Γιατί το Μαξίμου καλύπτει τον Χειμάρα

 

Του Σπύρου Γκουτζάνη

Η αυγή του 2023 βρήκε την κυβέρνηση Μητσοτάκη να απολογείται για μία ακόμη υπόθεση διασπάθισης του δημοσίου χρήματος, όπως τουλάχιστον καταγγέλλει η αντιπολίτευση, για την περίπτωση του Βουλευτή Φθιώτιδος, Θεμιστοκλή Χειμάρα. Δεν είναι στην έκταση του σκανδάλου Πάτση, ο οποίος μέσω offshore εταιρειών διακινούσε εκατομμύρια ευρώ, ή του κ. Μαραβέγια. Δεν παύει ωστόσο να προκαλεί το δημόσιο αίσθημα και να αποκαλύπτει την αντίληψη που διακατέχει το Μέγαρο Μαξίμου για την άσκηση της εξουσίας σε σχέση με την διαχείριση του δημοσίου χρήματος : “δουλειές να γίνονται και οι βουλευτές να μένουν στο μαντρί”.

Αποδείχθηκε ότι η εταιρεία του Θεμιστοκλή Χειμάρα είχε εισπράξει από συμβάσεις με φορείς του δημοσίου -δήμους και νομικά πρόσωπα-, περί τις 400.000 ευρώ -όπως αναγνώρισε και ο ίδιος. Το ποσό δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο, ωστόσο δεν παύει να συνιστά παραβίαση του ασυμβίβαστου για τους βουλευτές. Η δικαιολογία, ότι την διεύθυνση της εταιρείας είχαν οι συνεργάτες του που δεν γνώριζαν τι ισχύει για το ασυμβίβαστο και εισέπρατταν και ότι εκείνος προφανώς δεν είχε ιδέα από που προέρχονται τα χρήματα που δηλώνει στις φορολογικές του δηλώσεις και στο πόθεν έσχες, δεν τιμά τον ίδιο και το Μέγαρο Μαξίμου και υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών.

Η δικαιολογία είναι αστεία με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε φέρει στην δημοσιότητα για πρώτη φορά τις δουλειές της εταιρείας του κ. Χειμάρα τον Ιούλιο του 2020. Τότε ο κ. Χειμάρας είχε επικαλεστεί το ίδιο ότι δεν γνώριζε τι έκαναν οι συνεργάτες του. Και φυσικά η υπόθεση είχε περιέλθει στην γνώση των συνεργατών του πρωθυπουργού στο Μαξίμου και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Αλλά οι συμβάσεις με το δημόσιο συνεχίστηκαν για δύο ακόμη χρόνια. Πολύ απλά ούτε ο κ. Χειμάρας θέλησε να στερηθεί το εισόδημα αλλά ούτε και η ηγεσία του κόμματος τον επέπληξε προκειμένου να σταματήσει.

Την πρώτη φορά η υπόθεση δεν είχε εμφανιστεί ούτε καν στα ψιλά των Μέσων Ενημέρωσης. Αυτή την φορά καθώς το κλίμα έχει βαρύνει για την κυβέρνηση πήρε έκταση και προκάλεσε εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου. Αλλά το να ζητήσει την παραίτηση ή να διαγράψει τον κ. Χειμάρα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος -όπως έπραξε με τον Ανδρέα Πάτση-, κρίθηκε ότι θα προκαλέσει μεγαλύτερο θόρυβο και αντίστοιχη φθορά. Αντίθετα εάν κάνουν ότι δέχονται τις εξηγήσεις του κ. Χειμάρα το θέμα θα παίξει για λίγο ακόμη σε κάποια αντιπολιτευόμενα μέσα και θα ξεχαστεί.

Άλλωστε όπως έλεγε και δυσαρεστημένος βουλευτής της ΝΔ, «αν σε κάθε καταγγελία έδιωχνε και έναν βουλευτή θα έμενε δίχως πλειοψηφία στην Βουλή». Επιπλέον ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε τι έκανε η ΕΥΠ στην οποία προίστατο όταν παρακολουθούσε υπουργούς και στρατιωτικούς γιατί ο κ. Χειμάρας να γνωρίζει τι έκαναν οι συνεργάτες του;

Πηγή: SLpress

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου