Ο Αη Βασίλης είναι λέρα

 

«Πρόσεξε τι εύχεσαι μπορεί να σου συμβεί», κάτω από το μνημονιακού τύπου χριστουγεννιάτικο δέντρο μου, προειδοποιούν. Και ένα πρωί, βρήκα πακέτα!

Του Δημήτρη Κωστάκου

Δεν πιστεύω στον Άγιο Βασίλη, τον παχουλό κύριο που με τη σημερινή του μορφή ξεπήδησε από τις διαφημίσεις γνωστής εταιρείας, η οποία παράγει το αναψυκτικό- «μαυροζούμι του καπιταλισμού».

Παραδέχομαι ότι με τρομάζει το γνωστό τραγούδι:

Σε βλέπει όταν κοιμάσαι
στο σπίτι στη δουλειά
γνωρίζει όπου και να ‘σαι
κάθε μια σου σκανδαλιά.

Αισθάνομαι άβολα με έναν ηλικιωμένο stalker, ο οποίος με παρακολουθεί.

Ή ίσως είμαι σκανδαλιάρης…

Όμως, η δημοσιογραφική διαστροφή, που λένε, με έσπρωξε να ευχηθώ να μπορούσα να μάθω τι θα συμβεί του χρόνου, μπας και βγάλουμε κάποιο αποκλειστικό.

Επειδή, όπως προειδοποιούν, «πρόσεξε τι εύχεσαι μπορεί να σου συμβεί», κάτω από το μνημονιακού τύπου χριστουγεννιάτικο δέντρο μου -απόρροια του συμβιβασμού των παιδικών αναμνήσεων με τον αστικό καθωσπρεπισμό- ένα πρωί, βρήκα πακέτα!

Με παιδικό ενθουσιασμό, λίγο από σαδισμό για τα έρημα περιτυλίγματα και μπόλικη περιέργεια, άρχισα να τα ανοίγω. Ένα- ένα.

Και τότε, κατάλαβα ότι ο Αη Βασίλης είναι λέρα.

Τo πρώτο πακέτο, περιελάμβανε ένα κουπόνι του υπουργείου Εμπορίου από το μακρινό 1953. Ήταν Ατομικόν Επισιτιστικόν Δελτίον από το υπουργείο Εμπορίου της εποχής.


Τι υπονοούσε ο Santa; Την αδιόρατη σύνδεση της «σταθερά αναπτυσσόμενης Ελλάδας» με το δυστυχές-ατυχές παρελθόν; Κι άλλα κουπόνια σίτισης, καυσίμων, κουπονοποίηση των αναγκαίων για τους εργαζόμενους αυξήσεων;

«Αν δεν θέλουν ας μην τα πάρουν», λένε κάποιοι «ρεαλιστές». Αν δεν τα πάρουν, πιθανότατα θα πεινάσουν, οφείλουμε να παρατηρήσουμε. Αν είχαν να διαλέξουν μεταξύ των κουπονιών και ουσιαστικών αυξήσεων, δεν θα τα άγγιζαν, τολμάμε να στοιχηματίσουμε.

Στραβωμένος τελείως, άνοιξα στα γρήγορα το επόμενο πακέτο.


Ένα ζευγάρι φθαρμένα παπούτσια.

Φθείρονται στον μαραθώνιο της ανεργίας.

Σύμφωνα με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ , μόνο το Νοέμβριο, χάθηκαν  83.627 θέσεις απασχόλησης, 4.500 περισσότερες σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. 

Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση της 20αετίας. 

Κατά το  δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου, χάθηκαν συνολικά 199.483 θέσεις εργασίας.

Επίσης, η επίδοση στο 11μηνο (+63.980 θέσεις), είναι η χειρότερη που έχει καταγραφεί από το 2013 και μετά, δηλαδή την τελευταία 10ετία.

Ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα της ΔΥΠΑ το Νοέμβριο, με τον αριθμό τους να αυξάνεται κατά τουλάχιστον 119.000 μέσα σε έναν μήνα.

Πέταξα τα παπούτσια παραπέρα.

Επόμενο πακέτο.

Τρίγωνο για κάλαντα. Προφανώς για να προσπαθήσουν χιλιάδες εργαζόμενοι να συμπληρώσουν τον μισθό τους, αφού από τις 202.000 προσλήψεις που έγιναν το Νοέμβριο, περισσότερες από τις μισές (51,31%) αφορούσαν είτε μερική απασχόληση (82.965 ή 41,07%) είτε εκ περιτροπής εργασία (20.688 ή 10,24%). 

Ανάμεσα στα πακέτα κι ένας φάκελος.

Τσεκάρω. Μέσα, είχε ένα voucher κατάρτισης. Από αυτά που θα καλύψουν 500.000 ανέργους και εργαζόμενους, με κόστος ένα δις ευρώ.

Προφανώς, οι χιλιάδες άνεργοι ή κακοπληρωμένοι επιστήμονες και έμπειροι εργαζόμενοι, οι οποίοι πήγαν στα ξένα την τελευταία δεκαετία δεν έβρισκαν δουλειά γιατί δεν είχαν πιστοποιητικό κατάρτισης στις ψηφιακές και στις «πράσινες δεξιότητες» που θα μοιράζει η κυβέρνηση.

Μπορεί και να πήραν των ομματιών τους, φοβούμενοι ότι οι υψηλές αποδοχές που λάμβαναν μέχρι τότε θα τους αλλοίωναν ως ανθρώπους, ενώ εκείνοι ήθελαν να παραμείνουν απλοί. Κάποιοι από εμάς.

Σιχτιρίζοντας, προχωράω στο επόμενο δώρο. Ένα μικρό κουτί, το οποίο φιλοξενούσε ένα κομπολόι.


Αυτό, πάει για τους συνταξιούχους, σκέφτηκα. Θα μετράνε καημούς και αναστεναγμούς, αντί για ευρώ.

Περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι, δεν θα δουν ποτέ την αύξηση που θα δοθεί στην αρχή του 2023 εξαιτίας της υψηλής προσωπικής διαφοράς.

Από το υπόλοιπο 1.724.713 συνταξιούχους, αρκετοί θα διαπιστώσουν ότι μεγάλο μέρος της αύξησης, απορροφήθηκε από την προσωπική διαφορά.

Μια προσωπική διαφορά-τερατογένεση των μνημονίων, την οποία η «μετα- μνημονιακή κυβέρνηση», φυσικά και διατήρησε.

Και τσουπ! Στο επόμενο δωράκι σκάει μύτη ένα αντίσκηνο. Σε χαρούμενη, παλ απόχρωση, ομολογουμένως. Ο σκύλος-φύλακας, προαιρετικός. Κοστίζει. Το έγραφε στο χαρτάκι με τις οδηγίες.

Μόνο φέτος οι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί υπολογίστηκαν σε 44.000, ενώ τα funds ελέγχουν 700 χιλιάδες ακίνητα. Με δεδομένη την αύξηση επιτοκίων στα δάνεια, να δεις τι σου ‘χω για μετά…

Προτελευταίο πακέτο, με σετάκι ωτοασπίδες. Προφανώς για να μην παρασυρθώ από προεκλογικές υποσχέσεις περί ανάπτυξης, προστασίας και στήριξης. Άργησα, αλλά μπήκα στο νόημα.

Και για το τέλος, ένα εισιτήριο του μετρό με έναν χάρτη των Εξαρχείων. Όχι για να πηγαίνουν εκεί, αλλά για να αποχωρήσουν οι… ενοχλητικοί ταραξίες απογευμάτων και συνειδήσεων, τώρα που η περιοχή εμπορικά «παίρνει τα πάνω της».


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου