Με σχεδόν μηδενικές μεταρρυθμίσεις, παροχές 50 δισ. και υποσχετική για αναβάθμιση και μετοχές ο Μητσοτάκης ποντάρει στην επανεκλογή

 

Με υποσχετική για αναβάθμιση και μετοχές ο Μητσοτάκης ποντάρει στην επανεκλογή

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κυβέρνησε 4 χρόνια την Ελλάδα, έχοντας αυτοδυναμία και οι επιδόσεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας δεν άλλαξαν τον ρου της ελληνικής ιστορίας... ήταν μια μέτρια διακυβέρνηση, σίγουρα δεν ήταν καλή, μπορεί να ειπωθεί ότι δεν ήταν τραγική...ήταν μια μέτρια διακυβέρνηση με πολλά λάθη, ορισμένες τραγωδίες, σκάνδαλα και λίγες επιτυχίες. 
Όσοι βλέπουν με ιδεολογικές παρωπίδες τα πολιτικά δρώμενα εθελοτυφλούν, προφανώς βολεύονται έχουν συμφέροντα αλλά μεγάλο μέρος της κοινωνίας δεν έμεινε ικανοποιημένο από την διακυβέρνηση Μητσοτάκη.
 
Ωστόσο πρέπει να αναφέρουμε ότι επιχείρησε και σε κάποιο βαθμό πέτυχε να βγάλει από την απομόνωση την μεσαία αστική τάξη είναι προφανές ότι επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ πέρασε τα πάνδεινα… και επί ΝΔ επήλθε κάποιας μορφής ορατή βελτίωση…
Λόγω αυτής της πραγματικότητας με την μεσαία τάξη και την διεθνή παρουσία της χώρας, απλά να πηγαίνει με το ρεύμα, ο Μητσοτάκης δεν είχε το πολιτικό ανάστημα να συμπεριφερθεί όπως ο πρωθυπουργός Orban στην Ουγγαρία αλλά ήταν καλός να πηγαίνει με το ρεύμα και να πρωτοστατεί για να εξυπηρετήσει διεθνή συμφέροντα… η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταφέρνει να προηγείται στις δημοσκοπήσεις…

Οι εκλογές προκηρύχθηκαν 21 Μαίου 2023 και η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτο κόμμα, ποιοτικοί δείκτες όπως η παράσταση νίκης επιβεβαιώνουν ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα αλλά αυτό που διακυβεύεται είναι η αυτοδυναμία…
Η αυτοδυναμία δεν υπάρχει και θα αποτελέσει την πρώτη ήττα για τον Μητσοτάκη εάν αποτύχει και στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση – που θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος και θα κερδίσει το bonus των 40 εδρών – να κερδίσει αυτοδυναμία…

Η ΝΔ ποντάρει να διαθέτει 33% με 34% στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση για να μπορέσει στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση να πλησιάσει την αυτοδυναμία.
Εάν η ΝΔ βρίσκεται στο 31% π.χ. στην πρώτη αναμέτρηση ο στόχος της αυτοδυναμίας θα έχει καταρρεύσει…

Σχεδόν μηδενικές οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα

Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Ελλάδος… εξαφανίστηκε.
Εάν ερωτηθεί ο μέσος πολίτης, να μας πει μια μεγάλη μεταρρύθμιση της ελληνικής κυβέρνησης Μητσοτάκη μεταξύ 2019 και 2023… δεν θα ξέρει καμία…
Αυτό δεν έχει να κάνει με λάθος προβολή του κυβερνητικού έργου αλλά με το γεγονός ότι καμία μεγάλη μεταρρύθμιση δεν προωθήθηκε.

Η εξυγίανση των τραπεζών είναι μεγάλης σημασίας για την οικονομία αφού τα NPEs από 85 δισεκ. μειώθηκαν στα 7 δισεκ. αλλά στην πραγματικότητα τα 85 δισεκ. βγήκαν από τους ισολογισμούς των τραπεζών αλλά παρέμειναν άλυτο πρόβλημα για την κοινωνία.
Παρά τις προσπάθειες του υπουργού Οικονομικών Χ. Σταικούρα που όντως έκανε μια προσπάθεια το κοινωνικό πρόβλημα παραμένει, οι εταιρίες διαχείρισης NPEs, προσπαθούν να βρουν λύσεις αλλά ο ρυθμός επίλυσης του προβλήματος είναι αργός.
 
Ως προς το Ταμείο Ανάκαμψης ο αρμόδιος υπουργός Θ. Σκυλακάκης ενώ αρχικά πέτυχε μια άξια λόγου προώθηση του ελληνικού σχεδίου… στην πορεία ξεφούσκωσε…
Τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης είναι τραγικά λίγα που έχουν χρηματοδοτηθεί από τις τράπεζες… τραγικά λίγα… και με όρους απλησίαστους για το 90% των ενδιαφερομένων.

Παροχολογία 50 δισεκ.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα μείνει… ως κυβέρνηση των 50 δισεκ. παροχών…
Με παροχές 50 δισεκ. – τελικά χρήματα υπάρχουν – κατάφερε να παίξει το επικοινωνιακό παιχνίδι συντήρησης.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέδειξε προσβλητικό για την κοινωνία χαρακτήρα ως προς την πανδημία.
Με πιστοποιητικά εμβολιασμού, με υποχρεωτικότητες εμβολίων…
Ο Μητσοτάκης παρότρυνε σαν πλασιέ φαρμάκων τους πολίτες να εμβολιαστούν και για τις παρενέργειες κρύφτηκε… κλασικός έλληνας πολιτικός, όχι κάτι νέο μια επανάληψη της κλασικής ελληνικής σαθρής πολιτικής πραγματικότητας.
 
Η Ελλάδα εμφανίστηκε με τους χειρότερους δείκτες και θανάτους στον κόσμο κάποια στιγμή παρά τα αυστηρά μέτρα… η διαχείριση της πανδημίας ήταν μια αποτυχία...
Η στάση της κυβέρνησης στο Ουκρανικό… θα αποδειχθεί τραγικά λανθασμένη.
Στηρίζει την γραμμή των ΗΠΑ, η Ελλάδα στηρίζει τον χρήστη κοκαΐνης Zelensky και τους Azov που αυτοχαρακτηρίζονται νεοναζιστές αλλά στην Ελλάδα πολεμάει τον Κασιδιάρη του Εθνικού κόμματος Έλληνες που δεν είναι ναζιστής… με φωτογραφικούς νόμους.
 
Η σωστή πλευρά της ιστορίας στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας είναι η Ρωσία… ο Putin είναι η σωστή πλευρά της ιστορίας… η Ρωσία δεν είναι κομμουνιστική χώρα είναι ένα κράτος πυρηνική υπερδύναμη που θέλει να διασφαλίσει την ασφάλεια της…
Η στάση των δημοκρατικών του Biden είναι τραγική, ανιστόρητη και προσβλητική, το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η Δύση θα ηττηθούν στην Ουκρανία.

Σε κάθε δυσκολία, πανδημία, ενεργειακή κρίση, αύξηση κόστους τροφίμων λόγω πληθωρισμού, η κυβέρνηση Μητσοτάκη χρησιμοποιούσε τις παροχές για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα.
Παρ΄ ότι πολλοί τον επικρίνουν ο Ά. Γεωργιάδης προσπάθησε να αφήσει έργο με θετικό πρόσημο
 
Όμως γενικά δόθηκαν 50 δισεκ. και κανείς δεν ξέρει που πήγαν, σίγουρα δεν πήγαν σε αναπτυξιακά – επενδυτικά σχέδια…
Πετάξαμε 50 δισεκ. σε φαγοπότι ημετέρων, δυστυχώς και αυτό είναι μέρος της αλήθειας, σε κατανάλωση πήγαν τα 50 δισεκ όχι στην ανάπτυξη. 

Με υποσχετική για αναβάθμιση και μετοχές ο Μητσοτάκης ποντάρει στην επανεκλογή

Ο Μητσοτάκης, εμφανίζει αδύναμο πολιτικό αφήγημα… έχοντας χάσει 4 χρόνια χωρίς μεταρρυθμίσεις και αντιμετωπίζοντας προκλήσεις… που κάλυπτε με παροχές.
Μόνο η εθνική τραγωδία των Τεμπών δεν κατάφερε να… καλύψει με παροχές ήταν ένα ακόμη στίγμα ότι η Ελλάδα διαθέτει ανίκανο κράτος ή κατά το ορθότερο διαθέτει μηχανισμό κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος χωρίς να παρέχει στους πολίτες ασφάλεια και ίσες ευκαιρίες.
 
Οι βουλευτές της ΝΔ που ενεπλάκησαν σε σκάνδαλα κατά μια σύμπτωση έκαναν δουλειές με το δημόσιο, ενώ δηλώνουν ότι δεν είναι κρατιστές… έκαναν χρυσές δουλειές με το δημόσιο.
Οι παρακολουθήσεις ήταν μια ακόμη μιαρή στιγμή της κυβέρνησης Μητσοτάκη… ο οποίος έκανε ότι δεν ήξερε…

Για να επανεκλεγεί η Νέα Δημοκρατία και ο Μητσοτάκης παρουσιάζουν το αδύναμο αφήγημα της επενδυτικής βαθμίδας που ανόητα χαρακτήρισαν εθνικό στόχο και της ανόδου του χρηματιστηρίου και των τραπεζικών μετοχών.
Η επενδυτική βαθμίδα ή investment grade ή αποχαρακτηρισμός ομόλογα σκουπίδια των ελληνικών ομολόγων είναι ένας οικονομικός στόχος, όχι εθνικός στόχος.
Θα φέρει νέους ξένους επενδυτές και το ελληνικό χρηματιστήριο για 1 με 2 μήνες θα κάνει πάρτι και μετά τέλος.
Οπότε το πολιτικό αφήγημα περί επενδυτικής βαθμίδας είναι αδύναμο.
Οι επιχειρήσεις και ο κόσμος του χρηματιστηρίου ποντάρει στην επανεκλογή Μητσοτάκη καθώς διαθέτει το προφίλ της φιλικής προς την αγορά κυβέρνησης και αυτό είναι αλήθεια.
Όμως με όρους κοινωνικής διάχυσης… η επενδυτική βαθμίδα θα έχει επίδραση μηδέν… όσοι υποστηρίζουν το αντίθετο απλά παραπληροφορούν ή αγνοούν την πραγματικότητα.
Η Κύπρος έχει επενδυτική βαθμίδα και δανείζεται όπως και η Ελλάδα, οπότε το κόστος δανεισμού δεν θα αλλάξει.
Επίσης επί ημερών Μητσοτάκη το ελληνικό δημόσιο χρέος μαζί με τα repos έφθασε στα 400 δισεκ. ποτέ η Ελλάδα δεν είχε 400 δισεκ. χρέος, δεν το λες επιτυχία αυτό σε καμία περίπτωση.

Ο Μητσοτάκης δεν τα πήγε καλά όπως θέλει να τα παρουσιάζει.
Πέτυχε στην διαχείριση των τραπεζών – μετά έδιωξαν τον υφυπουργό που το πέτυχε τον Γ. Ζαββό – και επίσης κατάφερε να βελτιώσει τις συνθήκες στην μεσαία τάξη αν και μερικώς αφού τα πλήγματα ήταν πολλά.
 
Ενώ δεχόμαστε ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε διεθνείς προκλήσεις και προβλήματα αλλά απέτυχε παταγωδώς με τις φωτιές και τα Τέμπη… το αφήγημα Μητσοτάκη ψηφίστε με… για να φέρω επενδυτική βαθμίδα θυμίζει… ψηφίστε με για να μπορώ να κάνω deal και με τους ημετέρους…
Δεν είναι ισχυρό το αφήγημα της επενδυτικής βαθμίδας που η πλειοψηφία της κοινωνίας όχι μόνο δεν κατανοεί αλλά και δεν την αγγίζει.
 
Η Ελλάδα θα έχει επενδυτική βαθμίδα αλλά στο χρηματιστήριο με όρους MSCI θα είμαστε αναδυόμενη αγορά – emerging market… θα έχει πλάκα όλο αυτό…
 
Ο Μητσοτάκης υποστήριξε τον κόσμο του χρηματιστηρίου αλλά εάν το σκεφθούμε οι επιδόσεις της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς προ της πρόσφατης τραπεζικής κρίσης ήταν μετριότητα εμπρός σε άλλες χρηματιστηριακές αγορές, οπότε και στο σκέλος αυτό… δεν έγινε και τίποτα σπουδαίο.

Ακούμε ότι με τον Μητσοτάκη θα πάει το χρηματιστήριο στις 1300 με 1400 ή και 1500 μονάδες, αυτό όντως μπορεί να συμβεί αλλά αφορά 150.000 με 170.000 έλληνες σε σύνολο 10,8 εκατ…

Πηγή: bankingnews.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου