Στόχος της Τουρκίας είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ελληνικών νήσων

 

Της Κύρας Αδάμ *

Δεν χρειαζόταν το άρθρο του περιοδικού Economist για να μάθουμε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα θερμό επεισόδιο Ελλάδας – Τουρκίας με υποκινητή τον Ερντογάν. Το επαναλαμβάνει μετ΄ επιτάσεως ο Μ. Τσαβούσογλου.

Οι Έλληνες πολίτες ακούνε αυτές τις απειλητικές ακρότητες της Άγκυρας σε καθημερινή βάση, γεγονός αυτό που δεν συγκινεί, ούτε ενεργοποιεί, πέραν της ολιγόλεπτης ενασχόλησης με αυτό, τους δυτικούς φίλους και συμμάχους της Ελλάδας.

O Ερντογάν απειλεί σε καθημερινή βάση την Ελλάδα ότι θα την χτυπήσει αν δεν αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά της Συνθήκης της Λωζάνης, που κατά τον τουρκικό ισχυρισμό αποδόθηκαν στην Ελλάδα μόνον με τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης; Ουδέν ψευδέστερον, διότι η Συνθήκη της Λωζάνης απαγορεύει μόνον τις ναυτικές βάσεις στα νησιά και απαιτεί την αναλογική, παρουσία οπλικών συστημάτων στα νησιά σε σχέση με τον οπλισμό στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Και όμως η Τουρκία επιμένει στην αποστρατιωτικοποίηση διότι βασίζεται στις παράνομες και απαράδεκτες αποφάσεις/ντιρεκτίβες του ΝΑΤΟ, που δέχεται ότι τα νησιά είναι αποστρατικοποιημένα. Η Τουρκία ξεκίνησε τον στόχο της αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών το 1995 στο ΝΑΤΟ, όταν ο Τούρκος εκπρόσωπος έθεσε επισήμως στο ΝΑΤΟ το θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών . Από τότε μέχρι και σήμερα καμμιά απολύτως ελληνική κυβέρνηση δεν έκοψε το βήχα στην Άγκυρα, ούτε επέβαλε στη Συμμαχία, με χρήση βέτο σε μεγάλες αποφάσεις της Συμμαχίας που απαιτούν ομοφωνία, να πάρει πίσω τις παράνομες διαταγές αποστρατιωτικοποίησης των νήσων, δηλαδή τις διαταγές Σολάνα 1998 και τις αποφάσεις του Saceur 2006 (Ανώτατου στρατιωτικού διοικητή του ΝΑΤΟ). Έτσι αυτή την στιγμή για ολόκληρο το ΝΑΤΟ και τους φίλους και συμμάχους (ΗΠΑ, Γαλλία κ.λπ.) τα ελληνικά νησιά είναι αποστρατικοποιημένα, με την προσβεβλημένη και απειλούμενη Ελλάδα να μην λέει λέξη.

Το λάδι στη φωτιά έριξε ο ΥΠΕΞ Δένδιας στην Άγκυρα τον Μάιο 2021 περί εξοπλισμών των ελληνικών νησιών και έτσι διευκόλυνε την Άγκυρα να εμπλουτίσει τον ισχυρισμό της και να απαιτεί τώρα τον τερματισμό των εξοπλισμών στα αποστρατικοποιημένα (ελέω ισχυρισμών της Τουρκίας που έχει αποδεχθεί και εφαρμόζει απαρεγκλίτως το ΝΑΤΟ) νησιά της Συνθήκης Λωζάνης.

Ωστόσο η καλά προετοιμασμένη Τουρκία δεν εμμένει στον ισχυρισμό της περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νήσων, διότι η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά με επιπλέον στρατιωτικές δυνάμεις, που πράγματι θα αποτελούσε παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης και το οποίο ουδέποτε έχει κάνει η Ελλάδα.

(σ.σ. Τονίζεται ιδιαιτέρως ότι στην περίπτωση που η Ελλάδα είχε αυξήσει τα οπλικά συστήματα της στα νησιά της Συνθήκης της Λωζάνης, το γεγονός αυτό θα είχε ήδη καταγραφεί από τους μηχανισμούς ελέγχου της Συμφωνίας CFE για τον περιορισμό των Συμβατικών Οπλών στην Ευρώπη, (μέλος της οποίας είναι και η Τουρκία) και θα είχε καταγγελθεί η Ελλάδα.

Ο τελικός στόχος της Άγκυρας, πίσω από τις περίπλοκες και βαρύγδουπες διατυπώσεις της, είναι ένας και μοναδικός: Η αμφισβήτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ελληνικών νήσων της Συνθήκης της Λωζάνης.

Η Τουρκία δηλώνει ανελλιπώς και σταθερώς και επισήμως ότι η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης διότι εκτελεί στρατιωτικές ασκήσεις και μάλιστα αεροναυτικές στα – κατά την Άγκυρα και ΝΑΤΟ – «αποστρατικοποιημένα» νησιά της Συνθήκης της Λωζάνης.

Η διαφορά ανάμεσα στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών λόγω υπερβολικών εξοπλισμών ( πχ άρματα και άλλα οπλικά συστήματα κ.λπ.) και στην αποστρατιωτικοποίηση λόγω εκτέλεσης ασκήσεων στα νησιά είναι τεράστια και εξόχως επικίνδυνη επιχειρησιακά και διπλωματικά για την ελληνική κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα στα νησιά της Συνθήκης της Λωζάνης.

Και τούτο διότι υπερβολικός εξοπλισμός των νήσων με οπλικά συστήματα πέραν των προβλεπόμενων από τη Συνθήκη της Λωζάνης, μπορεί να αποτελεί παραβίαση της ίδιας της συνθήκης, άλλα σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να οδηγήσει σε αμφισβήτηση του ελληνικού ιδιοκτησιακού καθεστώτος των νήσων, που είναι ο τελικός στόχος της Τουρκίας.

Η Τουρκία ζητώντας την απαγόρευση εκτέλεσης ασκήσεων και κυρίως αεροπορικών στα νησιά της Συνθήκης της Λωζάνης λόγω αποστρατιωτικοποίησης τους, αμφισβητεί ταυτόχρονα και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των νήσων. Και τούτο διότι καμιά Συνθήκη στον κόσμο και καμιά απόφαση Δικαστηρίου δεν απαγορεύει στρατιωτικές ασκήσεις και πτήσεις πάνω από αποστρατιωτικοποιημένα νησιά, παρά μόνον ( στη συγκεκριμένη περίπτωση) όταν αυτά δεν είναι ελληνικά.

Η αμφισβήτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ελληνικών νήσων του αν. Αιγαίου είναι ο σταθερός στόχος της Αγκύρας έναντι της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Η μόνιμη απειλή Ερντογάν ότι «θα χτυπήσει νύχτα» δεν είναι ρητορική, ούτε απευθύνεται στους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του για παρηγοριά.

Μέχρι στιγμής η Τουρκία έχει εκμεταλλευθεί πολιτικά κενά και αδυναμίες εξουσίας στην Ελλάδα δύο φορές (Κύπρος και Ίμια) για να επιχειρήσει εναντίον της Ελλάδας. Στην περίπτωση που οι ελληνικές εκλογές γίνουν πριν τις εκλογές στην Τουρκία, το μεσοδιάστημα ανάμεσα στις δυο εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα, είναι πιθανόν να δημιουργήσει συνθήκες που ο Ερντογάν θα θεωρήσει «ευνοϊκές» για τα σχέδια του…

* Η Κύρα Αδάμ είναι δημοσιογράφος


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου