό για το Κατάρ,  θεωρείται ύποπτος. Η απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την άνοιξη, μπήκε στο «ψυγείο». Η συμφωνία εναέριας κυκλοφορίας που συνήφθη το 2021, είναι επίσης υπό αναθεώρηση. «Εάν αποδειχθεί ότι το Κατάρ έχει ασκήσει επιρροή, η συμφωνία δεν μπορεί να παραμείνει σε ισχύ», λέει ο Γερμανός βουλευτής του FDP Γιαν-Κρίστοφ Όεττζεν.

Μήπως τώρα όλοι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη; Και να ακυρώσουν τις συμβάσεις προμήθειας LNG;  Και που θα βρει η ΕΕ εναλλακτική πηγή στο ρωσικό αέριο;

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό: Το Κατάρ επένδυσε δισεκατομμύρια σε όλη την Ευρώπη α τελευταία χρόνια, το εμιράτο έχει εξελιχθεί αθόρυβα σε έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην Ευρώπη. Τα νούμερα ζαλίζουν: το Εμιράτο κατέχει το 17 %  της VW, το 6,1 % της Deutsche Bank και το 3,04 % της Siemens.

Η Emirates κάνει επίσης λαμπρές δουλειές στη Γαλλία: Το Κατάρ έχει στην ιδιοκτησία του την ποδοσφαιρική ομάδα PSG στο Παρίσι και πληρώνει τα εξωφρενικά ακριβά συμβόλαια των παικτών της. Οι Καταριανοί συμμετέχουν στον ενεργειακό γίγαντα Total, τη Suez Environnement, τη Veolia, τη Vinci και την  Lagardère-στην  αφρόκρεμα της γαλλικής οικονομίας λοιπόν.

Όχι μόνο αυτό: το εμιράτο φέρεται να δωροδόκησε τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί το 2010 για να πάρει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Απλά η Καϊλή πιάστηκε με την γίδα στην πλάτη. Και θα μείνει στην ιστορία ως η προσωποποίηση του Qatargate . Οι άλλοι μάλλον θα την σκαπουλάρουν…

* Μιχάλης Ψύλος, psilosm@naftemporiki.gr, ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Πηγή: naftemporiki.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου